10 zabijakov zimných chorôb

18. októbra 2017
Potraviny proti zimným chorobám. Foto: Shutterstock

Každý z nás to už zažil. A nie raz. Zobudíte sa s kýchaním, kašľom, svaly a kosti bolia, hlási sa horúčka. Ako spoznáte, že ide o chrípku alebo len nachladnutie? Je dôležité poznať medzi nimi rozdiel. Obidve choroby spôsobujú podobné vírusy, no nachladnutie je miernejšie ako chrípka.

Ľudia si ich často pletú a zamieňajú, hoci chrípka má vážnejšie príznaky a pri nedoliečení aj dôsledky. Riziko, že ochorieme, je vyššie práve od jesene, keďže sa častejšie zdržiavame v uzavretých a nevetraných miestnostiach a stretávame sa tak častejšie s vírusmi.

Nedostatok slnka (vitamínu D), nižšie teploty a nedostatok vitamínov prepuknutiu chrípky alebo nachladnutia iba nahrávajú.

Pomôžu lieky alebo príroda?

Nachladnutie

Nachladnutie je najčastejšie sa vyskytujúcou chorobou vôbec, ide o vírusový infekt alebo zápal. Priemerne sa ňou nakazí dospelý človek dva- až šesťkrát ročne.

Zvyčajne ju spôsobuje viac ako 200 druhov rôznych vírusov, pričom dôjde k ich premnoženiu v sliznici nosa alebo hrdla. Choroba sa prenáša takzvanou kvapôčkovou infekciou, napr. pri kontakte s infikovanou osobou, dotykom povrchu, na ktorom sa nachádzajú vírusy, a podobne.

Kýchnutie nakazenej osoby pôsobí na okolie doslova ako výstrel z brokovnice. Niekoľko tisíc kvapôčok z nosa a úst dosiahne rýchlosť až 150 km/h.

Prvým signálom nachladnutia je sucho a škrabanie v krku, kýchanie a smrkanie, občas sa vyskytne aj ľahká zimnica alebo nevoľnosť. Tieto príznaky sa zvyčajne objavia jeden až dva dni po nakazení vírusom a niektorí ich nazývajú nádcha. U dospelých sa môžu objaviť aj bolesti hlavy, zvýšená teplota (málokedy prekročí 38 stupňov).

Typické nachladnutie netrvá viac ako týždeň, o čom vravia aj múdrosti našich babičiek. „Bez liekov týždeň, s liekmi za sedem dní,“ alebo „Tri dni prichádza, tri dni zostáva a tri dni odchádza,“ pozná hádam každý z nás.

Chrípka

Chrípka (pravá vírová chrípka alebo influenza) je epidemické vírusové ochorenie a býva príčinou ďalších vážnych ochorení ako zápal pľúc, zápaly svalov, hrtana alebo srdcového svalu, ktoré môžu ohroziť ľudský život, najmä chronicky chorých ľudí alebo seniorov.

Do tela sa dostáva vdýchnutím vírusu, ktorý sa usídľuje na sliznici dýchacích ciest. Prejavy sú veľmi rýchle, za 18 až 48 hodín dochádza k vysokej horúčke až do 40 stupňov a často máme pocit, že choroba prišla z čistého neba.

Vitamín C, cesnak a cibuľa sú prírodné lieky proti chrípke a prechaldnutiu. Foto: Shutterstock
Vitamín C, cesnak a cibuľa sú prírodné lieky proti chrípke a prechaldnutiu. Foto: Shutterstock

K horúčke sa rýchlo pridružujú ďalšie príznaky ako bolesť svalov a kĺbov, zimnica a triaška, bolesť hlavy. Typický je hlavne bolestivý kašeľ, príznaky nádchy (kýchanie a upchatý nos) sú skôr zriedkavé. Niektorým ľuďom býva nevoľno od žalúdka, deti môžu trpieť spavosťou, alebo dokonca omámením až halucináciami.

Prevencia pred chorobami je najlepší recept. Obzvlášť musíme byť opatrní v zimnom období, keď sa častejšie stretávame s bežnými civilizačnými chorobam, kam patria aj chrípka a nachladnutie.

Osvedčení bojovníci pri prevencii sú med, zázvor, ovocie a zelenina obsahujúce vitamín C, cibuľa a cesnak. Takúto prírodnú formu prevencie aj liečenia volí tiež herečka Scarlett Johansson, ktorá miluje čerstvé ovocné šťavy.

Pozrime sa na pár klasických receptov starej mamy a na najobľúbenejšie preparáty odporúčané odborníkmi. Ako fungujú?

Vitamín C

Známy bojovník proti chrípke má chemický názov kyselina askorbová. Má viac ako dvadsať pozitívnych účinkov na ľudské zdravie. V boji s chrípkou zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti vírusom a baktériám a stimuluje tvorbu bielych krviniek.

Odporúčaná denná dávka je do 200 miligramov na deň. Pri chrípke a nachladnutí sa môže podávať až 1 000 miligramov, ale treba mať na pamäti, že ideálne sú doplnky, ktoré dokážu v tele uvoľňovať vitamín C postupne. Stále nie sú dokázané žiadne negatívne účinky pri predávkovaní, nadbytočné množstvo vitamínu je vylučované močom.

Vitamín C v dvoch rôznych podobách. Foto: Shutterstock
Vitamín C v dvoch rôznych podobách. Foto: Shutterstock

Vitamín C sa nachádza aj v bežnom ovocí a zelenine. Citrusové plody, chilli, červená paprika, kyslá kapusta, hlávkový šalát a iné.

PRE PREVENCIU

Nezabudnite na pravidelný prísun potravy s vysokým obsahom vitamínu C. Pite aspoň 3 dcl čerstvých ovocných štiav denne.

Cibuľa

Už v starovekom Egypte bola známa svojimi liečivými účinkami. V stredoveku sa zase používala ako amulet proti tzv. čiernej smrti – moru. Cibuľa obsahuje vitamíny A, B, D, E, C, množstvo minerálnych látok, antioxidanty ako aj protizápalové látky a molekuly, ktoré majú schopnosť ničiť choroboplodné zárodky – fytoncídy.

Priaznivé účinky cibule nie sú obmedzené len na všeobecne známu kombináciu cibule s medom na liečenie chrípky, kašľa a uvoľňovania hlienov či zanesených priedušiek. Zabraňuje infekciám, znižuje horúčku a zvyšuje imunitu.

Cibuľa obsahuje vitamíny A, B, D, E, C, množstvo minerálnych látok, antioxidanty a protizápalové látky. Foto: Shutterstock
Cibuľa obsahuje vitamíny A, B, D, E, C, množstvo minerálnych látok, antioxidanty a protizápalové látky. Foto: Shutterstock

Šťava z cibule napodobňuje liečivé účinky antibiotík, má aj močopudné a žlčovotvorné účinky, pôsobí proti črevným parazitom, pomáha znižovať hladinu krvného cukru.

TIP NA UPCHATÝ NOS

Nakrájanú cibuľu dajte do misky pred seba a vdychujte, pokiaľ vládzete. Veľmi dobrým zlepšovákom počas vdychovania je votrieť si kúsok masla do každej nosnej dierky.

Cesnak

Známy pre vysoký podiel látok s obsahom síry, ktoré spôsobujú dôverne známu „vôňu” cesnaku. Najznámejšia z nich je alicín, ktorá má veľmi silné antibiotické aj antivirotické účinky. Spolu s vysokým obsahom antioxidantov, selénu a ďalších látok dokáže cesnak veľmi efektívne zabrániť množeniu vírusov aj baktérií.

Existuje veľa odporúčaných receptov na potlačenie bolesti hrdla či kašľu. Dokázané sú liečivé účinky na viac ako 150 rôznych druhov ochorení a zdravotných ťažkostí.

Renomované medicínske časopisy preukázali blahodarné účinky cesnaku aj na tzv. multirezistentné kmene baktérií, kde „klasické lieky” proti chrípke a nachladnutiu nepomáhajú.

TIP NA POUŽITIE

Pri bolestiach hrdla jedzte strúčik cesnaku každé dve hodiny. Ak vás trápi kašeľ, nakrájajte na drobno 6 strúčikov cesnaku, pridajte 8 lyžíc medu a zalejte 250 ml horúcej vody. Nechajte pomaly vychladnúť, vložte do chladničky a podávajte po lyžičke počas dňa.

Zázvor

Je známy tým, že podporuje proces potenia, vylučovanie škodlivých látok a uvoľňovanie hlienov. Správne slovenské meno pre túto zázračnú rastlinu je ďumbier lekársky, no väčšina ho pozná pod menom zázvor.

Ostrú výraznú chuť zázvoru má na svedomí zingerol – látka chemickým zložením podobná kapsaicínu, ktorý sa nachádza v čili papričkách.

Najlepšie prírodné lieky na prevenciu proti chrípke a prechladnutiu: zázvor, med, citrón, čaj, bylinky. Foto: Shutterstock
Najlepšie prírodné lieky na prevenciu proti chrípke a prechladnutiu: zázvor, med, citrón, čaj, bylinky. Foto: Shutterstock

Zázvor obsahuje viac ako 640 chemických látok, ktoré majú množstvo liečivých účinkov. Používa sa už stáročia v čínskej, ajurvédskej alebo japonskej tradičnej medicíne.

Vnútorné použitie zázvoru vychádza predovšetkým z prastarých praktík indickej ajurvédy. Uplatňuje sa pri liečbe tráviacich orgánov, zlepšuje trávenie, zvyšuje chuť do jedenia. Celkovo povzbudzuje metabolizmus a obranyschopnosť organizmu.

V zimnom období je výborným pomocníkom pri nachladnutí. Najlepšie je ho však piť preventívne. Je veľká šanca, že pri jeho pravidelnom popíjaní sa prechladnutiu či viróze vyhnete úplne.

TIP NA POUŽITIE

Základom je čerstvý nastrúhaný koreň. Ten zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 10 – 15 minút. Na jeden liter vody stačí asi 2 – 3 cm dlhý kúsok. Výborný je s medom a citrónovou šťavou.

Pre zlepšenie chuti a účinnosti je možné k nastrúhanému koreňu pridať škoricu, klinčeky, fenikel, aníz, jablko, citrónovú či pomarančovú kôru.

Med

Je známe, že už aj „praotec medicíny” Hippokrates liečil svojich pacientov práve medom. Vďaka sladkej chuti medu ním v súčasnosti mnohí nahrádzajú bežný repkový alebo trstinový cukor. V kombinácii so škoricou patrí medzi najúčinnejšie prírodné lieky vôbec.

shutterstock_337428257.jpg 12. septembra 2017 1 MB 1000 × 676 Upraviť obrázok Zmazať navždy URL https://relaxmagazin.dennikn.sk/wp-content/uploads/2017/09/shutterstock_337428257.jpg Nadpis shutterstock_337428257 Titulok Pravý med. Foto: Shutterstock Alt text
Pravý med. Foto: Shutterstock

Podobne ako cesnak, má aj med spolu s látkami, ktoré obsahuje, veľmi silné antibiotické účinky. Množstvo antioxidantov v mede mu môžu závidieť aj zelenina alebo ovocie.

Správnym užívaním medu nielen vyliečite nachladnutie alebo chrípku, ale posilníte si imunitu a srdcovú činnosť. Med nie je vhodný pre deti do 12 mesiacov. Môže totiž obsahovať spóry baktérií, s ktorými ešte nevyvinutý organizmus novorodenca nedokáže bojovať.

TIP NA POUŽITIE

Tí, ktorí trpia na časté nachladnutie, by mali užívať 3x denne 1 lyžicu vlažného medu so ¼ lyžičkou škorice počas 3 dní. Tým sa vylieči nachladnutie, chronický kašeľ a prečistia sa priedušky.

Bylinné čaje

Zmes bylín, alebo jednotlivých listov či kvetov rastlín, sa používa v každej domácnosti. Kto z nás nezbieral niekedy kvety alebo plody bazy, šípky, lipy, skorocelu, tymiánu. Naši predkovia tvrdili, že na každú chorobu existuje vhodná bylinka.

Najmä v ajurvédskych čajoch, ktorých vyznávačkou je aj Salma Hayek, sú zmiešané v presnom pomere, aby pôsobili na celý rad zdravotných problémov.

Naši predkovia tvrdili, že na každú chorobu existuje vhodná bylinka. Foto: Shutterstock
Naši predkovia tvrdili, že na každú chorobu existuje vhodná bylinka. Foto: Shutterstock

Napríklad baza s lipou zvlhčujú sliznice horných dýchacích ciest, podporujú potenie pri horúčkovitých stavoch a posilňujú obranyschopnosť. Nezastupiteľné miesto zastáva aj tymián, ktorý svojou silou zmierňuje nepríjemný kašeľ. Vďaka feniklu sa prečistia dýchacie cesty a unavené priedušky, aníz zasa podporí vykašliavanie. Túžobník tlmí bolesť, príjemná vôňa mäty je overenou
zbraňou proti kašľu i nádche.

TIP NA POUŽITIE

Odporúčame počas celého priebehu choroby piť prírodné bylinné čaje. Vedľajšie účinky nie sú známe, pre tých, čo nepoznajú dobre našu prírodu, odporúčame kúpiť si bylinnú zmes v lekárni. Vyhnete sa tak možnej nechcenej zámene a následným zdravotným problémom.

Aspirín

Patrí medzi najstaršie a najznámejšie lieky na zníženie horúčky. Obsahuje kyselinu acetylsalicylovú, ktorej účinky sú známe už viac ako sto rokov.

DÔKAZY

Aj malé dávky kyseliny acetylsalicylovej (nižšie ako 100 mg) potláčajú tvorbu prostaglandínov v tele. Prostaglandíny sú látky podobajúce sa hormónom, ktoré telo vytvára v nepatrnom množstve, a ktoré sa zúčastňujú regulácie takých rôznorodých procesov ako je bolesť, teplota a zápal, vyvolanie pôrodných kontrakcií, vznik zhubných nádorov (rakoviny) alebo upchatie krvných ciev zrazeninami.

Typickými indikáciami sú bolesti hlavy, migréna, bolesť zubov, ochorenia svalov a kĺbov, teplota, ktorá sprevádza prechladnutie, menštruačné bolesti. Pri liečbe infekčných ochorení bakteriálneho alebo vírusového pôvodu je kyselina acetylsalicylová schopná znižovať teplotu tela.

VERDIKT

Napriek rozšírenému použitiu a všeobecne dobrej znášanlivosti (liek bežne používajú milióny ľudí) sú známe prípady žalúdočnej nevoľnosti. Každý, kto berie kyselinu acetylsalicylovú alebo akékoľvek iné voľne predajné lieky pravidelne, by sa mal poradiť s lekárom.

Nosové spreje

Vítaní pomocníci pri problémoch s upchatým nosom. Nos funguje ako vstupná brána dýchacích ciest a chráni naše pľúca. Zdravý nos filtruje vzduch obsahujúci malé častice, zvlhčuje vdychovaný vzduch a ohrieva studený vzduch na telesnú teplotu skôr, než sa dostane do pľúc. Pri chorobách ako nachladnutie alebo chrípka je táto dôležitá funkcia nosných dutín obmedzená.

Primárne sa rozdeľujú na dve skupiny sprejov. Jedna skupina obsahuje látky znižujúce opuch sliznice v nosnej dutine, zvyknú obsahovať pomocné látky, ktoré zvlhčujú povrch sliznice a umožňujú jej prečistenie. Nemali by sa používať viac ako niekoľko dní. Môžu spôsobovať opačný efekt, srdcové ťažkosti a iné závažné komplikácie.

Do druhej skupiny patria spreje z roztokmi solí, ktoré neobsahujú žiadne pomocné látky a nie sú známe žiadne vedľajšie účinky. Odporúčajú sa pri liečbe miernych a stredných opuchov na dezinfekciu nosnej dutiny.

VERDIKT

Inhalácia soľných roztokov je dobre známa aj v našej tradičnej medicíne. Namiesto sprejov vyskúšajte pridať trošku soli do vody (toľko aby vás to nedráždilo) zapchajte si jednu nosnú dierku a druhou nasajte roztok z lyžičky alebo malého spreju.

Paracetamol

Známy ako jeden z najúčinnejších liekov na bolesť a nachladnutie, ktorý je voľne predajný bez nutnosti lekárskeho predpisu. Spolu s ďalšími známymi liekmi zo skupiny NSAID (nesteroidné protizápalové lieky) ako ibuprofen, diclofenac, kyselina acetylsalicylová a iné, sa bežne používa v kombinácii s inými liekmi pri liečbe chrípky a nachladnutia.

Dlhodobé užívanie paracetamolu môže mať za následok vážne poškodenie pečene. Foto: Shutterstock
Dlhodobé užívanie paracetamolu môže mať za následok vážne poškodenie pečene. Foto: Shutterstock

Oproti liekom zo skupiny NSAID pôsobí paracetamol primárne v mozgu, kde takisto ovplyvňuje hladinu látok prostaglandínov, ktoré
spôsobujú bolesť a vysokú teplotu. Svojimi odlišnými účinkami je alternatívou k ostatným analgetikám.

Nebezpečným faktom ostáva, že dlhodobé nesprávne užívanie a predávkovanie môže mať za následok fatálne poškodenie pečene. Odporúčaná dávka by nemala prekročiť 500 – 1 000 mg v priebehu 4 – 6 hodín.

VERDIKT

Tak, ako pri ostatných voľnopredajných liekoch, platí, že nesprávnym používaním si miesto úľavy a želaných účinkov môžete spôsobiť závažné komplikácie.

Pastilky proti bolesti hrdla a kašľu

Bolesť často sprevádza zápal v ústach a v hrdle, a je tiež jedným z najnepríjemnejších príznakov zápalu. Kvôli bolesti môžete mať problémy pri prehĺtaní, rozprávaní, jedení a pití.

Pastilky na zmiernenie bolesti hrdla obsahujú látky s kombinovanými účinkami. Okrem tlmenia bolesti zvlhčujú sliznicu, tlmia zápal, dezinfikujú ústnu dutinu a uľahčujú vykašliavanie (zvyknú sa líšiť podľa suchého alebo vlhkého kašľa).

Nevýhodou komerčne dostupných pastiliek je vyššia cena. Väčšinou obsahujú prírodné látky ako šalvia lekárska, med, vitamín C, medovka, materina dúška a éterické oleje.

VERDIKT

Recepty od starej mamy fungujú. Na boľavé hrdlo vyskúšajte obklady na hrdlo, napríklad tzv. Priessnitzov studený obklad,
pri ktorom sa aplikuje studený mokrý obklad preložený igelitom a následne na to ešte previazaný suchým šálom alebo šatkou. Necháva sa pôsobiť asi 2 hodiny. Funguje aj na suchý a dráždivý kašeľ.

Na kašeľ veľmi dobre zaberajú aj odvary zo sušených byliniek, najlepšie sú: tymián, majoránka, skorocel, bazalka, prvosienkové kvety, medovka, lipa, materina dúška, fenikel, aníz – 1 kopcovitú lyžičku zaliať vriacou vodou, nechať poriadne lúhovať a pridať lyžicu medu.

Odborným okom: Ivan Gallo, špecialista na zdravé stravovanie

Liek verzus príroda?! Tak túto tému priam „milujem“!  Ak ste si ešte nevšimli, že sa ochladilo, alebo že sa blíži chrípkové obdobie, tak si stačí pozrieť reklamné bloky. Hneď zistíte, čo musíte konzumovať, aby ste sa dostali späť do hry za 2 dni.

Už mi to ani smiešne nie je, skôr sa mi otvára nožík vo vrecku, keď sa dennodenne stretávam s marketingovými sloganmi o liekoch, ktoré majú takmer identické zloženia. Každý o sebe tvrdí presne to isté: len pomocou neho sa vám podarí prekonať chorobu a je jedinou úľavou pre vaše dieťa.

Tento svet už nevie, ako zarábať na ľuďoch, tak ich klame, otrávi, zneužije a vydiera v mnohých prípadoch na úkor nášho zdravia. Som presvedčený, že tieto epidémie nie sú vytvárané prírodou, ale skôr nenásytnými skupinami ľudí, ktorí by najradšej ovládli celú galaxiu a rozkazovali by slnku – vetru.

Naše zdravie sa odvíja od toho, čo zjeme! Kŕmia nás bezvýznamnými potravinami, ktoré im vytvárajú významné zisky a nás robia chorými, čo ich zisky priam umocňuje.

Ak si chcete zachovať silnú imunitu a byť odolní voči týmto chorobám, musíte pochopiť niektoré zákony o stravovaní a fyziológii nášho tela. Už Hippokrates povedal: „Nech tvoja strava je tvojím liekom a liek tvojou stravou.“

A tu je pes zakopaný, dnešná bežná strava je vhodná akurát tak na dve veci a podporenie choroby! Imunitu si viete udržať a posilniť potravinami rastlinného pôvodu. Všetky rastliny majú liečivé účinky a sú významnými regulátormi životne dôležitých funkcií.

Už Hippokrates povedal: „Nech tvoja strava je tvojím liekom a liek tvojou stravou.“ A mnoho ľudí to ani dnes nevie. Foto: Shutterstock
Už Hippokrates povedal: „Nech tvoja strava je tvojím liekom a liek tvojou stravou.“ A mnoho ľudí to ani dnes nevie. Foto: Shutterstock

Myslím v prvom rade na rastliny, ktoré nie sú geneticky modifikované, aby mali väčšiu úrodu atď., ale na zdravé, chemicky nezdevastované prírodné produkty. Tak týchto surovín máme na našom stole naozaj málo, a preto sme ochotní siahať po chemických placebách, ktoré príznaky choroby len potláčajú.

Nezabudnite, ak sa budete stravovať potravinami bez pridaného cukru a pravidelne jesť dostatočné množstvo zeleniny, ovocia, plodín a k tomu budete mať pravidelný pohyb, dokážete ľahko odolávať útokom vírusov aj bez očkovaní.

Podporte poctivých farmárov vo vašom okolí tým, že od nich budete nakupovať zdravé plodiny, zároveň pomôžete aj sebe. A keď vás už predsa len niečo premôže, nezabúdajte na Hippokrata a hľadajte liečivá v prírode. Tie vám chorobu istotne pomôžu prekonať!

Len tak na záver: Tieto prírodné liečivá nedokážu len jedno: dať zarobiť nenásytníkom miliardy a asi preto ich ani nepropagujú! Návrat k prírode je jediným riešením k ozdraveniu ľudí a planéty!


Text: Lisbeth S.
Zdroj: Bayer, Jenapharm, GSK, aktuality.sk
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu