Cyklistika počas tehotenstva?

Tehotenstvo a bicykel. Foto: Shutterstock

Čakáte bábätko? Nemusíte sa vzdať života na dvoch kolesách – ak sa počas vašich výjazdov budete držať zdravého rozumu.

Jedna vec, na ktorú sa v tehotenstve určite nemôžete sťažovať, je siahodlhý zoznam vecí, ktoré nemôžete, nemali by ste, nesmiete… Vo všeobecnosti do tohto zoznamu skvelo zapadá aj cyklistika.

Lekárska obec ju zaraďuje k športom ako je zjazdové lyžovanie, gymnastika, jazda na koni – čiže, budúce mamičky by
sa im mali oblúkom vyhýbať. Prečo? Pretože pri týchto športoch je riziko pádu.

Ale cyklistika je široký pojem, zahřňa rôzne formy športového vyžitia – od ľahkého výletu po rovinatom cyklochodníku, až po obludný zjazd na najnáročnejšej trati v bike parku.

Hoci je cyklistika stále zaradená medzi športy typu lyžovanie a gymnastika, nenesie už nálepku „prísne zakázané”.

Pomaly ďalej zájdeš

V poslednej dobe sa však proti tomuto skostnatenému prístupu začali ozývať hlasy lekárskej obce. Hoci je cyklistika stále zaradená medzi športy typu lyžovanie a gymnastika, nenesie už nálepku „prísne zakázané”. Zmenený prístup sa na cyklistiku začal pozerať ako na šport, ktorý počas tehotenstva treba vykonávať s veľkou opatrnosťou.

Tento postoj je rozumnejší ako zamknúť bicykel do pivnice hneď ako zistíte, že ste v druhom stave. Ak ste boli sebavedomou cyklistkou pred tehotenstvom, nemusíte sa báť pokračovať s bicyklovaním aj počas tehotenstva.

Samozrejme, musíte si byť vedomé potenciálneho rizika v prípade pádu. Bicyklovanie typu BMX určite nie je odporúčané, ale pri „normálnom” jazdení je riziko pádu také isté v tehotenstve ako predtým.

Túžbu po adrenalíne treba v tomto období držať na uzde, strmšie kamenité zjazdy sú skvelým odreagovaním, nie však s rastúcim bruškom.

Výhody cyklistiky

Pýtate sa, aké výhody vám prinesie ak na bicykli budete aj naďalej brázdiť cesty? Odborníci sa zhodujú, že pozitíva sa týkajú nielen fyzickej, ale aj psychickej stránky.

Veľmi častým problémom počas tehotenstva býva únava, kŕčové žily, opuch končatín – tieto prejavy však zvyknú menej trápiť ženy, ktoré športujú.

Navyše, aktívne ženy trpia menej nespavosťou, stresom, úzkosťou a depresiou.

Taktiež, zo skúseností vyplýva, že ženy, ktoré pravidelne športujú aj počas tehotenstva budú s väčšou pravdepodobnosťou pokračovať aj po pôrode.

Tieto výhody sa, samozrejme, nevzťahujú len na cyklistiku, ale ak je práve bicyklovanie vašim najobľúbenejším druhom športovania, prečo sa ho vzdávať?

Netreba sa však do ničoho púšťať bezhlavo a mali by ste si uvedomiť riziká. Dve hlavné riziká počas tehotenstva sú pád a následné zranenie plodu alebo prehriatie, ktoré môže byť pre plod nebezpečné hlavne v prvom trimestri.

Aby ste sa vyhli prehriatiu, je rozumné obliecť si dobré, funkčné oblečenie, ktoré vás bude ochladzovať, nezabúdať na pitný režim a vyhýbať sa bicyklovaniu počas veľmi teplých dní.

Tehotných cyklistiek sa môže týkať aj zvýšené riziko preeklampsie, ktorú charakterizuje zvýšený krvný tlak a zvýšená hladina bielkovín v moči. Tento nežiaduci stav sa môže vyvinúť do eklampsie, ktorá môže byť životu nebezpečná pre bábätko aj pre matku. Našťastie, riziko je malé, treba však byť ostražitý.

Bicykel pre dvoch

Rastúcemu brušku treba prispôsobiť aj posed na bicykli. Najobľúbenejším riešením býva zvýšenie riadidiel, aby nebol posed taký natiahnutý.

Ak zvyknete jazdiť na cestnom bicykli, časom pravdepodobne budete cítiť potrebu nahradiť ho niečím komfortnejším – napríklad crosovým bicyklom, prípadne v neskorších fázach dobre poslúžia aj skladačky.

V roku 2009 jedna dánska štúdia upozornila na malý nárast nebezpečnej preeklampsie u žien, ktoré bicyklovali viac ako 270 minút týždenne počas prvého trimestra tehotenstva.

Avšak problémom tejto štúdie je, že hoci preeklampsia je nebezpečná, je aj veľmi zriedkavá (postihuje len 0,5% tehotných žien), takže, aj keď sa riziko pri športe hneď aj zdvojnásobí, stále je to len 1% (navyše, štúdia uvádza menší nárast rizika ako dvojnásobok).

Následný systematický prieskum publikovaný v roku 2012 prišiel k záveru, že šport môže v skutočnosti napomáhať prevencii pred preeklampsiou (bohužiaľ, nenavrhol, aká miera športu a cvičenia by mohla byť ideálna).

Preto je veľmi dôležité spraviť si aj vlastný prieskum – v dnešnej informačnej a elektronickej dobe to nie je až taký problém. Pri našom výskume sme narazili na veľké množstvo protichodných informácií, ktoré záležali na prístupe autora.

Hoci je cyklistika stále zaradená medzi športy typu lyžovanie a gymnastika, nenesie už nálepku „prísne zakázané". Foto: Shutterstock
Hoci je cyklistika stále zaradená medzi športy typu lyžovanie a gymnastika, nenesie už nálepku „prísne zakázané”. Foto: Shutterstock

Diskutujte s lekárom

Váš lekár/lekárka by mali vedieť o vašich zámeroch pokračovať so športom aj počas tehotenstva.

Nie vždy natrafíte na lekára, ktorý bude s vašim prístupom súhlasiť. Nájdite si lekára, ktorý vám bude rozumieť a ktorý vám dokáže rozumne poradiť – ak vám „z fleku“ povie „žiaden šport“ bez toho, aby si vypočul váš názor, nestrácajte čas a poobzerajte sa po inom.

Potrebujete mať pri sebe predsa odborníka, ktorý vás bude počúvať a diskutovať s vami, aby vám dokázal porozumieť.

Neprepínajte sa

Veľmi dôležité je, aby ste nič nepreháňali. Nebicyklujte taký veľký objem kilometrov, ako ste jazdili pred tehotenstvom.

Uberte nielen kilometrov, ale aj z intenzity. Neprepínajte sa a vždy odjazdite len toľko, na koľko sa v daný deň cítite. Veď predsa zdravie je na prvom mieste.

Svoje pretekárske ambície držte na uzde –počas života budete mať ešte dostatok príležitostí na uspokojenie aj tejto (návykovej) chúťky. Takže, počúvajte svoje telo, dávajte si pozor, aby ste sa veľmi nezadýchali a dlhé a intenzívne tréningy si nechajte na „až po“.

Musíte si tiež uvedomiť, že vaša výkonnosť počas tehotenstva bude oveľa nižšia ako „normálne“ a určite by ste mali počítať aj s tým, že sa vám skôr minú vaše energetické zásoby.

S blížiacim sa termínom pôrodu môžete očakávať, že sa budete cítiť unavenejšie a aj vaše cyklistické výlety budú náročnejšie. Zvlášť, keď vám už pekne narastie bruško.

Samozrejme, ak vám jeho veľkosť začne pri bicyklovaní značne prekážať a začnete cítiť, že aj stabilita by mohla byť problém, zvážte, či si už od cyklistiky neoddýchnete. Bezpečnosť je na prvom mieste.

Ak sa pýtate, dokedy môžete jazdiť počas tehotenstva, je to otázka, na ktorú môžete dostať odpoveď len veľmi ťažko. Je to totiž vysoko individuálna záležitosť.

Poznáme aj také ženy, ktoré na bicykli jazdili ešte pár hodín pred pôrodom. Svoju cestu si však musíte nájsť samy –počúvajte svoje telo, zbytočne neriskujte a vždy si so sebou na cesty berte telefón.

Na čo dať pozor

Ak zaznamenáte niektorý z nasledujúcich varovných signálov, prestaňte bicyklovať a poraďte sa s lekárom:

  • nadmerné zadýchanie
  • pichanie v hrudi alebo (zrýchlené) búšenie srdca
  • závraty
  • bolestivé sťahy maternice
  • výtok plodovej vody
  • vaginálne krvácanie
  • nadmerná únava
  • bolesť panvových kostí
  • zadýchanie pred záťažou
  • bolesti hlavy
  • slabosť svalov
  • bolesť lýtok alebo opúchanie
  • znížená aktivita plodu

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu