Dbajte na bezpečnosť svojho dieťaťa v cyklosedačke. Na čo nezabúdať?

Detská cyklosedačka.

Všetci priaznivci cyklistiky chcú určite svoju radosť z pohybu odovzdať aj svojim potomkom. Vďaka cyklistickému príslušenstvu ich od útleho detstva môžeme zoznamovať s prechádzkami či výletmi na bicykli.

Ak aj vy radi prevážate svoju ratolesť v cyklosedačke, prečítajte si pár rád, ako pri tom nezanedbať bezpečnosť vášho dieťaťa.

Ako má vyzerať kvalitná sedačka na bicykel pre dieťa?

Každý rodič, ktorý vezme dieťa na bicykel si je vedomý svojej zodpovednosti zaňho, a preto si v prvom rade objasnime, aké vlastnosti by mala mať kvalitná a zároveň bezpečná cyklosedačka:

Správna veľkosť a ukotvenie

Cyklosedačky sú povolené pre deti vo veku od 9 mesiacov, s hmotnosťou do 22 kilogramov.

Základným parametrom pre pohodlné nosenie vášho dieťaťa v cyklosedačke je to, aby mu bola primerane veľká. Odkontrolujte taktiež hmotnosť dieťaťa a maximálnu nosnosť sedačky.

Vám cyklosedačka nesmie akýmkoľvek spôsobom prekážať pri jazde. Musí byť správne a bezpečne uchytená na bicykli.

„Dbajte, aby bol typ cyklosedačky  kompatibilný s typom vášho bicykla. Sedačky s upínacou konzolou sa dajú upevniť medzi jednotlivé body kabeláže, ktorými sú ukotvené ku konštrukcii bicykla. Takto nedôjde k obmedzeniu pohybu prevodového či brzdového lanka.“ upozorňuje Pavol Krnáč, majiteľ Sk-Profibike a dlhoročný predajca bicyklov a cyklistických doplnkov.

Zapínanie pásov

Dôležitým bezpečnostným prvkom je postroj, ktorým je dieťa zaistené. Ten by mal byť uchytený na troch bodoch a uzatvárateľný tak, aby si ho nemohlo odopnúť samo.

Izolácia jednotlivých častí

Priestor pre nohy dieťaťa musí byť odizolovaný od pohyblivej časti bicykla a má mať nastaviteľný systém upevnenia nôh.

Opierky rúk

V rámci zachovania správneho držania tela dieťaťa počas jazdy  sú dôležitým prvkom aj postranné opierky rúk. Dieťa bude v sedačke pohodlnejšie usadené a nebude si kriviť chrbticu.

Prepracované operadlo

Správna výška operadla chrbta by mala siahať až po hlavu dieťaťa. Veľkou výhodou je, keď má cyklosedačka nastaviteľnú pozíciu na spanie, aby si dieťa v prípade potreby mohlo pokojne zdriemnuť.

Reflexné prvky

Samozrejmosťou kvalitnej cyklosedačky sú aj reflexné prvky na zadnej  a bočnej strane.

Detská cyklosedačka Zenith Relax, adaptér na nosič.
Detská cyklosedačka Zenith Relax, adaptér na nosič.

Povinná výbava, keď dieťa sedí v sedačke

Okrem toho, že dieťa musí mať v každom prípade správne upnuté bezpečnostné popruhy, počas vašej spoločnej jazdy by mu nemalo chýbať nasledovné:

Detská cyklistická prilba

Prilba je základným prvkom bezpečného jazdenia na bicykli tak pre vaše dieťa ako aj pre vás samých. Okrem toho, že musí mať vhodnú veľkosť, musí byť taktiež správne zapnutá a priedušná. O tom, ako vybrať cyklistickú prilbu pre vaše dieťa sa dočítate tu.

Správne oblečenie

Nezabudnite byť nachystaní na rýchlu zmenu počasia, hlavne v letnom období. Bunda do dažďa s voduodpudivým povrchom je skvelým cyklistickým doplnkom.

Podložka

Pre dlhšie prechádzky či výlety na bicykli si zaobstarajte pre dieťa mäkkú podložku, aby sa mu pohodlnejšie sedelo. Existujú aj cyklosedačky s odnímateľnou a integrovanou mäkkou výstielkou.

Okrem týchto základných doplnkov, pri jazde s dieťaťom v cyklosedačke prispôsobte rýchlosť svojim možnostiam a skúsenostiam hlavne pri zjazde z kopca. Berte na vedomie, že máte na bicykli niekoľko kilogramovú záťaž navyše.

Pri jazde po ceste majte na zreteli bezpečné odstupy a zohľadňujte prítomnosť motorových vozidiel, iných cyklistov či možných prekážok. Nech sú vaše spoločné jazdy príjemnou činnosťou pre oboch a nech vaše dieťa získava pozitívny vzťah k cyklistike hneď od útleho veku.

1/1
Zavrieť reklamu