Spôsobuje jedlo zlú náladu?

3. júla 2017
Spôsobuje jedlo zlú náladu? Foto: Shutterstock

Ak sa necítite úplne vo svojej koži, skontrolujte si, čo máte na tanieri. To, o čom si myslíte, že vám dá krídla, má, bohužiaľ, často opačný efekt. Ako teda z každého jedla vyťažiť úsmev?

Návšteva fast-foodov nezadržateľne rastie. Keď nakuknete do najobľúbenejších reťazcov cez obed, máte pocit, že to jedlo musia dávať zadarmo. Zvlášť počas ťažkých dní často skĺzneme k strave, od ktorej očakávame, že nás poteší – milkshake a cheeseburger, za tým ešte zákusok a zmrzlina…

Pravda je však taká, že táto strava má opačný efekt. A nielen preto, že oblečenie sa nám zrazu zdá tesnejšie.

Vedci prišli na to, že jedlo z fast-foodov a balené pečivo môžu spôsobovať zápal, ktorý narúša reguláciu nálady v mozgu a môže viesť k depresii.

Našťastie, nič nie je stratené – existuje veľa chutných alternatív, ktoré vám zlepšia náladu a zároveň pomôžu zredukovať vašu hmotnosť.

Zlozvyk: Sacharidy

Nie je náhoda, že veľa obľúbených jedál, ako sú napríklad lasagne alebo zemiaková kaša, je založených na sacharidoch. Tie totiž pomáhajú produkcii serotonínu – neurotransmitera, ktorý aktivuje receptory pomáhajúce kontrole nálady a apetítu. Keď je však menej denného svetla, telo produkuje menej serotonínu. To znamená, že v zime budete mať väčšiu chuť do jedla, aby ste sa udržali v nálade. Ale buďte opatrní: nie všetky sacharidy sú rovnaké.

ČO S TÝM: Jedzte komplexné sacharidy, ako sú napríklad celozrnné cereálie, ryža, ovsené vločky, ktoré naše telo trávi pomalšie a zažehnávajú vlčí hlad. A „klasické“ zemiaky môžete nahradiť batatmi, ktoré obsahujú živiny pomáhajúce proti depresii. Bataty sú bohaté na vitamíny skupiny B a obsahujú tiež vitamín C, vlákninu, železo a draslík.

Vyberajte si komplexné sacharidy: napríklad celozrnnú ryžu či tekvicu. Foto: Shutterstock
Vyberajte si komplexné sacharidy: napríklad celozrnnú ryžu či tekvicu. Foto: Shutterstock

Zlozvyk: Zlé tuky

Niektorí odborníci tvrdia, že tendencia vyhľadávať tučné jedlá v zime je prirodzená reakcia tela postavená na našej histórii, keďže tukový obal poskytuje našim orgánom tepelnú izoláciu. Ak sa však nechystáte na expedíciu na severný pól, tukové vankúšiky navyše asi nie sú vaším cieľom.

ČO S TÝM: Skamaráťte sa s dobrými tukmi. Zdravé tuky, ktoré zahŕňajú omega-3 mastné kyseliny, sú známe tým, že podporujú činnosť mozgu a pomáhajú k pozitívnej nálade. Medzi najlepšie zdroje patria ryby, hlavne losos a sardinky.

Zlozvyk: Tepelná úprava

Je prirodzené, že počas chladných jarných dní máte väčšiu chuť na teplé jedlá. Pravdepodobne však už aj sami viete, že tepelná úprava ničí v našej potrave niektoré dôležité živiny. Navyše posledné výskumy tiež ukazujú, že pri trávení uvarenej stravy naše telo spáli menej kalórií ako pri trávení surovej stravy.

ČO S TÝM: Čím menej budete musieť svoje jedlá variť a čím viac ich budete musieť hryzkať surové, tým lepšie. Ak si neviete predstaviť žiadne vitariánske dobroty, nemusíte sa báť, nič nie je stratené – nejedzte teda zeleninu ani surovú, ani varenú, ale pripravenú v pare. Podľa vedcov tento druh tepelnej úpravy najlepšie udrží živiny, ktoré potrebujete.

Tepelná úprava ničí v potrave dôležité živiny, preto sa snažte jesť viac surového. Foto: Shutterstock
Tepelná úprava ničí v potrave dôležité živiny, preto sa snažte jesť viac surového. Foto: Shutterstock

Zlozvyk: Sladkosti

Riešite svoj pracovný stres a zlé životné udalosti sladkosťami? Čokoláda a zmrzlina po večeroch pred telkou vám síce na chvíľu možno spravia dobre, ale ruku na srdce, naozaj zaženú vašu zlú náladu?

Podľa vedcov je totiž strava bohatá na cukor spojená s rizikom depresie a sladkosti spôsobujú výkyvy hladiny krvného cukru, z čoho sa môžete cítiť podráždení.

ČO S TÝM: Jedna možnosť je siahnuť po kofeíne – vedci tvrdia, že znižuje riziko depresie u žien. Len to neprežeňte a nedávajte si ho neskoro počas dňa, aby ste nemali problémy so spánkom. Pod ľa štúdií je totiž nedostatok spánku spojený s priberaním.

Ak nie ste veľmi na kofeín, pridajte do stravy B vitamíny: B12, B9 a B6, ktoré menia aminokyseliny na neurotransmitery dvíhajúce náladu, ako napríklad serotonín a dopamín. Dobrým zdrojom sú ryby, hydina, listová zelenina, šošovica a vajíčka.

Zdravé jedlo, ktoré vám dodá veľa vitamínov. Foto: Shutterstock
Zdravé jedlo, ktoré vám dodá veľa vitamínov. Foto: Shutterstock

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu