Prvá pomoc na letnom festivale

12. augusta 2017
Prvá pomoc na letnom festivale. Foto: Shutterstock

Prvá pomoc uprostred niekoľkokilometrového areálu je základným predpokladom na prežitie bez následkov. Nájsť záchranára na takom obrovskom priestore v dave a v strese môže trvať dlho a v kritických situáciách môže ísť o veľa. Vedeli by ste priateľom pomôcť?

Leto, slnko, dobrá hudba. Zážitky z festivalov však nemusia byť vždy len o zábave; sem-tam si návštevníci odnesú aj nepríjemné spomienky. Najčastejšími festivalovými diagnózami sú drobné rany, vyvrtnuté členky, zlomeniny, ale aj úpaly a otravy alkoholom.

Nezáleží pritom na veku účastníkov. Aj dospelí často podceňujú teplo a preceňujú svoju odolnosť proti alkoholu či vlastnú šikovnosť.

Ideálne zamračené

Všetci účastníci festivalu si vždy želajú, aby bolo pekne. Dážď, mraky a chlad sú nepriatelia stanovania, tancovania pred pódiom a vôbec, celkovo komfortného festivalového života.

Zdravotníci a záchranári majú presne opačné priania – ideálne sú mraky, ktoré festivalových návštevníkov ochránia pred úpalom či prehriatím. Rozpoznať príznaky úpalu nie je ťažké – bolesti hlavy, nevoľnosť, vysoká teplota a v najhoršom prípade aj bezvedomie.

Prehriatie oproti úpalu nesprevádza teplota, inak sa však príznaky veľmi nelíšia. V oboch prípadoch je prvá pomoc jasná. Postihnutého treba dostať do tieňa, podávať tekutinu po malých dúškoch a v prípade prílišného potenia alebo kŕčov pridať do vody trocha soli.

Pri vysokej teplote treba postihnutého obaliť do vlažnej plachty a ochladzovať ho ovievaním, až kým teplota neklesne. Človeka s úpalom nikdy nenechávajte bez dozoru, môže upadnúť do bezvedomia. V oboch prípadoch ihneď kontaktujte záchrannú službu.

Všetci účastníci festivalu si vždy želajú, aby bolo pekne, no zdravotníci aby bolo zamračené. Foto: Shutterstock
Všetci účastníci festivalu si vždy želajú, aby bolo pekne, no zdravotníci aby bolo zamračené. Foto: Shutterstock

Do nálady s mierou

To, že na festivaloch sa pije, vie každý. V lepšom prípade návštevníci nezabúdajú ani na vodu, v horšom od rána popíjajú iba alkohol.

Nebezpečenstvo otravy alkoholom je na festivale ešte o niečo horšie ako inde, pretože v anonymnej mase sa opitý kamarát ľahko stratí z dosahu a v tme ho je zasa ťažké nájsť.

Nebezpečné je aj odvodňovanie organizmu pri vysokých teplotách. Niekedy je tiež ťažké určiť, kedy je človek „len“ veľmi opitý a kedy má otravu alkoholom.

Vracanie je charakteristické pre oba stavy, v druhom prípade však človek upadá do bezvedomia, z ktorého ho nemožno prebrať. Postihnutého treba uložiť do stabilizovanej polohy, aby sa neudusil vývratkami, a pozorovať ho.

Zle bolo z alkoholu niekedy v živote takmer každému, ak však máte akékoľvek pochybnosti o stave opitého kamaráta, pokúste sa ho dopraviť k záchranárom alebo ich privolajte.

Ohrození sú najmä mladí ľudia, ktorí nemajú s pitím alkoholu skúsenosti – alkohol utlmuje centrálnu nervovú sústavu, pulz slabne, postihnutý dýcha povrchne a má suchú a fľakatú tvár.

Kázať o pití je možno pre niekoho otravné, ale dávať si pozor pri konzumácii alkoholu je rovnaké, ako dávať si pozor pri prechádzaní cez cestu.

Ruky a nohy

Vytknúť si členok pri tancovaní nie je žiadne umenie. Niektoré vytknutia sú ľahké, iné však môžu porušiť tkanivá a je ťažké odlíšiť ich od zlomeniny.

Ľahké vytknutie nie je nebezpečné, zážitok z festivalu však vie skaziť aj to. Na prvú pomoc potrebujete vrecko ľadu a elastický obväz, nohu postihnutého stabilizujte, ochlaďte a fixujte elastickým obväzom. Ak sa vám zdá, že bolesť je neprimeraná, vyhľadajte lekársku pomoc, pri narušenom tkanive treba absolvovať vyšetrenie v nemocnici, ktoré určí ďalšiu liečbu.

Zakopnutie o železnú tyčku v sandáloch, pády na kolená a dlane na betóne. Drobné poranenia spôsobené nepozornosťou. Veľké percento týchto poranení možno riešiť umytím a ochladením postihnutého miesta a náplasťou.

Vyhľadať lekársku pomoc je nutné pri ranách, v ktorých sa zachytil cudzí predmet alebo špina, a pri hlbokých ranách so silným krvácaním (prvá pomoc je v tomto prípade tlak na ranu a zdvihnutie postihnutého miesta vyššie od srdca).

Vytknúť si členok pri tancovaní nie je žiadne umenie. Foto: Shutterstock
Vytknúť si členok pri tancovaní nie je žiadne umenie. Foto: Shutterstock

Vylomeniny spôsobujú zlomeniny

Väčšinou prebieha identifikácia zlomeniny bez problémov – postihnutý buď nemôže hýbať poranenou časťou tela vôbec, alebo len veľmi málo. Zlomené miesto je opuchnuté a často sa objaví aj modrina.

Prvá pomoc v prípade akejkoľvek zlomenej kosti má za úlohu čo najviac znehybniť zlomenú časť tela a zariadiť čo najrýchlejší prevoz do nemocnice. Zlomenú nohu, ruku či prst je ideálne fixovať o vlastné telo pacienta.

Zlomenú ruku preto zaveste do trojrohej šatky a priviažte k trupu, aby sa nehojdala. Zlomenú nohu by ste zasa mali fixovať obväzom o zdravú nohu. Vo všeobecnosti je však najistejšie pacienta dopraviť na bezpečné miesto, so zlomeninou nehýbať a počkať na záchrannú službu.

Rozhodne sa nepokúšajte zlomenú končatinu naprávať. Otvorenej zlomeniny sa nedotýkajte.

Absolvovali ste už kurz prvej pomoci?

Až 75 % úrazov a nehôd sa stáva v prítomnosti blízkych ľudí. Percentá by možno ešte narástli, ak by sme sa zamerali na úrazy na festivaloch. Preto je dôležité byť pripravený na situáciu, keď budeme musieť pomôcť niekomu, koho máme radi.

Techniky prvej pomoci nie sú náročné, stačí niekoľko teoretických znalostí a praktický nácvik. Na stránke www.prvapomoc.sk môže každý bezplatne, jednoduchou a zaujímavou formou absolvovať e-learningový kurz základov prvej pomoci.

V ôsmich lekciách sa vďaka interaktívnym videám a úlohám naučíte teóriu. Na konci e-learningového kurzu je pripravený krátky test, ktorý preverí nadobudnuté znalosti. Na základe jeho výsledkov získa úspešný absolvent Certifikát Krajiny záchrancov, ktorý ho oprávňuje na druhý krok. Tým je absolvovanie praktického kurzu prvej pomoci za zvýhodnenú cenu 14,90 €. Viac informácií nájdete na www.prvapomoc.sk.

Chcete mať postupy prvej pomoci stále pri sebe? Stiahnite si do mobilu aplikáciu Prvá pomoc! www.prvapomoc.sk/aplikacia

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu