Prvá pomoc pri otrave potravou

11. júla 2017
Muchotrávka v lese. Foto: Shutterstock

Nevšedný gurmánsky zážitok sa niekedy môže zmeniť na boj a utrpenie. Rozbolí brucho, chce sa vám vracať, idú na vás mdloby a žalúdok sa búri. Cítite sa pod psa. S najväčšou pravdepodobnosťou ste sa otrávili jedlom. Ako si v takomto prípade pomôcť?

Otrava jedlom patrí medzi najčastejšie ochorenia tráviaceho traktu. Aspoň raz za život ju prekoná takmer každý človek. Vo svete ročne umiera množstvo ľudí v dôsledku chorôb prenášaných kontaminovanými potravinami. Na Slovensku postihuje otrava jedlom ročne niekoľko tisíc ľudí, z čoho približne polovica je hospitalizovaná.

Otravu jedlom netreba podceňovať, môže byť naozaj nebezpečná. V prípade podozrenia na otravu radšej neváhajte a urýchlene vyhľadajte odbornú lekársku pomoc. Otravu jedlom zapríčiňujú najmä baktérie, ktoré vznikajú pri nesprávnom uskladňovaní a príprave potravín.

Existuje nespočetné množstvo rôznych druhov baktérií, ktoré otravu spôsobujú. Najčastejšie ide o stafylokoky a salmonely. Stafylokoky množiace sa v potravinách vytvárajú jedovaté látky – toxíny. Salmonely sa rozmnožujú v črevách a vyvolávajú infekcie. Platí však, že hlavnou príčinou vo všetkých prípadoch je nedodržiavanie hygienických zásad najmä v potravinárskom priemysle, reštauračných prevádzkach či kuchyniach.

Keď ozeleniete

Otrava jedlom má zvyčajne veľmi rýchly spád a príznaky sa začínajú objavovať už niekoľko hodín po požití toxických potravín. Medzi najčastejšie príznaky patria:

+ bolesti brucha, prípadne bolesť hlavy,
+ slabosť, nevoľnosť a vracanie,
+ hnačka,
+ horúčka,
+ prejavy šoku.

Otrávili ste sa? Nepanikárte!

Ak pociťujete príznaky otravy kontaminovaným jedlom, dodržujte tieto zásady:

+ Odpočívajte.
+ Pite veľké množstvo tekutín, aby ste zabránili dehydratácii.
+ Pri napínaní na vracanie a pri vracaní aspoň dve hodiny nič nejedzte ani nepite, pretože žalúdok si musí oddýchnuť.
+ Ak máte pocit sucha v ústach, môžete vypláchnuť ústa vodou, ale neprehĺtajte.
+ Ak sa stav nezlepší, vyhľadajte lekársku pomoc.

Otravu jedlom netreba podceňovať, môže byť naozaj nebezpečná. Foto: Shutterstock
Otravu jedlom netreba podceňovať, môže byť naozaj nebezpečná. Foto: Shutterstock

Aj bežné potraviny môžu byť zdrojom otravy

Mäso

Najčastejším zdrojom otravy je kontaminované mäso. Práve v surovom mäse sa vyskytuje obrovské množstvo bektérií Campylobacter jejuni a Salmonella enteritidis či Staphylococcus a Listeria monocytogenes. Priemerný Slovák skonzumuje za rok viac ako 70 kg mäsa, a tak je riziko bakteriálnej infekcie relatívne vysoké.

Mäso kupujte vždy v obchodoch s mraziacim boxom a v predajniach, kde máte zaručenú čerstvosť tovaru. Vyberajte hlboko zmrazené alebo, naopak, čerstvé potraviny a vždy dôkladne skontrolujte dátum spotreby. Mäso nekonzumujte, ak má ružovú farbu alebo ak je krvavé. V žiadnom prípade mäso dlhodobo neskladujte. Rovnako dôležitá je správna tepelná úprava, s tatarákmi preto opatrne.

Vajíčka

Vajíčka patria medzi hlavné zdroje salmonely, ktorá je bežnou príčinou otravy jedlom. Salmonele sa v darí vo všetkých jedlách, ktoré obsahujú surové alebo zle uvarené vajíčka.

Pri kúpe vždy dôkladne skontrolujte kartón a skontrolujte dátum spotreby. Dbajte na to, aby vajíčka nemali praskliny, cez ktoré sa dovnútra dostávajú baktérie. Salmonelu zničíte dôkladným uvarením vajíčka – v škrupinke aspoň 7 minút.

Mlieko

Mlieko v sebe môže ukrývať baktérie ako E. coli, salmonelu alebo listériu. Ak si nie ste istí pôvodom mlieka, je dobré prevariť ho.

Zelenina

Ovocie a zelenina sa konzumujú prevažne surové, čo tiež prináša isté riziká. Napríklad paradajky môžu obsahovať salmonelu, šaláty, špenát a listová zelenina zasa baktériu E. coli. Baktérie obsahuje takmer každá potravina.

Dôležité je však to, ako s jedlom narábame, a predovšetkým, akým spôsobom ho skladujeme. Ak jedlo neskladujeme podľa pokynov, teda v chlade, môžu sa v ňom veľmi ľahko rozmnožovať baktérie, ktoré spôsobujú následné žalúdočné problémy. Ak ponecháme kontaminované jedlo viac ako dve hodiny v teple, dávame baktériám ideálny priestor na rozmnožovanie a vznik škodlivých toxínov.

Zhubné huby

Špecifickým prípadom sú otravy hubami. Okrem tých jedlých totiž môžete v lese natrafiť aj na smrteľne jedovaté huby. Pri zbere musíte byť opatrní a zbierať len tie, ktoré poznáte.

Huby, o ktorých si nie ste istí, či sú jedlé, nezbierajte. Foto: Shutterstock
Huby, o ktorých si nie ste istí, či sú jedlé, nezbierajte. Foto: Shutterstock

Správny hubár nikde nevezme huby, ktorými si nie je stopercentne istý, že sú jedlé. Nikdy netreba riskovať. Ak si nie ste istí, čo ste nazbierali, určite to nejedzte.

Ak sa po požití jedla z húb prejaví významná nevoľnosť, neváhajte a okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Stupeň otravy často závisí od času, ktorý ubehol medzi požitím jedla a začiatkom ošetrenia.

Nebezpečenstvo jedovatých húb spočíva najmä v tom, že počiatočné príznaky pri niektorých druhoch sa dostavujú až 8 – 48 hodín po požití. Človek pociťuje klasické symptómy ako pri bežnej otrave jedlom, a to únavu, bolesť hlavy a žalúdka.

V prvej fáze sa nevoľnosť začína výrazne zhoršovať a na rad prichádza vracanie a hnačky. V druhej fáze môže dôjsť k zlyhaniu pečene, prípadne obličiek a pri silnej otrave až k bezvedomiu. Je preto nutné okamžite prepraviť postihnutého do najbližšej nemocnice.

Košík plný otravy?

Ak pozorujete príznaky otravy (napínanie na vracanie, vracanie, kŕče v bruchu) po zjedení húb, dodržujte nasledujúci postup:
+ Nebráňte vracaniu.
+ Pri vracaní a napínaní na vracanie nepodávajte tekutiny.
+ Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.
+ Zvyšky húb zoberte so sebou. Je potrebné, aby sa všetky zvyšky jedla a v prípade nutnosti aj vývratky zachovali.
+ Po požití muchotrávky zelenej môžu príznaky otravy nastúpiť po 6 – 12, no aj po 24 hodinách. Čím skôr vyhľadáte lekára, tým je väčšia šanca na prežitie.

Rastlinné jedy

Ďalším potenciálne nebezpečným zdrojom otravy sú jedovaté rastliny či plody. Toxické účinky rastlín by ste nemali podceňovať. Jedovaté rastliny môžu byť pre človeka a zvlášť pre deti velmi nebezpečné.

Mali by ste teda dokonale poznať všetky rastliny, ktoré pestujete, ako aj tie, ktoré rastú v bezprostrednom okolí.

Rastliny pestované doma by nemali byť postavené na zemi, ale mimo dosahu detí. Otravy izbovými rastlinami sa objavujú predovšetkým u batoliat. Väčšinou však ochutnajú iba mizivé množstvo, a tak je riziko otravy naozaj nízke.

Jedovaté rastliny bývajú často farebné a lákavé. Pre deti predstavujú najväčšie nebezpečenstvo jedovaté plody alebo semená.

Rastliny, ktoré sú jedovaté, udržujte mimo dosahu detí. Foto: Shutterstock
Rastliny, ktoré sú jedovaté, udržujte mimo dosahu detí. Foto: Shutterstock

Rastliny, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti, by ste nemali vysádzať v tých priestoroch, kde sa najčastejšie hrajú a pohybujú deti. V porovnaní s dospelým človekom im na otravu stačí pomerne malá dávka.

Ak rastliny nepoznáte, nemali by ste ich konzumovať alebo ochutnávať ani k nim privoniavať a zbierať ich. Príznaky a priebeh otravy sú pre každú rastlinu a plody špecifické. Môžu sa prejavovať bolesťami brucha a hlavy, hnačkami, vracaním alebo vysokými teplotami. Niektoré spôsobujú srdcovú slabosť, zrýchlený alebo spomalený pulz, poruchy videnia, halucinácie a iné príznaky.

Rastlinné jedy môžu pôsobiť aj na nervový alebo cievny systém, dýchacie ústrojenstvo a svaly. Pri otrave jedovatými rastlinami postupujte takto:

+ Vyberte postihnutému zvyšky z úst.
+ Ústa vypláchnite vodou.
+ Pokúste sa zistiť, akú rastlinu postihnutý zjedol.
+ Vyhľadajte odbornú lekársku pomoc.
+ Lekárovi prineste plody, časti rastlín, prípadne vývratky na posúdenie.

Prevencie nikdy nie je dosť

+ dôkladne si umývajte ruky pred manipuláciou s jedlom aj po nej
+ nejedzte surové jedlá
+ mäso tepelne upravujte, až kým prestane mať ružové zafarbenie, počas prípravy ho neochutnávajte
+ dôkladne čistite otvárače a dosky na krájanie
+ častejšie vymieňajte hubku na umývanie riadu
+ jedlo skladujte v chlade a nenechávajte ho v teplom prostredí dlhšie ako dve hodiny
+ varené jedlo ohrievajte len raz a dôkladne
+ varené a surové jedlá skladujte vždy oddelene
+ nezbierajte huby a plody, ktoré nepoznáte

V prípade akejkoľvek otravy je dobré poznať základy prvej pomoci. Na stránke www.prvapomoc.sk môže každý jednoducho a bezplatne absolvovať e-learningový kurz. Na jeho konci je pripravený krátky test, ktorý preverí nadobudnuté znalosti.

Úspešný absolvent získa Certifikát Krajiny záchrancov, ktorý ho oprávňuje na praktický nácvik prvej pomoci v jednom z 50 školiacich centier po celom Slovensku za zvýhodnenú cenu 14,90 €. Ak chcete mať postupy prvej pomoci stále pri sebe, môžete si do mobilu stiahnuť aplikáciu Prvá pomoc.

Ale hlavne si dávajte pozor na to, čo jete!

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu