Ako prežiť Vianoce s úsmevom

10. decembra 2017
Ako prežiť Vianoce. Foto: Shutterstock

Každý robí na Vianoce to isté, vy sa môžete vyhnúť stereotypu – vyhnúť sa predvianočnému stresu, sviatkovému prejedaniu sa a hádkam v domácnosti.

1. Vianoce na horách

Čo tak vymeniť každoročný stereotyp a stres za nezabudnuteľné romantické Vianoce na horách? Nevarte, nechystajte, neupratujte, nestresujte sa, lyžujte! Každý robí na Štedrý deň to isté, vy sa na to vykašlite. Choďte si užiť prázdne zjazdovky a lyžujte do sýtosti. Večer si sadnite k štedrovečernému stolu v hoteli a nechajte sa obsluhovať ako králi.

2. Hrajte sa

Spoločenské hry vás zabavia viac ako sledovanie filmu Sám doma alebo neodmysliteľnej vianočnej klasiky Perinbaba. Je jedno s kým trávite sviatky, pre každého sa niečo nájde. Vyberte zo skrine Dostihy a sázky, Scrabble alebo si dajte pár partičiek Žolíka. Akékoľvek hry sa budú starý rodičia hrať s vašimi deťmi, zabijete tým dve muchy jednou. Svokra nebude mať čas na rady ako máte “zaručene” správne pripraviť kapra a deti sa prestanú donekonečna vypytovať kedy príde Ježiško.

Pri spoločenských hrách sa zabaví a zblíži celá rodina. Foto: Shutterstock
Pri spoločenských hrách sa zabaví a zblíži celá rodina. Foto: Shutterstock

3. Nechcete pribrať? Nerobte to!

Sviatky sú gastronomicky prívetivé obdobie a väčšina z nás prejde v nadváhe z úrovne začiatočník na úroveň mierne pokročilý alebo dokonca expert. Večný problém, ktorý sa dá vyriešiť veľmi jednoducho. Čo doma nemáte, to nezjete.


Svet sa nezrúti ak tento rok nenapečiete dvojciferný počet plechov koláčov. Ich príprava zaberie veľa času a suroviny tiež nie sú najlacnejšie. Ušetrený čas strávte relaxom a keď budete mať predsa chuť na sladké, vybehnite k niekomu na návštevu. Tam zo slušnosti zjete len 2-3 koláčiky a nie celý tanier ako doma pri telke. Za ušetrené peniažky na surovinách radšej kúpte hostiteľom dobrý sypaný čaj alebo fľašku vína.

Ak nechcete priberať, tak neplatí, že cez Vianoce maškrtiť môžete, koľko chcete. Foto: Shutterstock
Ak nechcete priberať, tak neplatí, že cez Vianoce maškrtiť môžete, koľko chcete. Foto: Shutterstock

4. Citové vydieranie rodiny

Sviatky trávte v spoločnosti ľudí, ktorí vám ich robia výnimočnými a vyhýbajte sa osobám, ktoré vyrábajú stres. Stretnutie s nimi končí hádkou, zlou náladou alebo vetami, ktoré neskôr oľutujete.

Nekazte si Vianoce! Nemajte pocit viny, že ste nepozvali na večeru tetu, ktorá je stále s niečím nespokojná a všetko ofrfle. Nie je nič zlé na tom povedať rodičom, že tento rok ich spoločnosť vymeníte za priateľov, s ktorými plánujete lyžovačku. Síce vám od nich chvíľu budú chodiť esemesky, že čím si ten nevďak zaslúžili, ale nedajte sa. Nie je nič horšie ako robiť veci nasilu a tváriť sa šťastne z povinnosti.

5. Za slnkom!

Nemáte náladu na tlačenice v prepchatých obchodoch? Zamávajte bielou vlajkou a vzdajte to. Vydajte sa na dovolenku do teplých krajín. Krásne opálená a v skvelej nálade prebehnite obchody až po Vianociach. Všetky budú plné super zliav a akcií. Dodatočne a v pokoji nakúpte rodine darčeky a navštívte ich až po Novom roku. Zrelaxujete a zároveň ušetríte.

Vykašlite sa na stres a vyberte sa na Vianoce za teplom. Foto: Shutterstock
Vykašlite sa na stres a vyberte sa na Vianoce za teplom. Foto: Shutterstock

6. Vytúžené darčeky

Ak budete hlavu neustále zaťažovať otázkou komu čo darovať, mozog sa vám namiesto spásonosného nápadu akurát škodoradostne odvďačí neschopnosťou prestať si v hlave spievať hit Last Christmas I gave you my heart. Ušetrite si námahu a dajte celej rodine za úlohu napísať list Ježiškovi. Pred deťmi to nebude vyzerať podozrivo, vy budete mať v rukách hotové nákupné zoznamy a každý dostane po čom túži. Aby ste sa vyhli modrinám od nákupných vozíkov, ktorými budú do vás panicky vrážať ľudia v nákupných centrách, nakupujte darčeky v predstihu na internete.

7. Pohyb na čerstvom vzduchu

Odpratávaním snehu pred domom skvele posilníte prednú aj bočnú časť brucha. Spravíte niečo užitočné a zároveň pokecáte so susedom. Choďte sa sánkovať, stavajte snehuliaka alebo sa len tak prechádzajte po vŕzgajúcom snehu. Pohybom na čerstvom vzduchu sa svelo odreagujete od domácich povinností.

Pohyb na čerstvom vzduchu je to najlepšie, za čo môžete pozeranie televízie a sedenie na gauči vymeniť. Foto: Shutterstock
Pohyb na čerstvom vzduchu je to najlepšie, za čo môžete pozeranie televízie a sedenie na gauči vymeniť. Foto: Shutterstock

8. Zbaľte ho na Silvestra

Silvestrovské predsavzatia o tom, ako si konečne v novom roku nájdete frajera/ku, sú pasé. Ideálny spôsob, ako všetkých predbehnúť, je zbaliť toho pravého na silvestrovskej party. Nečakajte, kým budú po Novom roku všetci najlepší zadaní a buďte v predstihu. Skeptik povie, že známosť zo Silvestra vydrží maximálne do januára, ale nedajte sa. Vyrazte tam, kde to žije v tej najlepšej forme a koniec roka bude vaším najšťastnejším dňom.

9. Neriešte detaily

Vianoce nikdy nebudú presne podľa vašich predstáv. Zabudnite na pravidlá a dodržiavanie bojového plánu. Je predsa jedno o koľkej sa podáva večera a či je dokonale uprataný byt. Neustálym komandovaním všetkých naokolo s čím majú pomáhať, čo môžu a nemôžu jesť pokazíte celý deň hlavne sama sebe. Nechajte manžela “tajne” vyjedať zemiakový šalát z chladničky a deti nech si k štedrovečernému stolu pokojne oblečú tepláky so Spidermanom.

Vianočný deň nemá pravidlá, podstatná je pohoda, atmosféra pokoja a to, že je rodina pokope.


Text: Valéria N.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu