Ako si vybrať správne lyžiarske okuliare?

8. novembra 2017
Lyžiarske okuliare. Foto: Shutterstock

Vyberáte si lyžiarske okuliare? Trendom sú technológie. Zvážte aj podmienky, v akých budete okuliare používať.

Základom je správny výber skiel:

Pri výbere správnych lyžiarskych okuliarov odporúčame rozhodnúť sa, v akom počasí ich chcete prevažne používať. Či v zlých poveternostných podmienkach, ako napríklad hmla, šero, sneženie, na zlepšenie viditeľnosti, alebo aj počas slnečného počasia. Na základe týchto faktorov vyberajte okuliare podľa skiel:

  • okuliare s farebným, rozjasňujúcim sklom (väčšinou žltá, oranžová alebo iná reflexná farba). Tieto okuliare sa používajú výhradne v nepriaznivom počasí, pretože sú špeciálne vyvinuté tak, aby lyžiarovi zvýrazňovali terén a tým mal i v zlom počasí plnohodnotný a najmä bezpečný zážitok z jazdy. Tento typ okuliarov sa však neodporúča v slnečnom počasí, pretože nadmerne zostruje svetlo.
  • okuliare s tmavším alebo zrkadlovým sklom. Na rozdiel od predchádzajúceho typu skla ich môžeme využívať hlavne v slnečnom počasí, pretože vonkajšia vrstva zorníka má tendenciu slnečné lúče tlmiť či už zrkadlovou fóliou, alebo tmavšou vonkajšou vrstvou. Z vnútornej strany je niekedy sklo oranžovej farby. Takáto kombinácia zabezpečuje výborné vlastnosti okuliarov aj v mierne zlom počasí.
Lyžiarske okuliare. Foto: Uvex
Lyžiarske okuliare. Foto: Uvex

Top tipy:

Vyberte si ochranu:

Hlavne pri detských okuliaroch dbajte na ochranu očí. Kupujte podľa toho, či okuliare majú 100-percentný filter UVA, UVB, UVC, a teda vám zaručujú blokovanie neviditeľnej a škodlivej radiácie.

Využite technológiu:

Skúste fotochromatickú technológiu na postupnú priepustnosť v závislosti od svetelných podmienok. Týmto sa stávajú ideálnymi lyžiarskymi okuliarmi v slnečnom aj zamračenom a zahmlenom počasí.

Nerobte kompromisy.

Buďte pripravení na každú situáciu. Správne okuliare môžu znamenať rozdiel medzi videním (príjemné chvíle) a nevidením (nepríjemné chvíle). Prečo to riskovať? Zaobstarajte si 2 sady skiel: jednu na slnečné počasie, jednu do zamračeného/snežného počasia.

Text: Valéria N.
Foto: UVEX, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu