Ako pomôcť imunite v lete

22. júla 2017
Čerešne. Foto: Shutterstock

V lete bývame takí bezstarostní, že občas pozabudneme na naše zdravie. Málo spíme, nepravidelne jeme a možno až priveľa športujeme. Dajte si poradiť, ako sa starať o obranyschopnosť organizmu. Bolo by predsa škoda preležať slnečné letné dni s horúčkou v posteli!

Probiotický kolobeh

Vedeli ste, že vaším najväčším imunitným orgánom je tenké črevo? Nachádza sa v ňom 70 až 80 percent všetkých imunitných buniek. Časté užívanie antibiotík a iných liečiv však môže z čreva vyhnať nielen zlé baktérie, ale aj tie užitočné.

Doprajte preto denne telu dávku probiotík a ulahoďte si aj stravou s vysokým obsahom vlákniny. Zabezpečíte si tak dlhodobú podporu obranyschopnosti na nezaplatenie.

Probiotiká nájdete v nápojoch, jogurtoch, smoothies, ale aj v podobe prášku či kapsúl. Kyslá kapusta tiež nie je na zahodenie. Ak ste fanúšik výživových doplnkov, obzerajte sa po tých s minimálne jednou miliardou baktérií (laktobacilov a bifidobaktérií). Podľa potreby môžete užiť až do desať miliárd baktérií denne.

Probiotiká podporujú zdravú črevnú mikroflóru, ktorá je zas základom imunity. Foto: Shutterstock
Probiotiká podporujú zdravú črevnú mikroflóru, ktorá je zas základom imunity. Foto: Shutterstock

Základné minerály

Zinok a selén sú nevyhnutné na tvorbu imunitných buniek. Nedostatok zinku môže mať za následok scvrknutie týmusu (detskej žľazy), ktorý produkuje kľúčové imunitné bunky nazývané T-lymfocyty. Tie naše telo potrebuje na tvorbu dôležitých antioxidačných enzýmov. Bohaté na zinok sú napríklad celozrnné potraviny, orechy, semiačka, hydina, jogurty či mäkkýše.

Selén sa v pre nás typickej strave hľadá ťažko, a to pre jeho nízke hodnoty v pôde. Dobrými zdrojmi tohto minerálu sú však para orechy, huby, ryby, teľacia pečeň či chudá jahňacina.

Dajte si pohov

Práca, rodina a znova práca. Odvšadiaľ sa na vás valí stres, ktorý vaše telo doslova pumpuje adrenalínom a kortizolom. To zasahuje do fungovania imunitných buniek a vy sa tak pod tlakom stávate náchylnejšími na infekcie.

Skúste si nájsť v tejto rýchlej súčasnosti chvíľu a vypnite.

Nájdite si čas aj na oddych. Foto: Shutterstock
Nájdite si čas aj na oddych. Foto: Shutterstock

A určite pouvažujte nad užívaním byliny astragalus, ktorá má povzbudzujúce účinky. Dodáva telu energiu a pomáha zvyšovať odolnosť organizmu proti chorobám.

Napumpujte sa železom

Železo je pre vašu obranyschopnosť nevyhnutné, často si ho však môžete vyčerpať intenzívnym cvičením. Dobrými zdrojmi železa sú chudé mäso, hydina, ryby, sušené ovocie či listová zelenina. S dopĺňaním železa to však nepreháňajte, môže to byť kontraproduktívne. V prípade akýchkoľvek pochybností sa obráťte na svojho lekára.

Liečivé lúče

Svieti slnko? Tak neváhajte a nasajte silu z jeho lúčov. Vaše telo začne produkovať vitamín D, ktorý je dôležitý pre obranyschopnosť. Déčko zaraďte aj do svojho jedálnička. Nájdete ho v mliečnych výrobkoch, vajciach a mastných rybách.

Cez leto čerpajte vitamín D zo slnka. Foto: Shutterstock
Cez leto čerpajte vitamín D zo slnka. Foto: Shutterstock

Tučná hostina

Nemáme na mysli nasýtené mastné omáčky a polevy. Zamerajte sa na esenciálne tuky. Omega-3 a -6 mastné kyseliny nájdete v mastných rybách, ale aj v orechoch či semiačkach. Pomáhajú zvyšovať obranyschopnosť organizmu tým, že sa starajú o zdravie imunitných buniek.

Ak vás často trápi prechladnutie, suchá pokožka či vlasy, je najvyšší čas poobzerať sa po zdrojoch esenciálnych tukov. Bolesti kĺbov účinne zmierňuje prírodné anestetikum – rybí olej.

Rastlinné steroly

Fytosteroly nájdete v mnohých funkčných potravinách, napríklad v margaríne, jogurtoch, orechoch, semiačkach, olejoch, ovocí a zelenine.

Pôvodne sa využívali pre ich schopnosť znižovať hladinu cholesterolu, no mnohým stále uniká, že sú užitočné aj na zvyšovanie obranyschopnosti organizmu. Pomáhajú tak bojovať proti nachladnutiu a chrípke, ozdravujú prostatu a kĺby a váš imunitný systém pripravujú na namáhavé a vytrvalostné športy.

Kľúčovými sterolmi sú beta sitos terol a beta sitosterolín – oba dostupné aj vo forme výživových doplnkov.

Magické huby

Na podporu obranyschopnosti sa už dlhé roky využíva celá škála čínskych a japonských húb, ktoré sú bohaté na účinné polysacharidy. Napríklad cyklisti, ktorí trávia na čerstvom vzduchu často celé hodiny, sú náchylní na infekcie dýchacích ciest.

Huby ako kordyceps, šiitake, reiši či maitake sú výborné nielen pre obranyschopnosť, ale dodávajú aj energiu, bojujú proti vyčerpanosti a podporujú funkciu imunitných buniek. Šiitake dostať už aj v supermarketoch, zvyšné huby vo forme výživových doplnkov.

Čínske huby vám pomôžu pri detoxikácii organizmu. Foto: Shutterstock
Čínske huby vám pomôžu pri detoxikácii organizmu. Foto: Shutterstock

Kuchynské bylinky

Pri varení sa nebráňte bylinkám, pri jedení budete vďaka nim bojovať proti nachladnutiu. Výborné antimikrobiálne účinky majú napríklad tymian a rozmarín. Smelo ich preto pridávajte do jedál, prípadne si ich vychutnajte ako čaj.

Extrakt z grepových jadierok

Zoznámte sa s Citricidalom, mocným bojovníkom proti baktériám, vírusom a plesniam. Zíde sa vám najmä na cestách. Dostať ho vo forme kvapiek, ktoré sa, v závislosti od miesta infekcie, dajú aplikovať aj do uší.

Čerešničky, čerešne

Sú nielen chutné, ale aj nadupané živinami. Sýtu červenú farbu majú vďaka antokyanínu, ktorý je bohatý na antioxidanty a pôsobí protizápalovo. Čerešne navyše obsahujú množstvo kyseliny elagovej a vitamínu C.

Vo farbách dúhy

Naše telo chránia pred predčasným starnutím, civilizačnými chorobami, cievnymi a srdcovými problémami, pôsobia protistresovo, pomáhajú aj našej obranyschopnosti. Reč je o antioxidantoch, ktorých zdrojom sú čerstvé ovocie a zelenina, ale aj orechy či semiačka.

Antioxidanty sú látky, ktoré farbia zeleninu a ovocie rôznymi farbami. Majú však rôzne veľmi prínosné vlastnosti pre naše zdravie. Foto: Shutterstock
Antioxidanty sú látky, ktoré farbia zeleninu a ovocie rôznymi farbami. Majú však rôzne veľmi prínosné vlastnosti pre naše zdravie. Foto: Shutterstock

Zaraďte do svojho jedálnička farby a zabezpečte si tak prísun rastlinných antioxidantov – karotenoidov a flavonoidov. Doprajte si aspoň sedem porcií denne a záleží len na vás, či máte chuť si do zdravia zahryznúť, alebo uprednostníte chutné smoothie.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu