Test: Olympus Tough TG-5 = (Takmer) nerozbitný fotoaparát

10. augusta 2017
Olympus Tough TG-5

Piata generácia foťáku Tough od Olympusu je tým najodolnejším na trhu. Dokáže však ponúknuť viac ako stvárnenie tanku?

Vydrží pád z výšky 2,1 m a nerozdrví ho ani sto kíl. Dobrému zdraviu by sa mal tešiť, aj keď teploty klesnú desať stupňov pod bod mrazu, a vodoeodolnosť siaha hlbšie, než sa pravdepodobne dokážete dostať na jeden nádych. To, že Olympus TG-5 je bez akéhokoľvek ochranného puzdra jeden naozaj nepriestreľný kus elektroniky, je absolútne jasné.

Najnovší model však okrem industriálneho zovňajšku skrýva aj prekvapivo výkonné vnútornosti. Časť z nich dokáže oceniť každý jeden potenciálny kupec. Zvyšné už budú prémiom, za ktoré sa oplatí priplatiť si predovšetkým fotografickým nadšencom.

Srdcom makač

Vo vnútri robustného tela dostupného vo výraznej červenej aj matnej čiernej pripomínajúcej časť výbavy batmobilu sa nachádza 12 MP senzor CMOS spárovaný s rovnakým procesorom TruePic VIII, ktorý obýva mimoriadne výkonnú (a drahú) vlajkovú loď od Olympusu OM-D E-M1 Mark II.

Nižší počet megapixelov oproti predchodcovi je zaujímavým rozhodnutím, ktoré však v praxi dokáže zlepšiť výkon v horších svetelných podmienkach – napr. v hustom lese, keď začne zapadať slnko či pod vodou. Tu pomáha aj mimoriadne vysoká svetelnosť zabudovaného objektívu s clonovým číslom f/2 na tom najširšom konci.

Fotoaparát Olympus Tough TG-5
Fotoaparát Olympus Tough TG-5

Zoom je štvornásobný a optický, čo znamená podstatne vyššiu kvalitu pri priblížení než u digitálneho. Novinkou je aj schopnosť natáčať video v rozlíšení v Ultra HD rozlíšení 4K či vysoký framerate 120 fps pri Full HD rozlíšení.

Z takéhoto videa sa v postprocesse dajú dostať efektné spomalené zábery. Vysoká kvalita videa, rovnako ako možnosť fotiť do surového formátu RAW vhodného na následnú úpravu v špecializovaných softvéroch je niečo, čo využijú predovšetkým tí, čo sa foteniu venujú minimálne na úrovni koníčka.

Je preto trochu škoda, že vo foťáku chýba plne manuálny mód, ktorý by užívateľovi dovolil ovládať čas uzávierky či clonu. Foťák umožní nastaviť len clonu a aj tú len v trochu široko odstupňovaných úrovniach. Bežný užívateľ si však bez problémov vystačí s automatickými módmi a kvalita fotiek je za každých okolností na vysokej úrovni.

Plno doplnkov

Okrem funkcií foťáku funguje TG-5 aj ako GPS tracker. Stačí malú páčku prepnúť do polohy log a škatuľka začne zaznamenávať vašu trasu. Ku každej fotografií pripojí presnú GPS polohu a senzor teploty či výškomer k nim pripojí ďalšie zaujímavé parametre, ktoré pomáhajú uchovať si spomienky z výletu o niečo živšie.

Zabudovaný je aj Wi-Fi modul, cez ktorý sa foťák dokáže spojiť so smartfónom, ktorý môže fungovať aj ako diaľkové ovládanie.

Ovládanie nového Olympusu je jednoduché a celkom intuitívne, tlačidlá pôsobia kvalitne a vďaka vystúpenejšiemu gripu v prednej časti fotoaparát pohodlne a celkom bezpečne padne do ruky.

Dokúpiť sa dá množstvo príslušenstva od predsádok objektívu simulujúcich rybie oko či teleobjektív cez puzdro na fotografovanie v ešte väčšej hĺbke pod vodou až po rôzne pútka na zaistenie fotoaparátu pri najrôznejších športoch.

Fotoaparát Olympus Tough TG-5
Fotoaparát Olympus Tough TG-5

Odporučiť nový odolný Olympus úplne každému športovcovi je trochu ťažké. Za v tejto triede nadštandardný výkon a funkcie si totiž zároveň priplatíte. Odolné foťáky ponúkajú mnohé značky a väčšina z nich nejaký ten pád z vrecka či prehánku prežije.

Ak však vaším cieľom nie je mať poruke tupý predmet na sebaobranu, ktorý mimochodom aj fotí, ale dostať zo svojho odolného foťáku čo najkvalitnejšie výstupy doplnené o ďalšie zaujímavé informácie, Olympus Tough TG-5 sedí na špici tejto kategórie.

Text & foto: Filip Nagy

1/1
Zavrieť reklamu