4 rady, ako si kúpiť ideálne lyžiarky na mieru

25. októbra 2017
Lyžiarky. Foto: Shutterstock

Lyžiarky sú najdôležitejším článkom celého výstroja zabezpečujúcim naše pohodlie na svahu. Kupujeme si ich na dlhší čas, preto by sme mali ich výberu venovať náležitú pozornosť.

1. Byť úprimní sa oplatí

Aby ste svoj výber nemuseli už teraz ľutovať, priznajte si čestne, aký ste lyžiar. V prípade, že sa podceníte, neužijete si v mäkkej topánke s hrubou papučou svoju športovú jazdu. Naopak, precenenie svojich schopností spôsobí celodenné trápenie sa v tvrdých topánkach, v ktorých ako rekreant nedokážete lyže ovládať.

Ak sa chcete blysnúť pred kamarátmi najvyšším modelom, získate, teda okrem spoločenského obdivu, najmä štedrú dávku utrpenia a otlakov.

Vyberajte z početných kolekcií rôznych výrobcov modely, ktoré sú vašim schopnostiam a štýlu jazdy najbližšie.

ZÁKLADNÉ PRAVIDLO ZNIE: prehnaná skromnosť nie je na mieste a byť začiatočníkom tiež nie je hanbou.

2. Zázračné slovíčko flex index

Výber tvrdosti lyžiarky, teda vhodného flex indexu, závisí od vašej úrovne lyžovania. Pretekár má skutočne dôvod jazdiť v lyžiarkach
s indexom 130 a viac. Vôbec to však neplatí v prípade freeskierov, stredne pokročilých lyžiarov či lyžiarov s nízkou hmotnosťou.

Tvrdá lyžiarka si pýta silu nôh, bezchybnú techniku jazdy a v spolupráci s mäkkou rekreačnou lyžou nebude spolupracovať. Pri výbere tvrdosti obutia zohľadnite aj vašu hmotnosť a silu nôh. 50 kilové žieňa pravdepodobne lyžiarku s flexom 110 nepretlačí a naopak, 120 kilový chlap bude svojou silou topánku s flexom 60 ohýbať ako by bola z gumy.

Výber tvrdosti lyžiarky, teda vhodného flex indexu, závisí od vašej úrovne lyžovania. Foto: Shutterstock
Výber tvrdosti lyžiarky, teda vhodného flex indexu, závisí od vašej úrovne lyžovania. Foto: Shutterstock

Flex je číslo od 50 do 150 udávajúce, akou silou dokážeme ohnúť komín lyžiarky o 10 stupňov pri teplote 22 °C. Pocitovo sa môže u topánok rôznych výrobcov líšiť a nebuďte prekvapení, ani ak budú lyžiarky tvrdšie pri jazdení v -10 °C.

Flex index do 70 je odporúčaný pre začiatočníkov, od 70 do 90 pre stredne pokročilých, od 90 do 110 pre pokročilých lyžiarov a nad 120 len pre najambicióznejších a pretekárov.

ZÁKLADNÉ PRAVIDLO ZNIE: Pri voľbe tvrdosti zohľadnite schopnosti aj hmotnosť, inak lyžiarka neodpustí alebo nepodrží.

3. Správnu veľkosť neudáva iba dĺžka

Po úspešnom zúžení výberu určením typu a tvrdosti lyžiarky nastáva výber veľkosti. Ľudia si často vyberajú príliš veľké topánky s vidinou toho, že im to prinesie extra dávku pohodlia. Nerobte aj vy túto chybu.


Pred skúšaním si v predajni nechajte odmerať dĺžku aj šírku chodidla. Šírka vnútornej papuče a skeletu je taktiež dôležitá: je veľmi nepohodlné mať úzku nohu v širokej lyžiarke, noha sa hýbe a presnosť sa stráca. Lyžiarky si skúšajte obe v ponožkách, ktoré nosíte na svah. Po zapnutí klipsní sa postavte, jemne pokrčte nohy v kolenách a spravte pár krokov.

Lyžiarky vám musia sadnúť presne, nesmú nikde tlačiť ani mať veľkú vôľu. Klipsy by mali mať rezervu, aby ste si ich mohli v prípade potreby viac dotiahnuť a aj povoliť.

Dôležité faktory pri výbere sú tiež výška priehlavku, prítomnosť výrastkov na chodidlách či obvod lýtok. Preto je dôležité vyberať precízne a skúšať viac modelov od rôznych výrobcov, kým nájdete tie pravé.

ZÁKLADNÉ PRAVIDLO ZNIE: Vnútorná papuča stráca zhruba 35 % svojho objemu počas prvého týždňa lyžovania, počítajte s týmto zväčšením „po zábehu“.

Vnútorná papuča lyžiarky stráca zhruba 35 % svojho objemu počas prvého týždňa lyžovania, počítajte s tým. Foto: Shutterstock
Vnútorná papuča lyžiarky stráca zhruba 35 % svojho objemu počas prvého týždňa lyžovania, počítajte s tým. Foto: Shutterstock

4. „Vychytávky“ prispievajú k dosiahnutiu ideálu

Pokiaľ máte skutočne abnormálny tvar nohy či chodidla, zvážte lyžiarky na mieru. Tvarovateľné papuče ponúkajú viaceré firmy označené ako napríklad Vaccum fit, Custom fit či Live fit, no vyžadujú vyššiu investíciu.

Najmä ženy majú tendenciu nosiť do lyžiarok dvoje ponožky, lebo im je na chodidlá zima. Tu je na mieste vyskúšať vyhrievacie systémy na baterky, ktoré sú upevnené na hornej strane skeletu.

Je vaše lyžiarske umenie takmer dokonalé, no často beháte za deťmi či z iných dôvodov chodíte v lyžiarkach pešo? Prepínanie tvrdosti ski/walk, alebo možnosť zmeny tvrdosti topánky z vyššieho na nižší flex index nie je pri modeloch ničím výnimočným. Kúpte si takýto hybridný model a budete spokojní.


Počuli ste už výraz „canting“? Takáto funkcia dokáže do istej miery kompenzovať postavenie nôh do „O“ alebo do „X“ miernym vyosením komínu lyžiarky.

ZÁKLADNÉ PRAVIDLO ZNIE: Musíte vedieť, čo chcete – čím lepšie predajcovi vysvetlíte svoj problém, tým skôr nájde model presne pre vás.

Text: Valéria N.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu