Snowboardová výbava

3. novembra 2017
Snowboardová výbava. Foto: Shutterstock

Ako si pripraviť a vybrať výstroj na snowboardovanie.

Noha sa v topánke nesmie hýbať

Veľkosť: Číslovanie nazvané MONDO je na topánkach uvedené v centimetroch, preto si veľkosť svojho chodidla zmerajte od päty po najdlhší prst a vyberte obuv o pol centimetra väčšiu, ako je dĺžka vášho chodidla.

Noha sa v topánke nesmie hýbať (nesmie sa dvíhať päta), nikdy však nesmie tlačiť! Aj napriek tomu, že zvolíte správnu veľkosť, nemusí vám topánka dokonale sadnúť. Môže byť príliš široká, v priehlavkovej oblasti nízka, môže vás tlačiť na členku. Preto si vyberajte z viacerých modelov a vždy si skúšajte obe topánky a dobre zašnurované.

Flex: Pre freestyle sú určené topánky mäkšie, ktoré dovoľujú väčšiu voľnosť v ohybe cez jazyk topánky. Na freeride, rýchlu a agresívnu jazdu sú vhodnejšie topánky tvrdšie, s väčšou oporou najmä v oblasti členku.

Šnúrky alebo rýchlo-uťahovanie?

Výrobcovia ponúkajú okrem klasických šnúrok rôzne systémy rýchleho uťahovania, vďaka ktorým je možné dotiahnuť topánku rýchlejšie a s menšou námahou. Tieto systémy sú spoľahlivé, osvedčené a praktické, no ak sa pre ne rozhodnete, pripravte si na nákup nejaké to euro navyše.

Začiatočníci by mali kupovať mäkšie dosky

Dĺžka: Platí pravidlo, že snowboard by mal siahať od zeme niekam medzi vašu bradu a nos. Príliš krátka doska sa bude v oblúku pretáčať a jazda po hrane sa zmení na šmýkanie zo strany na stranu. Naopak, s príliš dlhou doskou je ťažké prejsť do oblúka a je celkovo horšie ovládateľná.

Šírka snowboardu: Šírka snowboardu je dôležitým parametrom. Ide o to, aby jazdec pri jazde v oblúku nedosahoval špicami alebo pätami topánok až na zjazdovku. Jazdci s väčšou veľkosťou topánky by sa mali pri výbere dosky pozerať po širších, tzv. wide snowboardoch. S takou doskou budú schopní rezať oblúky bez toho, aby pri tom brúsili špicami svah. Vyrábajú sa aj snowboardy vo verziách mid-wide (mierne širšie dosky) a superwide (široké dosky pre naozaj veľké chodidlá).


Flex: Mäkšie dosky sú vhodnejšie pre začiatočníkov, lepšie sa ovládajú a odpustia viac chýb. Pri rýchlejšej jazde však mäkký snowboard prestáva byť v oblúku poslušný a nemožno sa z neho odraziť tak svižne, ako z tvrdšej dosky.

Tvrdé dosky predpokladajú skúsenú, rýchlu až agresívnu jazdu. Držia lepšie na hrane, len čo jazdec spomalí, ťažšie sa vracia do oblúka. To, ako tuhý snowboard zvoliť, záleží teda na skúsenosti jazdca, štýle jazdy a hmotnosti.

Tvrdé snowboardové dosky predpokladajú skúsenú, rýchlu až agresívnu jazdu. Foto: Shutterstock
Tvrdé snowboardové dosky predpokladajú skúsenú, rýchlu až agresívnu jazdu. Foto: Shutterstock

Veľkosť viazania vyberajte podľa veľkosti topánky

Pri nákupe vybavenia sa držte pravidla, že najskôr sa vyberajú topánky a až potom viazanie. Topánky musia maximálne vyhovovať nohe a topánka zase musí padnúť ako uliata do viazania.

Veľkosť viazania vyberajte podľa veľkosti topánky, typ viazania podľa odvetvia, ktorému sa mienite venovať. Rovnako ako snowboardy a topánky sa aj viazanie vyrába pre freestyle, freeride, popr. all-mountain.

Prevažná väčšina viazaní má nastaviteľnú dĺžku základne, dĺžku priehlavkových popruhov a náklon opierky päty. Je možné, že sa vám nepodarí nastaviť viazanie optimálne hneď na prvýkrát, preto je dobré mať pri sebe vreckové náradie, s ktorým to zvládnete priamo na svahu.

Tip redakcie: Dámske snowboardy zohľadňujú špecifiká dámskej postavy

Ženy majú posadené ťažisko inak ako muži, majú menšie chodidlá, iný pomer výšky a váhy. Všetky tieto odlišnosti výrobcovia premietajú do geometrie a konštrukcie dámskych snowboardov. Dámske snowboardy sú užšie, spravidla aj mäkšie, inzerty (závity pre prichytenie viazania) sú oproti pánskemu variantu snowboardu posunuté o niekoľko milimetrov bližšie k stredu.

Viac informácií nájdete na www.snowboard-zezula.sk

Text: Zezula
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu