Ako sa pripraviť na dlhú cestu autom s deťmi

28. septembra 2017
Dlhá cesta autom s deťmi. Foto: Shutterstock

Máme pre vás niekoľko tipov, ako sa pripraviť na dlhšiu cestu autom a tiež, ako ju vašim deťom čo najviac spríjemniť.

Otázka, ktorú si treba položiť ako prvú, znie – budeme cestovať cez deň alebo v noci?

V noci sú cesty prázdnejšie a „nepečie“ vám za oknami slnko, ale cesta môže byť menej bezpečná. Mali by ste preto zvážiť svoje osobné možnosti. Najmä, či ako vodič máte skúsenosti a dokážete prekonať rizikovú únavu, ktorá prichádza medzi druhou a štvrtou hodinou v noci.

Rovnako treba vziať do úvahy spánkový režim vašich detí a či sú schopné nočnú jazdu pokojne prespať.

Nech sa už rozhodnete akokoľvek, najlepšie je vyraziť na cestu buď v skorých ranných, alebo večerných hodinách.

Ak cestujete na vzdialenosti viac ako 800 km, odporúča sa jednu noc stráviť niekde v penzióne, hoteli či kempingu, ktorý máte po ceste. Vy si oddýchnete a pre deti sa stane aj samotná cesta zážitkom navyše.

Počas cesty nezabúdajte na pravidelné prestávky. Mali by ste ich absolvovať aspoň každé dve hodiny. Skúste ešte doma naplánovať zastávky na zaujímavých miestach, z ktorých budú mať deti radosť.


Dobrým tipom sú miesta v blízkosti jazier, hradov a tiež motoresty s detskými kútikmi a hojdačkami. Dôležité je deti zabaviť, prekrviť váš organizmus a načerpať energiu na ďalšiu cestu.

Pamätajte na to, že pri jazde s deťmi je pravdepodobnosť výskytu niečoho nepredvídateľného oveľa vyššia, preto si pripravte plán cesty s dostatočnou časovou rezervou.

Štatistiky hovoria, že keď si vynásobíte štandardnú dĺžku cesty číslom 1,2 až 1,5, vyrátate si, ako dlho vám bude približne presun do cieľovej destinácie trvať v prípade, ak idete aj s deťmi.

Jesť a piť je základ

Pitný režim je základ života a pri ceste autom v lete to platí dvojnásobne.

Počas jazdy je dobré obmedziť sladké a sýtené nápoje, pretože po nich rýchlejšie vysmädnete. Do auta si pribaľte skôr ľahšie jedlá a jedzte menšie porcie.

V žiadnom prípade nie je vhodné sa počas dlhej cesty autom prejedať, avšak odporúča sa urobiť si aspoň jednu dlhšiu prestávku na jedlo, pri ktorom sa nebudete ponáhľať.


Keďže máte pri sebe malých pasažierov, ktorí sa vedia v aute postarať o veľkú skúšku pevnosti vašich nervov, zíde sa mať po ruke aj menšie „úplatky“ vo forme sladkostí. Ale aj s nimi treba zaobchádzať s mierou.

Pohodu v aute vytvára aj správne nastavená klimatizácia. Tu jednoznačne platí, že menej je viac. Neodporúča sa nastaviť príliš silné chladenie. Najmä menšie deti sú na teplotu veľmi citlivé a po vystúpení z auta by mohli utrpieť veľký teplotný šok. Toto platí aj ak v chladnejších dňoch kúrite.

Pozor na autosedačku

Myslite taktiež na to, že krajiny, cez ktoré budete cestovať, môžu mať odlišnú legislatívu, čo sa týka autosedačky. U nás je povinnosť umiestniť dieťa do autosedačky, ak meria menej ako 150 cm.

U nás musí mať autosedačku dieťa do 150 cm, v iných krajinách rozhoduje vek dieťaťa. Foto: Shutterstock
U nás musí mať autosedačku dieťa do 150 cm, v iných krajinách rozhoduje vek dieťaťa. Foto: Shutterstock

V krajinách, ako napr. Španielsko, Nemecko či Poľsko, však rozhoduje aj vek dieťaťa. V autosedačke musia byť pripútané všetky deti mladšie ako 12 rokov. Odporúčame preto zistiť si túto povinnosť v jednotlivých krajinách vopred, vďaka čomu sa vyhnete „mastným“ pokutám, ktoré by mohli výrazne okresať váš rozpočet.

Ako sa zbaviť nevoľnosti

Poznáte to – náhla bledosť, bolesti brucha, závraty, napínanie na vracanie… Nevoľnosti v aute sa môžete vyhnúť, ak dieťa pred cestou nakŕmite len s mierou. Dokážete jej predísť aj štýlom jazdy – vyhnite sa prudkému zrýchľovaniu, brzdeniu a rýchlej jazde v zákrutách.

Keď sa však váš potomok ozve, že mu začína byť zle, okamžite mu dajte vhodný liek alebo žuvačku. Tie by mali upokojiť namáhaný žalúdok.

Cestujeme s deťmi

Myslite na to, ako deťom cestu čo najviac spríjemniť. Je to aj ich zaslúžený oddych a navyše sa tak môžete vyhnúť nekonečnej paľbe otázok typu „Kedy tam už budeme?“

Tu je niekoľko rád, ako môžete svoje ratolesti zabaviť:

  • zoberte deťom do auta nejakú novú hračku, ktorá udrží ich pozornosť na dlhú chvíľu,
  • svojím deťom zbaľte do kufra prenosné hracie konzoly či iné vreckové hry,
  • pustite deťom ich obľúbené CD s hudbou a aspoň chvíľu si spolu spievajte,
  • hudbu v aute striedajte s rozprávkami na počúvanie – audioknihy dokážu nahradiť klasické čítanie knihy, ktoré sa počas jazdy neodporúča,
  • ak máte v aute vhodný priestor na umiestnenie laptopu, deti sa určite potešia aj rozprávke na DVD, ktorú im počas jazdy prehráte,
  • počítajte autá určitej farby, rátajte po ceste mosty, hrady, dedny, cez ktoré ste prešli atď.,
  • súťažte, kto prvý zbadá napr. nákladné auto, kostolnú vežu, srnku na poli atď.,
  • zistite, kto má najlepší odhad, koľko kilometrov ste prešli za určitý čas,
  • na skrátenie dlhej chvíle v aute sa hodí aj osvedčená klasika v podobe hry „Hádaj, na čo myslím“.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu