10 tipov, ako zahnať vlčí hlad

6. augusta 2017
Ako sa zbaviť hladu. Foto: Shutterstock

Túžite po štíhlom tele, chcete sa cítiť dobre a priali by ste si mať svoje nálady viac pod kontrolou? Ukončite svoje trápenie s našimi 10 tipmi, vďaka ktorým sa budete cítiť plní a v dobrej nálade.

1. Užívajte si korenie života

S našimi receptami nebude ťažké dať dole nejaké to prebytočné kilečko pred plavkovou sezónou, prípadne si udržať už dosiahnutú vysnívanú hmotnosť. Jedlá sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú redukovať zápaly, pretože tie prispievajú k negatívnym prejavom starnutia. Nájdete v nich aj veľa vitamínov C a E pre zdravú pokožku a pre lepšiu produkciu kolagénu, ktorý pomáha udržať pokožku bez vrások.

2. Dajte si každý deň jablko

Výskumy vravia, že ak začnete svoje jedlo jablkom, je pravdepodobnejšie, že celkovo zjete menej. Do veľkej miery je to vďaka vláknine, ktorú ovocie obsahuje. Dôležité však je konzumovať čerstvé, nespracované ovocie.

Podľa štúdií ľudia, ktorí si 15 minút pred cestovinovými šalátom dali jablko, zjedli o 15 percent menej kalórií z hlavného jedla ako tí, ktorí siahli po jablčnom džúse alebo jablkovom pyré. Vedci si to vysvetľujú tak, že konzistencia čerstvého jablka spoločne s procesom žutia môže viesť k plnšiemu žalúdku a dlhšiemu tráviacemu času.

3. Naučte sa rozumieť sýtosti

V skutočnosti už môžete byť plní, ale neuvedomujete si to. Väčšina ľudí totiž nevie, ako „chutí“ sýtosť, takže stále pokračujú v jedení. Preto sa zamerajte na „trojštvrtinovú“ sýtosť. A pamätajte – to, čo sa hovorí, že náš mozog potrebuje čas, aby si uvedomil, že je plný, je pravda. Na každé jedlo si preto vyhraďte 20 minút a uvidíte, že hneď bude jednoduchšie vedieť, kedy už máte dosť.

Ak už ste sýti, nepokračujte v jedení. Foto: Shutterstock
Ak už ste sýti, nepokračujte v jedení. Foto: Shutterstock

4. Nepredstierajte

Ak sa cítite stále hladní, prvé, čo by ste mali spraviť, je vylúčiť z jedálnička všetky umelé sladidlá. Výskumy ukazujú, že intenzívna sladkosť „nepravého“ cukru vyvolá, že chcete sladké ešte viac. (Väčšinou to tak býva, že ak sa snažíte svoje telo oklamať, obráti sa to proti vám.)

Vaše telo vie, že nedostalo tú dávku cukru, ktorú očakávalo, takže sa to bude snažiť dohnať jedlom navyše. Takže ak sa snažíte svoje túžby udržať na uzde niekoľkými plechovkami diétnej koly denne alebo napchávaním sa sladosťami „pre štíhlu líniu“, v konečnom dôsledku by bolo oveľa lepšie, keby ste si dali radšej kúsok „reálnej“ sladkosti.

Tento názor podorujú aj výskumy, ktoré tvrdia, že ľudia, ktorí striedmo jedli sladkosti (s cukrom), boli štíhlejší ako tí, ktorí abstinovali.

5. Nie je tuk ako tuk

Tuk spomaľuje proces trávenia. Ale keď príde na schopnosť tuku odvrátiť návaly vlčieho hladu, nie je tuk ako tuk.

Mohli by ste si myslieť, že tuk zo šťavnatého steaku bude výdatnejší ako napríklad tuk z avokáda. Ale ako už sami tušíte alebo viete, je to presne naopak.

Podľa štúdií nenasýtené tuky (napríklad orechy) sú v tomto smere lepšie ako nasýtené tuky (napríklad živočíšne tuky v mäse a v mliečnych výrobkoch). Dokonca sa zistilo, že mafiny, do ktorých bol použitý repkový olej namiesto masla, boli sýtejšie.

Ani veľa rastlinných tukov nie je zdravých. Foto: Shutterstock
Ani veľa rastlinných tukov nie je zdravých. Foto: Shutterstock

6. Chia, chlieb náš každodenný?

Zázračné semienka, ktoré moderná kultúra objavila ešte len nedávno, vám môžu pomôcť dostať sa do tej úzkej motivačnej sukničky, ktorú ste si kúpili ešte pred dvoma rokmi. Chiu môžete pridávať do šalátov, polievok aj smoothies, pretože nasakuje vodu a počas trávenia sa ešte nafúkne.

Z hľadiska sýtosti vám sto kalórií chia semienok vydrží oveľa dlhšie ako sto kalórií väčšiny iných potravín. Prípadne, ak vám chia veľmi nevonia, podobnú službu dokáže spraviť aj ľanové semienko.

7. Keď máte chuť prejesť sa

Na každého z nás to z času na čas príde – chuť hrozne sa prejesť. Nebojujte s tým, nepotláčajte tieto chúťky. Prijmite to ako fakt a priznajte si, že bažíte po objeme. Takto môžete vymyslieť dobrú stratégiu – siahnite po niečom, čo nespôsobí veľkú kalorickú ujmu.

Nabudúce teda buďte na takýto stav pripravení a siahnite po surovej zelenine, omelete z vaječných bielok alebo si dajte neochutený popkorn.

8. Viac je niekedy menej

Namiesto obrovského sendviča si dajte len polovičný alebo malý, ale dajte si k nemu šalát, nejaké ovocie a šálku čaju. Alebo namiesto veľkej porcie cestovín si pripravte orestovanú zeleninu s trochou plodov mora a s maličkou porciou celozrnných cestovín.

Trik je v tom, že keď si dáte viac druhov menej kalorického jedla, vyzerá vaše stolovanie oveľa bohatšie a váš mozog to oklame – bude sa cítiť spokojný a nebude dobiedzať, že toho bolo málo.

Ak máte veľkú chuť do jedla, oklamte sa viacerými druhmi nízkokalorických potravín, ako je zelenina. Foto: Shutterstock
Ak máte veľkú chuť do jedla, oklamte sa viacerými druhmi nízkokalorických potravín, ako je zelenina. Foto: Shutterstock

9. Milujte bublinky

Sýtené nápoje spôsobujú, že sa cítime plní – akoby náš žalúdok bol plný jedla. Chystáte sa večer vyraziť s kamarátkami do mesta? Alebo robíte párty doma? Ak chcete udržať svoje vyjedanie počas dlhého večera na uzde a priali by ste si k tomu aj nejaký ten alkohol, siahnite po šampanskom.

10. Doplňte zásoby déčka

Väčšina žien má nízku hladinu vitamínu D. Má to negatívny vplyv na leptín, hormón, ktorý nášmu mozgu vysiela informáciu, že už sme sa dostatočne nasýtili.

Možno aj toto je dôvod, prečo štúdie ukázali, že obezita súvisí s nedostatkom vitamínu D. Najjednoduchší spôsob, ako dostať vitamín D do tela, je cez slnečné lúče, ale v jeseni a cez zimu je jeho dopĺňanie náročné. Môžete siahnuť po rybách (napríklad losos) alebo po „déčkovom“ doplnku výživy.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu