Cyklotrasa okolo Duchonky, Nemečiek, Tesár a Topoľčianskeho hradu: trojité osvieženie v Nitrianskom kraji

Vodná nádrž Nemečky. Foto: Miroslav Pochyba

Vedeli ste, že Nitriansky kraj vo svojej severnej časti skrýva hneď niekoľko vodných nádrží, ktoré v horúcich letných dňoch doslova lákajú svojím osviežením?

Duchonka je overená značka kvality, či už ste rekreační cyklisti, alebo profesionáli. Cyklistiku na trase 2101 si skutočne užijete. Na 36 km nájdete miesta, ktoré si priam pýtajú, aby ste zosadli. Panorámy s okolitým pohorím a Topoľčianskym hradom sú naozaj na dosah. Dominuje história a milovníci „cyklohistórie“ budú trasu zbožňovať.

Všade okolo nádherné lesy, na mnohých miestach zákonom chránené, doslova umocňujú pocit výnimočnosti. No a, samozrejme, voda, kopa vody, kopa možností osvieženia v prírodných „kúpaliskách“.

Cyklotrasa Duchonka je výborne značená, dobre prejazdná a ponúka osvieženie v okolitých vodných nádržiach. Nájde sa tu aj dostatok rôznych odbočiek do okolitých kopcov.

Štart môže byť na Duchonke

Okruh môžete prejsť naraz alebo sa dá rozdeliť aj na viac dní. Nájdete na ňom čarovné odbočky k miestam v okolí. Duchonka je ideálnym miestom na stanovanie, kempovanie, ale ponúkajú tu aj dostatočné možnosti ubytovania.

Priehrada patrí k najznámejším v širokom okolí, určite aj vďaka letným festivalom, ktoré sa tu pravidelne konajú. Ešte donedávna bola Duchonka vychýrenou destináciou na kúpanie. Dnes sa už kúpu iba domáci odvážlivci.

Nič to nemení na tom, že ide o príjemné prostredie s voňavým brezovo-borovicovým hájom a stále veľmi obľúbené miesto, na ktorom si dosýta vychutnáte relax v prírode.

Oblasť lesa, ktorá sa nachádza za priehradou, je chránenou prírodnou rezerváciou Čepúšky, ktorá je jednou z mála oblastí na Slovensku, kde sa zachoval brezovo-dubový les, výnimočný druhovou rozmanitosťou.

Vodná nádrž Duchonka. Foto: Miroslav Pochyba
Vodná nádrž Duchonka. Foto: Miroslav Pochyba

Topoľčiansky hrad nenájdete v Topoľčanoch

Zrúcanina Topoľčianskeho hradu sa nachádza v obci Podhradie 16 km od Topoľčian. Z Duchonky to však máte na skok.

Hrad sa nenachádza priamo na vyznačenom cyklookruhu, ale naozaj sa oplatí sem zájsť. Konečne preveríte aj svoju kondičku, keďže k hradu vedie stupák a je potrebné šliapnuť do pedálov.

Hrad je hradom od roku 1235, kedy bol kráľovským majetkom. Ľudia v minulosti volali hrad aj Podhradie, ale viac sa zaužíval názov Topoľčiansky hrad.

Najvyššie miesto hradu sa nachádza v zrekonštruovanej hradnej veži, ktorá však nie je otvorená stále. Pred pár rokmi tu vybudovali aj nový amfiteáter – skvelé miesto na rôzne koncerty a predstavenia.

Topoľčiansky hrad. Foto: Miroslav Pochyba
Topoľčiansky hrad. Foto: Miroslav Pochyba

Staré duby pri Kulháni

V osade Kulháň a aj neďaleko nej – v chránenej oblasti Okšovké duby – sa nedajú prehliadnuť mohutné stromy, aké len tak hocikde nenájdete. Sú to duby výnimočné svojím vekom, ktorý sa pohybuje medzi 300 a 600 rokmi.

Prírodné kúpanie v priehrade Nemečky

Ak radi trávite svoj voľný čas v prírodnom prostredí a mimo ľudí, potom vám pravdepodobne bude najviac vyhovovať práve priehrada Nemečky. Vodná nádrž je totiž obklopená lesom.

Nádrž Nemečky má nezvyčajne čistú vodu, čo potvrdzujú sladkovodné medúzy, ktoré žijú len vo veľmi čistých vodách, nie sú však pre ľudí škodlivé ani nepŕhlia, ale naopak, dokonca pomáhajú udržiavať čistotu vody.

Nádrž Nemečky pôvodne vznikla na zachytávanie vody a na ochranu pred povodňami. Z Duchonky sa sem dostanete aj skratkou cez les po žltej cyklotrase.

Tesáre – priehrada, prameň a park

Keď sa bicyklom dostanete do obce Tesáre, nemali by ste tu premeškať tri veci – a všetky majú spoločné začiatočné písmeno P. Nad obcou sa nachádza park s kaštieľom Kokošová z 18. storočia. Tesársky park priam núka oddych v tieni veľkých stromov. Napriek tomu, že park nie je veľmi rozľahlý, nachádza sa tu až 30 druhov drevín z celého sveta.

Kaštieľ v Tesárskom parku. Foto: Miroslav Pochyba
Kaštieľ v Tesárskom parku. Foto: Miroslav Pochyba

V Tesároch trasa prechádza aj okolo tretej vodnej nádrže našej cyklotrasy.

Pri budovaní tejto priehrady bol zaliaty minerálny prameň Kyselka, ktorý je však po rokoch opäť sprístupnený a dostanete sa k nemu po móle. Voda z prameňa pochádza z rovnakého pohoria ako liečivá piešťanská minerálna voda a kyselka má aj podobnú chuť.

Priehrada Tesáre. Foto: Miroslav Pochyba
Priehrada Tesáre. Foto: Miroslav Pochyba

Modrá cyklotrasa: Okruh Duchonka

Cyklotrasa Duchonka je ideálna či už na jednodňový, alebo aj viacdňový výlet. Z Nitry je vzdialená necelých 50 km a z Topoľčian menej ako 10 km.

Stredne náročná trasa prechádzajúca okolo troch vodných nádrží je dlhá 36 km a označená modrou značkou. Na bicykli sme prechádzali väčšinou po dobre udržiavanej asfaltovej ceste cez les alebo popri poliach, z ktorých sme mali krásny výhľad.

Iba malá časť trasy pri obci Záhrada bola bez asfaltu, ale spevnená a výborne prejazdná. My sme na trasu vyštartovali z Duchonky a vyšli sme smerom na Kulháň cez chránenú oblasť Čepúšky. Za ňou, v obci Kulháň, pred najhornejším bodom trasy na mape sa prechádza okolo mohutných dubov starých približne 600 rokov, ktoré si nemôžete nevšimnúť.

Cyklotrasa okruh Duchonka
Cyklotrasa okruh Duchonka

Za obcou Kulháň sa trasa stáča dole smerom k vodnej nádrži Nemečky. Táto priehrada nás očarila prírodným prostredím.

Potom sme pokračovali cez obec Prašice, Tvrdomestice a zabočili na Tesáre. Tu sme najskôr vyšliapali nad dedinu ku kaštieľu Kokošová s Tesárskym parkom a v tieni medzi veľkými stromami sme si dali prestávku. Vodu z prameňa sme si nabrali pri tretej vodnej nádrži Tesáre, ktorý miestni volajú Kyselka. Cesta ďalej pokračuje cez maličkú a pokojnú osadu Záhrady a obec Závada.

Na záver našej cyklotrasy sme sa odmenili v podobe malej odbočky, menej ako 3 km, do obce Podhradie na Topoľčiansky hrad. Išlo jednoznačne o najnáročnejšiu časť, keďže hrad sa nachádza na kopci, ale odmena stála za to. Zrúcanina hradu je naozaj pôsobivá a je odtiaľ kráľovský výhľad na celé okolie.

Vy si však môžete trasu rozdeliť a vyraziť z Duchonky na Topoľčiansky hrad samostatne. Rovnako sa okruh dá rozdeliť na dva, ak využijete žltú cyklotrasu z Duchonky na Nemečky.

Na Topoľčiansky hrad si musíte vyšľapať z obce Podhradie. Foto: Miroslav Pochyba
Na Topoľčiansky hrad si musíte vyšľapať z obce Podhradie. Foto: Miroslav Pochyba

Naše tipy

Náučný lesný chodník

Z Duchonky až do Zlatníku – do časti osady Kulháň, vedie náučný chodník dlhý takmer 6 km, ktorý prechádza dvomi prírodnými rezerváciami – Čepúšky a Kulháň.

Začiatok trasy je na Duchonke, ale dá sa prejsť aj opačným smerom. Informačné tabule vás oboznámia s funkciami lesa, s nebezpečenstvami v ňom a s miestnou faunou a flórou. Chodník prechádza okolo označených stromov a aj dubov starých takmer 600 rokov, okolo veľkých kolónií lesných mravcov a okolo malej diviačej zvernice.

Oboznámite sa s miestnou históriou, s tým, ako sa tu ťažilo zlato, neskôr pálilo uhlie a vznikla tu skláreň a lesná železnica, po ktorej vedie aj časť trasy.

Infotabuľa pri Kulháni. Foto: Miroslav Pochyba
Infotabuľa pri Kulháni. Foto: Miroslav Pochyba

Originálne čerstvé pstruhy

Ak radi jete ryby, v tomto miestnom podniku zameranom na chov pstruhov vám pripravia čerstvého pečeno-údeného pstruha z vlastného rybníka podľa ich vlastného tajného receptu. Uloviť pstruha z malého rybníčka nie je problém.

Viridis sa nachádza v osade Kulháň hneď vedľa mohutných prastarých dubov. Vďaka tejto rybárskej firme začalo malú osadu Kulháň navštevovať množstvo ľudí z celého sveta a ako píšu domáci, vraj iba návštevníci z Antarktídy zatiaľ neprišli. Deti určite očaria husi, kačice a vietnamské svine.
www.kulhan.sk

Topoľčiansky hrad

Topoľčiansky hrad sa nachádza nad obcou Podhradie vo východnej časti pohoria Považský Inovec. Patrí medzi považské hrady a v minulosti tvoril signalizačnú líniu spolu s hradmi Oponice a Uhrovec.

Je to výnimočne zachovaná zrúcanina, ktorú rekonštruuje OZ Topoľčiansky hrad. Najvyšším a aj najlepšie zachovaným bodom hradu je hradná veža, do vnútra ktorej sa však dá dostať len niekedy.

Medzi múrmi hradu je vybudovaný pekný nový amfiteáter, kde sa uskutočňovali rôzne podujatia a koncerty. Topoľčiansky hrad je prístupný pre verejnosť a vstup je zadarmo.
www.topolcianskyhrad.sk

Topoľčiansky hrad. Foto: Miroslav Pochyba
Topoľčiansky hrad. Foto: Miroslav Pochyba

Viac informácií o regióne nájdete na:
www.nr.cykloportal.sk
www.regionnitra.sk

Text: Martina Strihová, Martin Záruba
Foto: Miroslav Pochyba

1/1
Zavrieť reklamu