Ako bezpečne bicyklovať po zotmení? Na týchto 6 vecí nezabudnite

Bicyklovanie v zime. Foto: Shutterstock

Bicyklovanie v každom z ročných období so sebou prináša určité špecifiká. V jeseni a zime sa musíme prispôsobiť zmene času a rýchlejšiemu stmievaniu sa tak v normálnom fungovaní ako aj na bicykli.

Aj slnečný a relatívne teplý deň, ako stvorený pre jazdu na bicykli, sa po zotmení môže výrazne zmeniť. Ako sa na to vhodne pripraviť a na čo nezabudnúť pri jazde po zotmení?


V prípade, že holdujete jesenným cyklotúram a prechádzkam na bicykli, dbajte na tieto elementy bezpečnej a pohodlnej jazdy:

1. Byť videný

Prvou a základnou zásadou pre zachovanie bezpečnosti na bicykli aj po zotmení, je mať na sebe odev s reflexnými prvkami.

Výrobcovia cyklooblečenia si dnes aj na tom dajú záležať a reflexné prúžky či panely zvyknú byť už súčasťou odevu. Niektoré modely majú aj reflexné pásiky, ktoré zabezpečujú 360° viditeľnosť.

V prípade, že váš cykloodev tieto panely nemá, zaobstarajte si externé reflexné prvky. Pri príprave na večernú jazdu sa snažte rozmýšľať ako vodič auta a rozmiestnite si na seba či na bicykel reflexné prvky na také miesta, aby ste vodičovi „zasvietili“ z každej strany.

2. Mať kvalitne osvetlený bicykel

Súčasťou dobrej viditeľnosti na cestách je rovnako dôležité osvetlenie na bicykel.

„Čo sa týka predného svetla, stavte na dobrý výkon diód, ekonomickú spotrebu energie a dlhú výdrž batérie. Existujú aj modely svetiel, ktoré sú ohľaduplné k protiidúcim vozidlám, vďaka optimalizovanému svetelnému kužeľu. Vodeodolný kryt osvetlenia by mal byť dnes už samozrejmosťou. Pri zadnom osvetlení je dobrou voľbou svetlo s dvojitou možnosťou upevnenia – ak má okrem fixnej objímky  aj klipový mechanizmus. V takom prípade si ho môžete upevniť aj na batoh, prilbu či na oblečenie,“ odporúča Pavol Krnáč, dlhoročný predajca bicyklov a cyklistických doplnkov a majiteľ Sk-Profibike.

Ďalšie tipy na kvalitné svetlá na bicykel môžete nájsť v tomto článku.

Osvetlenie na bicykel BBB Squarecombo
Osvetlenie na bicykel BBB Squarecombo

3. Byť obozretný cestách

Keď bicyklujete v noci, majte na pamäti, že neočakávané prekážky uvidíte už z väčšej blízkosti ako za svetla. Prispôsobte svoju jazdu týmto podmienkam, aby ste stále stihli zareagovať na nepredvídané situácie. Na cestách si udržujte bezpečný odstup od motorových vozidiel i od krajnice.

4. Rátať so zmenou teploty

Ešte pred nasadnutím na bicykel si overte najbližší vývoj počasia a počítajte s výrazným ochladením. Práve v jesenných a zimných mesiacoch je rozdiel medzi dennou a nočnou teplotou najmarkantnejší.  Zotmenie so sebou môže prinášať aj nepríjemne ostrý, vlhký vzduch či nebezpečnú poľadovicu.

5. Zbaliť vrstvu navyše

Práve vyššie spomenutú zmenu teplôt „ošetríte“ hlavne tým, že si so sebou zbalíte nejakú tú vrstvu navyše. Či už v podobe funkčného spodného prádla alebo dresu, ktoré si po zotmení oblečiete. Myslite aj na ostatné časti tela. Termo čelenku či čiapku na hlavu a nákrčník taktiež určite oceníte.

6. Mať pri sebe teplý nápoj

Ak chcete ešte viac prispieť k vlastnému komfortu do chladných teplôt, zaobstarajte si kvalitnú a spratnú termo nádobu alebo termofľašu na bicykel a pred odchodom na túru si pripravte horúci nápoj. V prípade, že naozaj zainvestujete, dúšok teplého nápoja si vychutnáte aj po pár hodinách jazdy.

Pri rýchlom a skorom stmievaní sa je dôležitá pripravenosť na chladné podmienky, aby vaše jesenné či zimné jazdy boli naozaj prínosom a príjemnou športovou aktivitou.


Autor: Natália Olexová
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu