Ako prežiť na bicykli v meste?

Ako prežiť na bicykli v meste. Foto: Shutterstock

Ukazuje sa, že súčasný fenomén miest – postupné zžitie automobilistov s čoraz viac sa rozrastajúcou skupinou cyklistov, je v mnohých prípadoch bolestný. Ako sa v meste na bicykli pohybovať bezpečne?

S postupným rozvojom cyklistiky v mestách sa do seba čoraz drsnejšie púšťajú cyklisti a vodiči áut. Nešetria urážkami a napádajú sa navzájom, čo nikoho neteší.

Vodičov často hnevá, že ich cyklisti oberajú o priestor, tým im zužujú ulice a inak znepríjemňujú jazdu mestom. Počas dlhých rokov boli zvyknutí na to, že cesty sú pre autá a bodka.

Boj o bezpečnosť v uliciach je pre vyznávačov bicyklov ako dopravného prostriedku na dennom poriadku. Cyklochodníky sú v mestách vybudované „odnikiaľ nikam“, chýba im prepojenosť a samotným cyklistom pohyb mestom vôbec neuľahčujú.

Ak stále hodláte používať svoj bicykel a vrhnúť sa do premávky mesta, spravte pre svoju bezpečnosť všetko. Keďže cyklisti sú jednými z najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, prinášame vám v rámci osvety ohľadne bezpečnosti na cestách niekoľko tipov, ako sa cítiť na bicykli čo najbezpečnejšie.

Výbava

V posledných piatich rokoch výrazne poklesol počet usmrtených cyklistov na Slovensku. Možným vysvetlením je nosenie reflexných prvkov a fakt, že viacerí cyklisti navyše bez ohľadu na vek nosia prilby.

Tieto sú pri jazde mimo obce zo zákona povinné, no v meste vám hrozí rovnaké nebezpečenstvo úrazu hlavy. Na zákon sa teda nespoliehajte, ale skôr na vlastný rozum, a prilbu noste na hlave všade. Pod pojmom reflexné prvky si mnohí vybavia neestetické vesty, no v súčasnosti existuje veľa pekných a funkčných odevov, doplnkov, pásikov a nálepiek, ktoré vestu plne nahradia.

Cyklisti by si bez ohľadu na vek mali chrániť hlavu prilbou. Foto: Shutterstock
Cyklisti by si bez ohľadu na vek mali chrániť hlavu prilbou. Foto: Shutterstock

Dajte o sebe vedieť

Je dôležité nielen vidieť, ale aj byť videný! Nebezpečná situácia môže nastať počas zhoršenej viditeľnosti, pokiaľ nie je bicykel vybavený potrebnými svetlami či reflexnými prvkami. Áno, aj bicykel by ich na sebe mal mať, nielen cyklista.  Povinnú výbavu bicykla upravuje vyhláška č. 464/2009 Z. z. v paragrafe 22.

Rešpektujte pravidlá premávky

Ak chcete, aby vás vodiči na ceste rešpektovali, mali by ste sa správať ako účastník cestnej premávky. Dajte im najavo, že ste jej plnohodnotný účastník, a podľa toho sa aj správajte. Pre cyklistov platia na ceste tiež pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať.

Treba mať na pamäti, že bicykel vám nedáva právo jazdiť v protismere, chodiť na červenú a neohlasovať zmenu smeru jazdy. Ako účastníci cestnej premávky by ste mali byť čitateľní, preto nezabúdajte používať ruky ako smerovky pri odbočovaní a preraďovaní do iného pruhu.

Pri odbočovaní nezabúdajte používať ruky. Foto: Shutterstock
Pri odbočovaní nezabúdajte používať ruky. Foto: Shutterstock

Vyhláška

Neznalosť zákona neospravedlňuje. Pri potýčke s autom nemusíte byť automaticky v práve. Viete, čo pre vás vyplýva z vyhlášky? Naštudujte si ju. Viete, že od januára 2014 vstúpila do platnosti nová vyhláška k zákonu, ktorá spresňuje a rozširuje viaceré nariadenia týkajúce sa aj cyklistov?

Najvýraznejšou novinkou, ktorá z nej vyplýva, je zavedenie takzvaného nepriameho odbočenia vľavo. Znamená to, že cyklisti najskôr pokračujú priamo a po prejdení križovaného pruhu sa otočia o 90 stupňov doľava. Z tejto pozície následne pokračujú priamo.

Rovnaký princíp funguje aj pri priechodoch pre chodcov. Najväčším benefitom pritom je, že cyklisti nie sú ohrození motorovými vozidlami a nevznikajú zbytočné nebezpečné situácie.

Očakávajte najhoršie

Len čo vyskočíte do sedla bicykla, mali by ste byť pripravení reagovať na rôzne nepredvídateľné situácie, ktoré môžu nastať. Bicykel nie je terénne auto, ktoré prejde všetky nástrahy ciest bez toho, aby si to šofér všimol, preto sledujte výtlky, mláky a hlavne poklopy kanálov s otvormi v smere jazdy. Ich obchádzanie si nenechajte na poslednú chvíľu.

Chodci, ktorí nedisciplinovane vchádzajú na vozovku mimo priechodov, sú tiež veľkou hrozbou. Po uliciach s ich vyšším počtom preto nejazdite veľmi rýchlo, aby ste mali možnosť brzdiť včas. Majte situáciu pod kontrolou, a to nielen pred, ale aj za vami.

Letmé pohľady cez rameno a spoliehanie sa na zvuk prichádzajúceho auta nestačí. Nejazdite preto so slúchadlami. Všetky zmysly musia byť v premávke plne v strehu.

Rada redakcie

Ohľaduplnosť a rešpekt je v premávke, kde sa stretávajú chodci, cyklisti a vodiči áut, na prvom mieste. Keď je na ceste vyznačená cyklocesta, choďte po nej a nezaberajte chodník ani cestu pre autá. Cyklista nepatrí na chodník. Pamätajte, že tak ako nebezpečne sa vy na bicykli cítite na vozovke v prítomnosti áut, tak sa chodci cítia na chodníku, ak po ňom jazdia cyklisti.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu