5 tipov, ako dostať srdce do top formy

23. júla 2017
Zdravé srdce. Foto: Shutterstock

Základné rady, o ktorých by ste mali vedieť a následne ich zmeniť vo svojom životnom štýle, aby vaše srdce bolo zdravé.

1. Pozor na jedálniček

Zdravý jedálniček je najefektívnejší spôsob, ako si udržať hladinu cholesterolu pod kontrolou. Vysoký cholesterol totiž môže zvýšiť riziko infarktu. Preto pri príprave jedál používajte rastlinné potraviny v prírodnom stave – nie rafinované alebo inak spracované. Potraviny, za ktoré vám vaše srdce poďakuje, sú cesnak, pór, cibuľa, pomaranče, čerešne, marhule a banány. Všetky sú veľmi bohaté na fytonutrienty, ktoré znižujú cholesterol.

Cholesterol obsahuje jedine živočíšna strava, v rastlinných potravinách sa nenachádza. Foto: Shutterstock
Cholesterol obsahuje jedine živočíšna strava, v rastlinných potravinách sa nenachádza. Foto: Shutterstock

2. Kráčajte

Áno, ak sa na hodine spinningu neflákate, môžete si dať dobre do tela. Ale ak táto činnosť nie je pravidelná, oveľa efektívnejším nástrojom v boji proti zvýšenému cholesterolu je chôdza.

Štúdie ukázali, že pravidelná chôdza počas dňa znižuje hladinu cholesterolu viac ako sedavý životný štýl prekladaný sporadickými cvičeniami. Takže ak je vaša práca kancelárskeho charakteru, snažte sa čo najviac chodiť – obmedzte MHD, počas dňa sa radšej prejdite do susedných kancelárií namiesto písania mailov a telefonovania, obednú prestávku využite na prechádzku a zvážte nutnosť ísť na nákup autom.

3. Využite silu paradajok

Lykopén je silný antioxidant, ktorý pomáha „rozkladať“ tukové zásoby v tepnách. Výborným zdrojom lykopénu sú paradajky, ale aj marhule a melóny.

Podľa vedcov už len 25 – 40 mg lykopénu denne môže pomôcť zredukovať škodu, ktorú má na svedomí „zlý“ cholesterol. Obsah lykopénu sa zvyšuje pri tepelnej úprave potraviny, preto je paradajkový pretlak bohatší na lykopén ako čerstvá šťava z paradajok.

Obsah lykopénu v paradajkách sa tepelnou úpravou zvyšuje. Foto: Shuterstock
Obsah lykopénu v paradajkách sa tepelnou úpravou zvyšuje. Foto: Shuterstock

Takže ak si na obed uvaríte paradajkovú polievku, stačí vám 250 ml približne na 25 mg lykopénu. Ak však paradajky máte radšej čerstvé, nezabudnite na olej – tuky totiž pomáhajú telu vstrebať antioxidanty.

4. Bergamot nielen pre krásu

Bergamot je voňavé ovocie veľkosti pomaranča, ktoré farbou pripomína citrón. S obľubou sa používa v kozmetických prípravkoch, má však aj veľmi dobré účinky pre zdravie vášho srdca. Podľa štúdií citrusové bergametové extrakty dokážu znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu o 39 %.

Bergamot znižuje hladinu cholesterolu. Foto: Shuterstock
Bergamot znižuje hladinu cholesterolu. Foto: Shuterstock

5. Dajte si pohár červeného

Ak si k večeri radi dáte pohárik vína, dajte si červené – obsahuje totiž antokyanín – fialový pigment bohatý na antioxidanty. Okrem toho, že znižuje výskyt zápalových ochorení, zvyšuje aj hladinu „dobrého“ cholesterolu a znižuje rýchlosť, ktorou telo ukladá zásoby cholesterolu v tepnách. Samozrejme, neznamená to, že to teraz s vínom máte preháňať – všetkého veľa škodí. Ak ste skôr čajový typ, nech vo vašom výbere nechýba zelený čaj – podľa výskumov má totiž podobné účinky. Tak na zdravie!

Červené víno obsahuje antokyanín – fialový pigment bohatý na antioxidanty. Foto: Shutterstock
Červené víno obsahuje antokyanín – fialový pigment bohatý na antioxidanty. Foto: Shutterstock

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu