Čo by nemalo chýbať vo vašej cyklistickej výbave?

Cyklistické oblečenie. Foto: Shutterstock

Po úspechoch našich reprezentantov na medzinárodných súťažiach záujem o cyklistiku v našej krajine prudko vzrástol. Hlavne v lete sa to na cestách hemží jej priaznivcami. Nie každý z nich sa však môže dopracovať na závodnú úroveň veľkých súťaží.

Možno aj vy ste zamilovali do cyklistiky až po uši ale viete, že profesionálnym jazdcom sa už nestanete. Ak sa však chcete aspoň poloprofesionálne udržiavať v dobrej kondícii a skvelo sa pri tom cítiť, ponúkame vám krátky súhrn dôležitých informácii o cyklistickom oblečení a doplnkoch.

Dres

Cyklistický dres je základ. Môžete si vyberať samostatný dres a cyklistické kraťasy, alebo vsadiť na jeden kus a zaobstarať si cyklistickú kombinézu. Tá je vpredu rozopínateľná, vďaka čomu sa počas jazdy môžete ochladiť, kedykoľvek to bude potrebné.

Kvalitný cyklistický dres má byť vyrobený z rýchloschnúceho a aerodynamického materiálu. „Dnes už výrobcovia vylepšujú a vyvíjajú k lepšiemu každý centimeter materiálu, a preto povrchová úprava dresov ponúka uspôsobenie s vysokou odpudivosťou voči kvapkám vody. Rovnako fungujú aj zvnútra a keďže menej absorbujú pot, udržia vás v suchu a zostávajú komfortné v každej situácii. Vyberajte si dres prispôsobivého strihu, ktorý dokáže sadnúť na akýkoľvek typ postavy, odporúča Pavol Krnáč, dlhoročný predajca bicyklov a cyklistických doplnkov.

Tretry

Tretry na bicykel sú dôležitou súčasťou základnej výbavy. Rozdiel pri šliapaní do pedálov s tretrami a bez nich je určite citeľný. Cyklistické tretry dopomáhajú správne rozkladať energiu nôh a členkov a udržiavajú ich v najvhodnejšom uhle.

Vrchná strana tretier má byť pevná a odolná, ale zároveň musí byť na jej povrchu priedušný materiál. Na vrchu a po bokoch by sa mali nachádzať ventilačné otvory a väčšie ventilačné zóny – dierky nevyhnutné pre podporu priedušnosti. V týchto miestach by mal byť vsadený  materiál podobný sieťovine, spevnený polyuretánovým filmom.

Vnútri by vložka tretry mala byť anatomická a takisto vzdušná. Používaný materiál vnútornej časti zvykne byť polypropylén.

Doplnky

Medzi nevyhnutné doplnky každého cyklistu patria:

Prilba

Cyklistická prilba je už dnes na cestách povinnosťou, pretože bezpečnosť pri jazde je prvoradá. Pri výbere cyklistickej prilby dbajte na to, aby bola priedušná a mala ventilačné otvory. Druhým významným elementom je kvalitný a odolný materiál a samozrejme správna veľkosť, aby v prípade pádu prilba zostala na svojom mieste. Z dostupných zdrojov by sme vám dali tip na univerzálny model od BBB BHE-29, ktorý spĺňa všetky potrebné parametre vhodnej cyklistickej prilby.

Cyklistická prilba BBB
Cyklistická prilba BBB

Okuliare

Športové okuliare sú pri cyklistike veľmi potrebné. Vo všeobecnosti je nevyhnutné chrániť si a starať sa o svoj zrak a pri športovaní to platí dvojnásobne. Chráňte si vaše oči pred vetrom, prachom a slnkom a zaobstarajte si vhodné okuliare. O tom, ako si dobre vybrať cyklistické okuliare sa dočítate tu.

Rukavice

Cyklistické rukavice sú doplnkom, ktorý pri dlhšej cyklotúre určite oceníte. Gélové výstielky vám pomáhajú tlmiť otrasy a tlak na dlane. Vrchný materiál by mal byť kombináciou  príjemného a priedušného materiálu.

Ponožky

Pre dosiahnutie najväčšej pohodlnosti počas bicyklovania si určite zadovážte kvalitné športové ponožky. Tie by mali dobre odvádzať vlhkosť a zabezpečovať miernu (správnu) kompresiu. Cyklistické ponožky s obsahom strieborných iónov môžu navyše výrazne prispieť k zabráneniu tvorby baktérii.

Byť dobre pripravený „zvonku” je pri bicyklovaní relevantné, ale posledným doplnkom, ktorý nesmie chýbať každému dobrému cyklistovi je vytrvalosť. Začať s čímkoľvek je v podstate jednoduché, ale vytrvať a dlhoročne sa venovať nejakej činnosti je výzvou. Aj keď za ňu nebudete dostávať poháre a medaily, budete v dobrej kondícii a tá je pri dnešnom životnom štýle viac než hodnotná.

Autor: Natália Olexová
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu