Fototest: Olympus PEN E-PL8

8. septembra 2017

Nový PEN E-PL8 je akousi vstupnou bránou do sveta „naozajstných“ foťákov od Olympusu a je tak kusom elektroniky, ako aj módnym doplnkom.

Napriek tomu však pod vyčačkaným retro zovňajškom skrýva seriózny výkon. Vnútro je kompletne prebrané zo vstupného modelu línie mirrorless foťákov OMD E-M10 Mark II určených na poloprofesionálnu fotografiu. V skúsenejších rukách tak dokáže nafotiť naozaj kvalitné fotky a prívlastok kompaktný fotoaparát je preňho skôr urážkou.

Koniec koncov, rozmermi či hmotnosťou kvalitného kovového tela pokrytého koženkou až tak kompaktne nepôsobí ani v ruke. Telo je tým hlavným, čo ho odlišuje od predchodcu PL7. Nahradil ho o niečo prepracovanejší dizajn, no zároveň aj menší grip na prsty ruky, ktorý sa však nedrží až tak pohodlne ani bezpečne. Priložený farebne ladiaci popruh na krk je tak dobrou poistkou.

Frézované kovové časti pôsobia pod prstami solídne a veľký dotykový displej vyklopiteľný nahor, nadol aj pod foťák tak, aby ste sa na displeji videli pri fotení dokonalej svojky, je vítaným funkčným prvkom. Ovládanie je jednoduché a intuitívne s u Olympusu klasicky výborne rozloženým menu.


Objektív je vymeniteľný a ak už nejaký na štandard Micro-Four-Thirds vlastníte, môžete si telo zadovážiť aj bez neho. Predáva sa však aj v sade so zoomovým objektívom 14-42 mm, ktorý skvelo pokrýva väčšinu situácií a u začínajúcich fotografických nadšencov dlho vydrží ako jediné sklo v arzenáli. Keď časom narazíte na jeho limity, vyberať si budete zo širokej ponuky obsahujúcej naozaj vynikajúce kúsky, ktoré dokážu zo 16,1 MP rozlíšenia snímača vymlátiť maximum. Vedieť by ste však mali, že tie najlepšie vás nezriedka vyjdú podstatne viac ako samotný foťák.

Vo všeobecnosti ponúkne Olympus PEN E-PL8 množstvo funkcií a parametrov, ktoré dokážu tí skúsenejší zužitkovať a tým začínajúcim uľahčí honbu za dobrou fotkou bez toho, aby to možno sami zaregistrovali. Skvelým príkladom je v tele zabudovaná stabilizácia, ktorá dokáže divy pri fotení s pomalými časmi uzávierky, či možnosť zvoliť plne manuálny režim a naučiť sa samostatne ovládať každý aspekt fotky.


Svojím dizajnom a viacerými zabudovanými funkcionalitami má potenciál osloviť aj fanúšikov foťákov v smartfónoch, ktorí hľadajú niečo viac. Sú tu možnosti, ako priamo vo foťáku upraviť fotku a prostredníctvom Wi-Fi ju odoslať do telefónu a zavesiť na Facebook, vďaka výklopnému displeju odfotiť podstatne kvalitnejšiu selfie, ako dokáže predná kamera na telefóne, či rôzne filtre, ktoré zmenia atmosféru fotky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čo my na to

Pre skutočného fotografického nadšenca možno bude lepšou voľbou model E-M10 Mark II, ktorý ponúkne aj zabudovaný elektronický hľadáčik a podstatne ergonomickejšie telo.

Ak zase dokážete oželieť trochu krajší a luxusnejšie pôsobiaci dizajn, môžete ušetriť nejedno euro tým, že siahnete po staršom modeli PL7, ktorý ponúkne až na pár detailov prakticky rovnaké parametre. Ak sa vám však dizajn PL8 naozaj páči (čo vám rozhodne nemáme za zlé) a chcete svoj fotografický um posunúť na nový level od kompaktného foťáka, nový PEN je naozaj krásna, robustná a kvalitná voľba.

Cena za samostatné telo je 449 € a za kit aj so zoomovým objektívom 14-42 mm 599 €.
www.olympus.sk

1/1
Zavrieť reklamu