Na bicykli k hradom Beckov a Čachtice

Hrad Beckov. Foto: Shutterstock

Objavte najväčšie tajomstvá starých hradov aj krásy prírody na cyklovýletoch v Novom Meste nad Váhom.

Keď sa postavíte na námestie v Novom Meste a pozriete sa ktorýmkoľvek smerom, vidíte hory. A na každý jeden vrchol, kopec alebo hrebeň sa dostanete pri troche tréningu v sedle vášho bicykla.

Stúpania sú plynulé, takže sa nedostanete do situácie, keď musíte zosadnúť a bicykel tlačiť – ako vo väčšine lokalít Slovenska, kde hory zväčša stúpajú v príkrych svahoch.

Vhodným výberom trasy si dokážete naplánovať hodinový výlet pre začiatočníka alebo aj 7-hodinový zaberák pre náročného bikera. Je tu všetko.

Napríklad jednoduchý cyklovýlet vedúci po rovinke okolo jazera Zelená voda smerom ku krásnemu hradu Beckov môžete absolvovať s celou rodinou. Zvládne ju aj malé dieťa.

V prípade, že ste sa tu rozhodli stráviť dlhšiu dovolenku, v okolí Nového Mesta je veľa zaujímavých historických pamiatok a magických miest roztrúsených na turistických trasách a chodníkoch.

Okrem spomínaného hradu Beckov tu nájdete Tematín, Haluzice, Hôrčanský kaštieľ, Topoľčiansky hrad – to je len niekoľko zaujímavých bodov, ku ktorým vás zavedú turistické značky a cestičky ako stvorené aj na jazdu horským bicyklom.


Rozhodne stojí za návštevu aj Čachtický hrad, ktorý prešiel za dva roky rozsiahlou opravou. Hrad sa dlhé roky rozpadal, vstup sem bol len na vlastné nebezpečenstvo. Toto je však minulosť. Ak ste tu dlhšie neboli, tak ho ani nespoznáte. Má zmenenú vstupnú bránu, obnovené múry a predovšetkým odkryté podzemné priestory, o ktorých doteraz nikto ani netušil.

No ani po týchto veľkých úpravách hrad stále nevydal svoje najväčšie tajomstvo. Miesto, kde je pochovaná alebo skôr zamurovaná Alžbeta Bátoriová. Toto zostáva stále neznáme.

Hrad Čachtice. Foto: Shutterstock
Hrad Čachtice. Foto: Shutterstock

1. Hrad Beckov

Hrad Beckov sa majestátne týči na 60 metrov vysokom strmom brale nad obcou rovnakého mena neďaleko rieky Váh, kde už od 13. storočia strážil obchodnú cestu vedúcu Považím. Bol hradom kráľov, mocných veľmožov a rytierov, hradom, ktorý odolal Tatárom aj Turkom. Jeho minulosť je opradená povesťami, ktoré umocňujú romantiku jeho dnešnej podoby.

I keď o jeho pôvodnú tvár nás pripravil už takmer pred tristo rokmi ničivý požiar a vytrvalý zub času, veľa z jeho krásy sa vďaka uskutočneným a pokračujúcim rekonštrukciám podarilo zachovať tak, že sa ňou môžete dnes
pokochať aj Vy, a veríme, že aj ďalšie generácie.

Cieľom vynaloženého úsilia však nebolo len hrad zachovať, ale aj vrátiť do neho život tak, aby ste mohli pri jeho návšteve nielen poznávať históriu, ale aj prežívať chvíle súbojov stredovekých bojovníkov, obdivovať prácu remeselníkov, alebo ochutnať kuchyňu jeho niekdajších obyvateľov.

Radi tu pripravia pre Vás, vašich blízkych, priateľov či obchodných partnerov, aj v prostredí uzavretej spoločnosti, na hrade príjemné chvíle oddychu, gastronomických a kultúrnych zážitkov v magickej atmosfére stredoveku.
www.hrad-beckov.sk

2. Bike park Kálnica

V súčasnosti je bikepark v Kálnici najdlhšie otvoreným bikeparkom počas roka na Slovensku. Návštevníkom ponúka 16 rôznorodých tratí s možnosťou jazdy aj vo večerných hodinách vďaka osvetlenej časti. Počas roka prevádzkuje svoju činnosť približne 10 mesiacov a v minulom roku zaznamenal rekordnú návštevnosť, takmer 5000 návštevníkov.

V bikeparku je možné jazdiť až 13 MTB disciplín. Jeho jedinečnosť je aj v tom, že umožňuje jazdiť na objednávku, prakticky kedykoľvek a zároveň poskytuje 3 skúšobné jazdy zadarmo. Pre návštevníkov sú k dispozícii skúsení inštruktori a na svoje si prídu aj rodiny s deťmi. Pre tých najmenších organizuje bikepark bikovú škôlku a pre tých starších zas bikovú školu či bike kempy.

Jedným z najväčších benefitov je však požičovňa bicyklov, kde je možné otestovať bicykle rôznych kategórií od výrobcov značiek DEMA a LAPIERRE.
www.bikecentrumkalnica.sk

Foto z Bikefestu 2017 v bikeparku Kálnica
Foto z Bikefestu 2017 v bikeparku Kálnica

3. Zelená voda

Rekreačný areál Zelená voda sa nachádza na cyklotrase medzi hradom Beckov a Novým Mestom nad Váhom.

Predovšetkým na jeho ľavom brehu nájdete zrekonštruované a novovybudované športoviská, reštauračné a ubytovacie zariadenia a bufety. Súčasťou ponúkaných služieb je recepcia, 24-hodinová strážna služba, dobré možnosti parkovania a taktiež možnosť wi-fi pripojenia na internet v celom areáli.

Oficiálne sa tu nachádzajú tri pláže: Bolt, Perla a Pri rybárskom dome. Ubytovanie si môžete nájsť v kempe, alebo v komfortne vybavených mobilných domčekoch.

Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom. Foto: Shutterstock
Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom. Foto: Shutterstock

Okolie taktiež ponúka množstvo príležitostí na kultúrne, športové či oddychové aktivity. Príjemné turistické prechádzky alebo cyklotúry, množstvo hradov a historických pamiatok, blízke kúpele Piešťany, Trenčianske Teplice ako aj rôzne kultúrne podujatia sú predpokladom pre naozaj príjemne strávenú dovolenku.
www.zelenavoda.com

4. Jazdecký klub J.Zelenka

Jazdecký klub J.Zelenka vznikol z Detskej farmy ROKA, takže hlavnou prioritou boli, a aj dnes sú, koníky. Medzi hlavné ponuky klubu patrí ustajnenie koníkov, kompletná starostlivosť počas ustajnenia.

Samozrejme, na to, aby ste si tu mohli zajazdiť, nemusíte mať vlastného koníka. Klub má k dispozícii vlastných koníkov, ktoré sa na vás tešia. Inštruktori sú vám po dohode k dispozícii, či už ste pravidelným jazdcom, alebo na koníkovi sedíte prvýkrát v živote. Takže neváhajte a príďte si sem zajazdiť.

Klub vám ponúka širokú škálu možností oddychu nielen pre deti, ale, samozrejme, aj pre vás!

Detská farma J.Zelenka sa nachádza pri Novom Meste nad Váhom, oproti Zelenej Vode. Z Nového Mesta nad Váhom pôjdete smer Beckov (alebo smer diaľnica Bratislava – Žilina), pred odbočkou na Zelenú vodu sa dáte doprava.
www.jzelenka.sk

5. Haluzická tiesňava

Keď sa už nachádzate v okolí Nového Mesta nad Váhom, tak sa oplatí zastaviť a pozrieť si Haluzickú tiesňavu. Je to pár sto metrov celkom iného sveta, než na aký ste v meste bežne zvyknutí.

Výlet môžete začať pri starom kostole, dostanete sa k hrádzke, kde pokračujte proti prúdu potoka a dostanete sa do Haluzickej tiesňavy. Otvorí sa pred vami výhľad ako z pralesa. Haluzická tiesňava, známa aj pod názvami Prierva, Haluzický výmoľ, Sprašová súteska, je prírodná pamiatka, ktorá vznikla erozívnou činnosťou Haluzického potoka. Kaňon má dnes dĺžku 1 km, hĺbku 50 m a šírku 200 m.

Haluzická tiesňava bola za prírodnú pamiatku vyhlásená v roku 1963, rozprestiera sa na rozlohe 3,5 ha a platí tu 4. stupeň ochrany. Stráne rokliny sú zalesnené, ale postupne sa zosúvajú a ohrozujú okolité domy a susediacu historickú pamiatku zrúcaninu románskeho kostolíka s hradiskom.

Časť hradiskového múru sa už zosypala do rokliny. Haluzická tiesňava je ukážkovou ilustráciou riečneho „pirátstva“.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu