Kúpele Dudince

Kúpele Dudince.

Najväčším magnetom pre všetkých návštevníkov Dudiniec je dudinská minerálna liečivá voda. Známa miestna legenda pripisuje jej blahodarné účinky magickej sile víly Dudinky, rozprávkovej bytosti, ktorá touto vodou vrátila život synovi rímskeho vojvodcu a ponechala jej liečivú moc aj pre nasledujúce generácie.

Samotní Rimania si počas pobytu na našom území nenechali ujsť príležitosť liečiť si ňou svoje choroby a zranenia v travertínových prírodných bazénoch, ktoré tu dodnes môžu kúpeľní hostia obdivovať ako pamiatku príznačne nazvanú Rímskymi kúpeľmi.

Tri kúpeľné hotely, sedemdesiat procedúr

V súčasnosti má spoločnosť Kúpele Dudince, a.s. povolenie prevádzkovať prírodné liečebné kúpele na základe rozhodnutia Štátnej kúpeľnej komisie Ministerstva zdravotníctva SR.

Liečebné domy Rubín a Smaragd poskytujú pohodlie a komfort vďaka širokej ponuke služieb pod jednou strechou, čo je veľkou devízou najmä v zimných mesiacoch.

Liečebný dom Rubín v Dudinciach.
Liečebný dom Rubín v Dudinciach.

Kapacity a.s. Kúpele Dudince sa zvýšili v uplynulých rokoch o kapacity partnerského kúpeľného hotela Minerál, najkomfortnejšieho hotela v Dudinciach. Klientom sa poskytuje vyše 30 druhov liečebných a 40 druhov nadštandardných procedúr.

Hotel Minerál, Dudince.
Hotel Minerál, Dudince.

Základom liečby je minerálna voda, ktorá vďaka svojmu zloženiu patrí k najvzácnejším na svete.

Aby ste našli prameň s podobným chemickým zložením, museli by ste vycestovať do francúzskeho Vichy, alebo dokonca do Japonska.

Na recepciách liečebných domov si klienti môžu zakúpiť aj špeciálnu kozmetiku Thermal na báze dudinskej liečivej vody a vína.

Bazén s minerálnou vodou.
Bazén s minerálnou vodou.

Špecialisti z Viedne a najvzácnejší hosť

V stredoveku sa táto voda využívala na liečbu reumatizmu, zápalov očí, kožných ochorení a chorôb tráviacich orgánov – ako sa uvádza v dielach Mateja Bela a profesora von Crantza z 18. storočia.

Okolo roku 1890 zavítali do Dudiniec špecialisti z Viedne. Ich úlohou bolo uskutočniť prieskum prameňov, ktoré sú na základe jeho výsledkov od roku 1894 oficiálne uznané ako liečivé, čo predstavovalo výrazný prelom v šírení povedomia o ich účinkoch. Presvedčil sa o nich aj najvzácnejší hosť – obľúbená cisárovná Alžbeta, známejšia ako Sisi.

Druhá z dudinských legiend spomína Cisársku vodu, „miešaný nápoj“ z minerálnej vody a vína, ktorý bol miestnym lekárnikom namiešaný na počesť vzácnej návštevy.

Kneippov kúpeľ v Dudinciach.
Kneippov kúpeľ v Dudinciach.

Kráľovná minerálnych stolových vôd

Podzemný poklad Dudiniec sa spočiatku využíval prevažne na pitné kúry – vo fľašiach sa začiatkom 20. storočia dokonca exportoval do Ameriky a Egypta.

V rovnakom čase vznikol reklamný slogan „Dudinská liečivá voda, kráľovná minerálnych stolových vôd“ a do prevádzky boli uvedené aj prvé minerálne bazény – jeden dal postaviť vlastník prameňov Hugo Oberndorff pre svoju rodinu, druhý Filip Gutmann, po ktorom vzal bazén a pramene do prenájmu Kálmán Brázzay z Budapešti.

Minerálny kúpeľ v Dudinciach.
Minerálny kúpeľ v Dudinciach.

Kúpele viacerých prvenstiev

Medzi kúpeľnými destináciami Slovenska patrí Dudinciam hneď viacero prvenstiev. Sú najjužnejšie situované, čomu vďačia za najvyšší počet slnečných dní v roku. Ekologicky čisté a tiché prostredie Dudiniec je tým najlepším miestom na rýchle načerpanie energie.

Zároveň sa pýšia dvojitým superlatívom, aký sa len tak ľahko nevidí – sú najmladšími, a zároveň najstaršími kúpeľmi na Slovensku. Ako je to možné?

Najmladšími sú z pohľadu začatia budovania kúpeľných hotelov až v novodobej povojnovej histórii, a najstaršími preto, lebo miestny minerálny prameň pomáhal ľuďom už pred dvomi tisícročiami.

Tento zaujímavý kontrast, v ktorom sa snúbi tradícia s moderným ponímaním liečby, z nich v posledných rokoch spravil obľúbenú destináciu, ktorej popularita a význam prekročili hranice Slovenska. Okrem domácich hostí ich navštevuj aj klienti z Čiech, Nemecka, Rakúska, Ruska, Ukrajiny či ďalekej Kanady.

Kúpele Dudince navštevujú nielen hostia zo Slovenska, ale aj z Čiech, Nemecka, Rakúska, Ruska, Ukrajiny či Kanady.
Kúpele Dudince navštevujú nielen hostia zo Slovenska, ale aj z Čiech, Nemecka, Rakúska, Ruska, Ukrajiny či Kanady.

Liečebné indikácie:

  • Indikačná skupina II. – Choroby obehového ústrojenstva
  • Indikačná skupina VI. – Nervové choroby
  • Indikačná skupina VII. – Choroby pohybového ústrojenstva
  • Indikačná skupina XII. – Choroby z povolania
Kúpele Dudince sa nachádzajú aj v krásnom a tichom prírodnom prostredí.
Kúpele Dudince sa nachádzajú aj v krásnom a tichom prírodnom prostredí.
1/1
Zavrieť reklamu