Ako si vybrať správny snowboard?

31. októbra 2017
Ako si kúpiť snowboard. Foto: Jan Kodeš by Snowboard Zezula

Ktoré faktory nepodceniť, aby bolo jazdenie zábavou.

Ktoré parametre sú pri výbere snowboardu najdôležitejšie?

Pri výbere snowboardu je najdôležitejšie si najprv uvedomiť, na čo mi má snowboard slúžiť. Chcem jazdiť v parku, na zjazdovke, freeride alebo od každého trochu?! Potom prichádza na rad hlavne výška a hmotnosť jazdca. Všeobecne sa hovorí, že snowboard má byť dlhý od brady maximálne k nosu.


Na čo dbať pri kúpe snowboardových topánok?

Výber topánok sa nesmie podceniť! Topánka je veľmi dôležitou súčasťou výbavy, môžete mať ten najlepší snowboard, ale keď vás tlačia topánky, máte po jazdení. Preto pri skúšaní topánok dbajte na to, aby vám sedeli akurát, nesmú tlačiť, ale noha nemá v nich ani „jazdiť“, prsty sa majú dotýkať špice. Počítajte s tým, že topánky používaním povolia a zväčšia sa asi o štvrť čísla.

Aká je najdôležitejšia vec, podľa ktorej sa máte rozhodnúť pre snowboardové viazanie?

Pri viazaní je najdôležitejšia správna voľba veľkosti v súvislosti s vašou topánkou. Topánka musí vo viazaní správne sedieť. Túto vec musí začiatočníkom ustrážiť každý špecializovaný predajca. Na trhu sú aktuálne dva druhy viazania, väčšinou klasické remienkové a tiež veľmi obľúbený systém speed entry od značky Flow.

Top tipy:

profesionál Jan Kodeš ze Snowboard Zezula radí, ako neurobiť chybu:

  1. Ženy nech si kupujú ženský snowboard, lebo je….
    …vhodný pre ich ergonomickú stavbu tela, hmotnosť a silu. Ženské dosky sú skrátka vhodnejšie a dizajny snowboardov sú prekvapivo aj na pohľad krajšie.
  1. „Boa“ uťahovanie topánok je super novinka, ktorá zjednodušuje obúvanie
    Boa, alebo sťahovacie koliesko na kovové lanko, je na trhu už dlhšie a rastie na popularite pre ľahšie obúvanie, povoľovanie a celkové stiahnutie nohy v topánke.
  1. Viazanie s odklopnou pätou na jednoduchšie nastupovanie
    Dobrá voľba pre tých pohodlnejších. S viazaním Flow totižto nemusíte pri nastupovaní sedieť na studenom snehu, stačí nakopnúť, zaklapnúť a ísť! Potom už len mávate svojim stále sa obúvajúcim kamarátom s klasickým viazaním.


Text: Redakcia
Foto: Jan Kodeš by Snowboard Zezula
Rider: Ludo Snovák

1/1
Zavrieť reklamu