Žltačka – myslite na prevenciu

21. októbra 2017
Žltačka, očkovanie. Foto: Shutterstock

Slovensko už bojovalo s epidémiou vírusovej žltačky typu A. Ak chcete byť pred žltačkou v bezpečí, vašimi najlepšími spojencami by mali byť zvýšená hygiena a očkovanie.

Ideálnou ochranou pre ľudí, ktorí už dovŕšili 20. rok života, je kombinovaná vakcína, ktorá chráni aj pred infekčnou žltačkou typu B, proti ktorej tieto ročníky ešte neboli očkované.

Žltačku typu A mnohí poznáme aj ako chorobu špinavých rúk. Nakaziť sa dá veľmi jednoducho. Stačí, ak sa dotknete znečisteného predmetu – napríklad kľučky na dverách, tyče v MHD, nákupného vozíka či tovaru v obchode.

U detí sú častým zdrojom nákazy hračky, ktoré si medzi sebou požičiavajú, ale aj pitie z jednej fľaše či pohára a jedenie spoločnej desiaty u tých starších.

Cesta tohto vírusu začína v ústach a končí sa až v pečeni, kde sa ďalej množí, ničí bunky pečene a spôsobuje tak zápal pečeňového tkaniva.

Prejavy ochorenia

Takmer polovica nakazených pritom vôbec netuší, že má žltačku. Prvé príznaky sa môžu podobať chrípke – chorí sú unavení, majú
teploty a bolesti svalov. Až po niekoľkých dňoch sa objavia tráviace ťažkosti ako vracanie, bolesti v hornej časti brucha, či nechuť do jedla. Neskôr môžete spozorovať tmavý moč, svetlú stolicu, ale aj žlté sfarbenie kože a očných bielkov.

Inkubačná doba môže byť od 14 do 50 dní, no v priemere trvá mesiac, kým sa prejavia príznaky ochorenia. Mnohí pacienti tak šíria vírus ďalej vo svojom okolí bez toho, aby o tom čo i len tušili.

Vírusová žltačka typu A miluje najmä detské kolektívy, no stretnúť sa s ňou môžete prakticky kdekoľvek.

U detí zvykne mať žltačka ľahší priebeh ako u dospelých a často prebieha bez príznakov. A práve preto sú deti ľahkým prenášačom tohto ochorenia. Dospelí sa už so žltačkou nevedia popasovať tak jednoducho, ako deti, a ochorenie sa u nich takmer vždy prejaví so svojimi jasnými príznakmi. U starších a chronicky chorých ľudí možno očakávať závažnejší priebeh s komplikáciami.

Umývať si ruky nestačí

Myslite na to, že svoju hygienu ovplyvniť viete, no hygienu ostatných nie, keď si prinesiete nákup z obchodu, cestujete MHD, chystáte sa v práci na obedňajšiu prestávku a podobne. Aj keď zvýšená hygiena môže čiastočne nákaze zabrániť, najúčinnejšou ochranou pred žltačkou typu A je očkovanie, ktoré patrí medzi odporúčané a pozostáva z 2 dávok.

Pediatri a mamičky vedia, že táto forma ochrany je neodmysliteľnou súčasťou prípravy dieťaťa na návštevu škôlky. Mnohé sa pre očkovanie rozhodnú ešte oveľa skôr kvôli pobytu na ihriskách, v detských herniach či kútikoch, kde sa deti často nakazia vírusom.

Myslite aj na B-čko

Ďalšou nemenej nebezpečnou formou infekčnej žltačky je žltačka typu B, ktorej na prenos stačí neviditeľné množstvo krvi alebo telesných tekutín. Riziko nákazy hrozí pri nechránenom pohlavnom styku, ale aj v prípade akéhokoľvek drobného poranenia. Nebezpečné môžu byť napríklad nesterilné nástroje na pedikúre, manikúre či inom chirurgickom ošetrení. V pohotovosti by ste mali byť aj v prípade tetovania a piercingu, či transfúziách krvi. Možnosť prenosu je aj prostredníctvom moču, stolice, potu, sĺz a materského mlieka.

Od nakazenia po prejavenie prvých príznakov môže ubehnúť od 50 do 180 dní a rizikom je, že infekcia môže prebiehať utajene ako tichá bezpríznaková, pri ktorej nositelia o svojej chorobe nevedia a nechtiac sa podieľajú na ďalšom šírení choroby. Jeden z desiatich
nakazených sa napriek intenzívnej liečbe úplne nevylieči a stáva sa chronickým nositeľom vírusu. U takmer 80 % nositeľov sa vyvinie
cirhóza a rakovina pečene, ktoré sa môžu končiť smrteľne. Po tabaku je hepatitída typu B druhou najčastejšou príčinou vzniku rakoviny. Ročne si vo svete vyžiada úmrtie až 1,2 milióna ľudí.

Nebezpečnejšia ako HIV

Vírus žltačky typu B je veľmi malý a stabilný a v zaschnutej kvapke krvi prežije aj niekoľko týždňov, po zamrazení dokonca aj roky. Podľa dostupných informácií viac ako polovica populácie sa počas života stretla s vírusom hepatitídy B a u takmer 5 % sa rozvinula
chronická infekcia. Vírus je stokrát infekčnejší ako vírus HIV.

Kým pri hepatitíde A je liečba postavená na dlhodobej a prísnej diéte, pri infekcii typu B je liečba oveľa náročnejšia a pozostáva z dlhodobého podávania liekov.

Napriek náročnosti liečby sa úspešnosť terapie pohybuje len okolo 25 až 40 %. Na Slovensku sú proti hepatitíde B chránené dojčatá a adolescenti do 20. roku života, vďaka zavedenému povinnému očkovaniu detí. Tí skôr narodení sa pred týmto ochorením môžu chrániť kombinovanou vakcínou, ktorá sa podáva v troch dávkach a poskytuje ochranu pred oboma formami žltačky typu A aj B súčasne. Vhodná je aj pre cestovateľov.

V pohotovosti pred hepatitídou B by mali byť aj diabetici, u ktorých stúpa riziko nakazenia v dôsledku každodennej injekčnej aplikácie inzulínu.

Viac informácií o možnostiach, ako sa chrániť pred hepatitídami, získate u svojho ošetrujúceho lekára alebo na stránke www.zltacka.sk.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu