Vyliečte si zápal močových ciest

9. júla 2017
Brusnice. Foto: Shutterstock

Zápal a infekcia močových ciest patrí medzi najčastejšie zápalové ochorenia človeka, väčšinou ním trpia ženy. Až v 85 percentách ich spôsobuje tyčinkovitá baktéria Escherichia coli, skrátene E-coli.

Riziko zápalu močových ciest sa zvyšuje pri ľadvinových alebo močových kameňoch, v tehotenstve, pri menopauze a tiež pri zväčšení prostaty. Zápal močového mechúra a močových ciest sa prejavuje ako bolestivé a časté močenie. Ako si s ním poradíte?

Prevencia

V rámci prevencie je potrebné prijímať dostatok tekutín (2-3 litre denne), zdravo sa stravovať, otužovať (ale nie vtedy, keď už ochorenie prepukne, ani po liečbe zápalu, keď sú ešte močové cesty citlivé), dávať si pozor na prechladnutie „odspodu“, vždy si vyzliecť mokré plavky, nesedieť na studenom ani na cudzích toaletách a zaradiť do svojho jedálnička brusnice.

Keďže toto trpkasté ovocie nie každému chutí a nedostať ho bežne kúpiť ani na trhu či v supermarketoch, optimálne je prijímať ho vo výživových doplnkoch. Medzi najpredávanejšie v lekárňach patrí rad Urinal® od spoločnosti WALMARK vo forme toboliek, prášku na prípravu horúceho nápoja alebo sirupu aj pre najmenších už od jedného roka.

Ako si pomôcť, keď už je neskoro

Tí, ktorí infekciami močových ciest trpia častejšie, už obyčajne vedia, že sa odporúča veľmi veľa piť. Preto pitný režim okrem bylinkových čajov dopĺňajte čistou alebo citrónovou vodou, polievkami a zriedenými zeleninovými šťavami.

Áno, časté návštevy toalety „bolia“, no zakaždým si pripomínajte , že váš moč sa riedi, čím bráni zachytávaniu baktérií a ich rozmnožovaniu.

Pozor na to, čo pijete. Niektoré nápoje môžu zhoršiť infekciu a medzi tie, ktoré močové cesty dráždia, patrí káva, alkohol a ostré korenia v zeleninových vývaroch.

Z potravín sa vyhýbajte všetkým, ktoré prekysľujú moč, najmä mäsu a mlieku. Do jedálnička zaraďte namiesto toho citrón, melón, grapef ruit, zo zeleniny cesnak, cibuľu, petržlen, brokolicu.

Ktoré bylinné čaje zvoliť

Vhodné pri liečbe sú močopudné rastlinky, telo vďaka ním prepláchnete účinnejšie a najmä rýchlejšie, pretože v tele zotrvajú len krátko. Túto schopnosť má praslička roľná, ale aj zlatobyľ, ktorý preplachuje obličky, či púpava.

Spomínaná praslička roľná pomáha aj v inej forme. Prikladajte si vrecúško s touto bylinkou na miesta, ktoré bolia, popíjajte prasličkový čaj a skúste aj sedací kúpeľ.

K vhodným bylinkám, ktoré sú vyslovene určené na močové cesty, patrí aj medvedica lekárska, treba ju však lúhovať aspoň šesť hodín, bylinka sa zalieva studenou vodou.

Jednotka prírodnej lekárne

Zázračne v tomto prípade pôsobia brusnice, ktoré nie sú len ozdobou sviečkovice, ale predovšetkým sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na močový trakt.

Priaznivci brusníc, medzi ktorých patrí aj veľmi veľa lekárov, pokladajú toto ovocie za jednu z najgeniálnejších metód prírody potláčajúcu infekcie vo včasnom štádiu. Malé zázračné guľôčky obsahujú množstvo rozličných živín – organických kyselín, vitamínov, najmä C, E, K, a provitamínov A a trieslovín. V zrelom stave majú vysoký podiel protihnilobných látok.

Vyberte si brusnicovú šťavu, čaj, džem, sušené plody, kompót, výživové doplnky – čokoľvek. Foto: Shutterstock
Vyberte si brusnicovú šťavu, čaj, džem, sušené plody, kompót, výživové doplnky – čokoľvek. Foto: Shutterstock

Brusnice fungujú ako výborný antioxidant. Obsahujú aj kyselinu citrónovú, jablčnú, benzoovú a šťaveľovú, z minerálnych látok najmä draslík, menej magnézium, vápnik, fosfor a sodík. Flavonoidy, ktoré sa v nich hojne nachádzajú, majú hneď viacero vynikajúcich vlastností: znižujú tvorbu krvných zrazenín, upravujú vysoký krvný tlak, zdokonaľujú prietok krvi, spomaľujú vznik artériosklerózy a bránia upchávaniu ciev.

Brusnice sú jednotka v prírodnej lekárni. Ešte začiatkom dvadsiateho storočia vedci zistili, že obsahujú kyseliny, ktoré v tele neoxidujú. Ak osídlia močové cesty, dokážu pokryť povrch niektorých orgánov a vytvoriť čosi ako obranný štít. Toto nedovolí baktérii E. coli ani iným infekciám prilepiť sa na steny močového mechúra, množiť sa a šíriť.

Vyberte si brusnicovú šťavu, čaj, džem, sušené plody, kompót, výživové doplnky – čokoľvek.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu