Detox – očista, diéta aj liek

1. júla 2017
Detox a diéta. Foto: Shutterstock

Keď sa povie detox, pôst a očista, mnohí z nás si pod týmito pojmami predstavia mučivé pocity hladu. Napriek tomu niektorí podstupujú túto cestu dobrovoľne a navyše s radosťou. Prekladáme bežné dni tými očistnými a prečo?

Prečo sa zas a zas „trápime“, aby sme žili pár dní bez bežného jedla?

Odpoveďou tela na bežnú stravu býva zväčša únava, pocit nedostatku energie, depresia alebo dlhodobo sa opakujúce symptómy zdravotného problému a nadváha. Niekto toto považuje za banality, no niekto má pocit, že svojmu telu niečo dlhuje. Ako sa mu odvďačíte?

Ak chcete telu dopriať podmienky na skutočné obnovenie síl, v prvom rade o tom musíte byť presvedčení a nerobiť veci nasilu.

Vyhraďte si na detox viac času ako jeden či dva dni. To ani zďaleka nie je postačujúci čas na dôkladnú očistu, rýchla očista je ideálna len v prípade, že detox podstupujete pravidelne. Záleží aj na tom, čo od neho očakávate. Chcete schudnúť alebo sa liečiť?

Detox pre začiatočníkov

Nepodceňujte prípravu

Ideálne je dať si desať dní, počas ktorých budete dodržiavať pitný režim a presný jedálny lístok. Určite sa vyhnite liekom, hlavne tým voľnopredajným, výživovým doplnkom, alkoholu, tabaku, cukru a káve. Nezabudnite na pohodu a začleňte do programu relaxáciu, cvičenie jogy, prípadne si objednajte na doma masáž.

Tieto prvky očisty nepodceňujte, sú totiž určené na to, aby ste si pomohli navodiť počas očisty tela aj príjemné pocity na zintenzívnenie procesov prebiehajúcich v organizme.

Na detox sa pripravte a postupne stravu zjednodušujte. Foto: Shutterstock
Na detox sa pripravte a postupne stravu zjednodušujte. Foto: Shutterstock

Detox si naplánujte na dni s programom, ktorý vám umožňuje relaxovať a odpočívať podľa potreby. Neváhajte si zobrať aj dovolenku, prílev energie, ktorú po detoxe pocítite, bude stáť za to. Potom vás už nepoložia ani dni plné stresu a fyzickej námahy.

Na detox sa pripravte a nevrhnite sa doň bezhlavo. Neznamená, že ak začínate až od zajtra, tak ešte dnes do polnoci máte čas spratať do žalúdka celú čokoládu a vrecko lupienkov.

S kúrou začnite niekoľko dní vopred, aby sa organizmus pripravil. Konzumujte ľahšiu stravu, veľa zeleniny, ovocia a ryžu. Nezaťažujte si trávenie, náhly prechod na detox môže byť pre telo veľmi stresujúci a tak znižuje nástup jeho pozitívnych účinkov. Ste pripravení? Začíname.

Či už považujete za detox pitie citrónovo-mätového čaju, alebo nahradenie mäsa čerstvým ovocným kokteilom – skúste ho. Zbaviť pomocou tejto zmeny organizmus nečistôt a nadbytočných kíl, ktoré sa v tele nakopili za posledné roky, je veľkým predsavzatím. Rozhodne to v žiadnom prípade nepovažujte za niečo nezvládnuteľné. Práve naopak, aj keď si vyžaduje poriadnu dávku sebaovládania, výsledok vás veľmi milo prekvapí. No pamätajte, že dlhodobú konzumáciu zdravej stravy týchto pár dní nenahradí.

Ide sa na vec

Prvý deň detoxu by nemal byť náročný, zvoľte napríklad ovocný. Dajte si pokojne kilogram jabĺk, hrušiek, hrozna alebo marhúľ. Vyberajte ovocie z lokálneho zdroja, najlepšie sezónne zo záhradky. Malé porcie konzumujte počas celého dňa. Nezabudnite piť aspoň dva-tri litre čistej vody denne. Vyhýbajte sa však minerálkam, aj nesýteným.

Druhý deň si zacvičte, doprajte si masáž a opäť pite veľa tekutín. Na jedenie si pripravte čerstvý zeleninový šalát, v ktorom budú aspoň štyri druhy zeleniny. Nedávajte si naň žiaden dresing, radšej zeleninu nastrúhajte, bude šťavnatejšia. Ako ďalší hlavný pokrm si môžete naservírovať zeleninu pripravenú na pare. Sem-tam si doprajte aj čerstvé ovocie, vhodné je najmä bobuľovité.

Prvý deň detoxu by nemal byť príliš náročný - skúste napríklad ovocný deň. Foto: Shutterstock
Prvý deň detoxu by nemal byť príliš náročný – skúste napríklad ovocný deň. Foto: Shutterstock

Rozhodujúci týždeň

Počas nasledujúcich siedmich dní pridajte medzi nápoje aj nesladené bylinkové čaje a zeleninové šťavy. Na raňajky si dajte čerstvé ovocie, na obed a večeru zeleninu, ktorú budete konzumovať surovú alebo na pare, ochutiť ju môžete čerstvými alebo sušenými bylinkami. Zeleninu jedzte s troškou ryže a nezabúdajte na klíčky. Jesť môžete aj strukoviny.

Posledný deň je pohodový, telo je už zvyknuté na príjem ovocia a zeleniny, no pozor na psychológiu. Vaša myseľ sa s vami môže nepekne zahrávať tým, že si začnete robiť chute na svoje obľúbené potraviny. S ich konzumáciou však počkajte podľa možnosti čo najdlhšie.

V tento desiaty deň si dajte tofu, viac ryže, prípadne si uvarte obilninovú kašu s ovocím a orechmi. Postupne od jedenásteho dňa pridávajte kvalitné rybie mäso, zemiaky, ovsené vločky, a ak predsa neodoláte, „nabehnite“ na klasickú stravu.

Pokiaľ sa na takúto jednoduchú kúru necítite, nepúšťajte sa do nej. Ideálne obdobie na očistu organizmu je síce jar, predovšetkým kvôli prístupu množstva čerstvej zeleniny, no absolvovať ju môžete kedykoľvek – keď sa cítite pripravení.

Do očisty sa púšťajte, keď sa nato cítite pripravení. Foto: Shutterstock
Do očisty sa púšťajte, keď sa nato cítite pripravení. Foto: Shutterstock

Detox ako diéta: skúste limonádovú kúru

1. Kilá dole za tri dni

Ak je cieľom vašej očistnej kúry predovšetkým zhodenie pár kíl a očistenie organizmu vnímate len ako bočný efekt, skúste limonádovú kúru.

Nielenže je účinná proti problémom kože, alergiám a zahlieneniu, ale hlavným efektom javorovej očisty je zníženie hmotnosti. Sčasti stratou tuku a sčasti lepším hospodárením organizmu s vodou.

Po skončení kúry zvyčajne dochádza k relatívne rýchlemu znovunadobudnutiu cca polovice stratenej hmotnosti, ale je to individuálne. Všeobecne platí, že ukončenie kúry je tým pravým okamihom na zmenu jedálnička, pretože sprievodným znakom očisty je, že vám po nej nebudú vôbec chutiť tučné, sladké či ťažké pokrmy.

2. Ako postupovať?

Cez deň pite najmenej šesť pohárov limonády podľa receptu:

  • 2 polievkové lyžice čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice javorového sirupu
  • štipka kajenského korenia podľa chuti
  • 2 dl vody, nie balenej ani minerálnej

Počas kúry je dovolené piť neobmedzené množstvo vody či mätového čaju. Akékoľvek jedlo vynechajte!

Vyskúšajte očistu s javorovým sirupom. Foto: Shutterstock
Vyskúšajte očistu s javorovým sirupom. Foto: Shutterstock

Javorová limonáda obsahuje všetky potrebné vitamíny a minerálne látky, ktoré telo potrebuje. Táto kúra sa dá bez problémov vydržať tri dni. Nebudete mať pocit hladu ani sa nebudete cítiť slabá. Je to skvelý spôsob, ako vyladiť formu na poslednú chvíľu.

Po čase môžete prejsť na desaťdňový variant, kde sa nič okrem počtu dní nemení, stále pijete 6 až 12 pohárov limonády a vyhýbate sa pevnej strave.

3. Niekoľko poznámok k ingredienciám

Používajte vždy čerstvo vytlačenú šťavu z citrónov. V šťave môžete nechať aj kúsky dužiny, tie neprekážajú. Citrón dodáva vitamíny a tiež prečisťuje a uvoľňuje.

Používajte iba pravý 100 % javorový sirup, najlepšie v biokvalite (dostať v obchodoch s biopotravinami a DM drogériách). Javorový sirup obsahuje vyvážený pomer cukrov a nezamieňajte ho za med ani melasu. Javorový sirup dodáva minerálne látky (sodík, draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor atď.) a vitamíny skupiny B.

Kajenské korenie je druh mletej štipľavej papriky. Uľahčuje trávenie, prehrieva a odhlieňuje. Počas kúry môžete prvé dni zažívať neobvyklé pocity, pociťovať príznaky starých nedoliečených chorôb. Nedajte sa odradiť. Telo sa s nimi postupne vyrovná.

Bolesti hlavy, pocit slabosti vás nesmie vyľakať. Patrí to k očiste, aj keď v prvom rade chudnete, no ďalším pozitívnym efektom sa našťastie nevyhnete.

Na očistnú kúru potrebujete javorový sirup, kajenské korenie a čerstvo vytlačenú šťavu z citróna. Foto: Shutterstock
Na očistnú kúru potrebujete javorový sirup, kajenské korenie a čerstvo vytlačenú šťavu z citróna. Foto: Shutterstock

4. Ukončenie

Prvý deň po ukončení očistnej diéty pite ovocné šťavy. Druhý pokračujte v pití štiav a popoludní si dajte zeleninovú polievku. Môžete si dať aj hnedú ryžu, rozhodne však nekonzumujte mäso. So soľou šetrite. Tretí deň pokračujte v pití džúsu, na obed si dajte polievku rovnakú ako predtým, na večeru zeleninu či ovocie podľa vlastnej voľby a úpravy. Žiadne mäso, vajcia, chlieb, pečivo, mlieko, čaj ani kávu. Štvrtý deň prejdite na normálnu stravu.

Nezabúdajte, že detox ako diéta funguje len krátkodobo, a ak sa rozhodnete pokračovať v strave, ktorú ste konzumovali, keď ste mali pár kíl navyše, tieto sa na vás onedlho opäť objavia.

Pôst lieči – zadarmo

Pôst je jeden z najstarších spôsobov liečenia. Počas choroby ľuďom aj zvieratám, ktoré žiadne lieky nepoznajú, prirodzene nechutí jesť a nie je to náhoda.

Organizmus počas dní očisty odpočíva a energiu, ktorú bežne spotrebuje pre procesy trávenia potravy, venuje telo očiste a regenerácii svojho vnútra. Z niektorých chorôb sa preto dostanete oveľa skôr, keď telu dáte podmienky, aby sa zameralo na samoliečbu.

Pri pôste uvidíte, ako rýchlo sa telo dokáže po samočistiacom procese uzdraviť. Ak trošku viete sledovať signály svojho tela, tak ste si už určite všimli, ako sa u vás začína napríklad chrípka. Niekto býva unavený, bolí ho hlava alebo celé telo.

Dôležité je nepremeškať tento prvý náznak blížiacej sa hrozby, zaľahnúť do postele a držať pôst. Ak budete nekompromisne chodiť do práce s plnou kabelkou voľnopredajných zázrakov, nič tým nedosiahnete. Skončíte s bolesťami hrdla, horúčkou, kašľom a sopľami v čakárni u lekára.

Klasickým liečebným pôstom sa rozumie pitie obyčajnej filtrovanej vody počas celého prvého dňa choroby. Dôvod? Keď telo prestane prijímať potravu, automaticky sa prepne sa do režimu upratovania, keď sa venuje tomu najakútnejšiemu. Okrem vyplavovania škodlivých látok zaregistruje telo aj práve sa množiaci chrípkový vírus a nedá mu šancu.

Nasledujúce dni podľa toho, ako sa cítite, môžete vodu doplniť domácimi zeleninovými šťavami a čajom. Takto je telo zásobované potrebnými látkami bez toho, aby bola zaťažovaná tráviaca sústava.

Pôst je jedným z najlepších spôsobov, ako rýchlo a zadarmo zahnať chorobu. Foto: Shutterstock
Pôst je jedným z najlepších spôsobov, ako rýchlo a zadarmo zahnať chorobu. Foto: Shutterstock

Odborným okom

Ing. Ivan Gallo špecialista na zdravé stravovanie

V súčasnosti sa k detoxu stavia pozitívne čoraz viac ľudí, no ešte stále je veľmi málo uvedomelých. Niektorí to jednoducho zavrhnú a sú aj takí, ktorí sa dokonca danému pôstu a tým, ktorí ho praktizujú, priam ironicky vysmievajú.

Týmto osobám by som poradil jednu vec. Postavte sa nahí pred zrkadlo, pozrite sa na seba a potom si spomeňte na svojich blízkych, ktorých milujete. Ak máte nadváhu a zruinované telo, buďte k nim milí, aby si vás v dobrom pamätali, máte totiž tú najlepšiu šancu dostať napríklad infarkt, mozgovú príhodu či inú smrteľnú chorobu!

A vy, ktorí ešte nemáte nadváhu, ale holdujete tuctovej priemyselnej strave zameranej na polotovary, cukor a fast-food, je lepšie, ak si uvedomíte, že aj vás čaká podobný osud, aj keď nebudete tuční!

Dávajte si väčší pozor na svoje zdravie, veď máte len jedno. Pravda je, že určité vyššie kruhy nemajú záujem o to, aby sme boli zdraví a žili dlhšie. Ich zaujíma len to, koľko zarobia na našej chorobe, do ktorej nás, samozrejme, aj rýchlo dostanú. Keby to nechceli, médiá by boli určite plné nie toho, čo tam je teraz, ale varovaní a preventívnych rád, ako sa nestať pravidelným pacientom v štyridsiatke a užívateľom liekov do smrti.

Nechválili by sa plagátmi, ako sa dá žiť neobmedzene aj s diabetom, ale varovali by nás, nech sa zbavíme cukru, aby sme túto chorobu nemali!

Detoxikácia vo väčšine prípadov pomôže zmeniť stravovacie a životosprávne návyky ľudí. Je pravda, že počas týchto dní veľa nezjete, ale o to viac ste vonku v prírode a uvedomujete si, čo všetko strácame s tým „civilizovaným“ svetom.

K tomu vám pomôžu bylinné čaje (nie komerčné z lekárne!), zeleninové šťavy a iné užitočné praktiky. Každý z nás si zaslúži takúto očistu tela a ducha, záleží len na vás, či to spravíte a či nie.

Viem, výhovoriek je veľa: nemám čas, nestíham, mám málo peňazí, som chorý… Stačí len vedieť, že peniaze skôr ušetríte, času máte presne toľko, koľko si spravíte, a vaše zdravie lepšie bez pôstu nebude.

Rada pre tých, ktorí sú takémuto pôstu otvorení. Detox má skôr preventívny charakter z dlhodobého hľadiska, nič ním nevyriešite, ak sa vrátite k bežnej strave a návykom, ktorým ste holdovali aj predtým. Myslím na jedlá z fast-foodov, polotovary, jedlá s pridaným cukrom a množstvom škodlivých aditív. Pôst by sme mali držať aspoň dvakrát ročne. Správne stravovanie by malo byť na 75 % rastlinného pôvodu a 25 % živočíšneho.

„Zdravie nie je všetko, ale bez neho je všetko ničím!“

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu