Jeden deň v živote vášho tela

27. decembra 2017
Jeden deň v živote vášho tela. Foto: Shutterstock

Vaše telo zvládne niekoľko miliárd úkonov za deň a napriek tomu si nemôže zobrať ani na chvíľu voľno alebo si povedať, že dnes sa mu nechce. Pozrite sa bližšie na jeho úlohy.

86 400 …

až 144 000, taký je počet úderov srdca za jeden deň. V priemere tlčie srdce šesťdesiat- až stokrát za minútu.

Vo všeobecnosti platí, že menší počet úderov srdiečka je pre telo zdravšie. Presný dôvod nie je úplne známy, predpokladá sa však, že každý úder srdca spôsobuje malý stres pre cievny systém. Odporúča sa preto posilňovať srdcovú činnosť rôznymi cvikmi a športmi.

Jeden z výsledkov je aj trénované srdce a jeho znížený počet úderov za minútu. Na posilnenie srdca slúžia aj rôzne výživové doplnky, ako napríklad rybí olej.

Experti z Harvardu zistili, že pravidelný príjem rybieho tuku zníži tlkot srdca až o 2 údery za minútu. Číslo, ktoré je na prvý pohľad nezaujímavé, no zníženie o 10 úderov za minútu zmenšuje riziko srdcovocievnych ochorení až o 18 percent. Vyskúšajte preto aj vy rybí olej. Vaše srdiečko sa vám určite poďakuje.

0,7 % …

z každej minúty je doba, počas ktorej zostáva zdravé oko zavreté, pretože žmurkáme. Úlohou žmurkania je zvlhčovanie oka, preto ak žmurkáte častejšie a dlhšie, vaše oči sú suché.

Ak máte náročnú prácu za počítačom, skúste nasledujúce cvičenie, nazývané aj pravidlo 20-20-20. Každých dvadsať minút za počítačom prestriedajte s oddychom, ktorý trvá dvadsať sekúnd, a pozeráte sa do vzdialenosti minimálne 6 metrov. Existujú aj aplikácie, ktoré vás upozornia na dlhý čas presedený za počítačom, a vy tak nezabudnete na toľko dôležitý oddych pre oči.

S krokomerom denne zvýšite počet krokov o 43%.

7 …

je množstvo litrov vzduchu, ktoré priemerná žena vdýchne za minútu. Spolu s dôležitým kyslíkom však vdychujeme aj množstvo škodlivých chemických látok, ktoré sa nachádzajú v ovzduší.

Vedci v testoch dokázali, že brokolica obsahuje látku glukorafanín, ktorá dokáže „zneškodniť” až 61 % percent škodlivých látok zo vzduchu. Vyskúšajte preto niektoré z množstva receptov, ktoré obsahujú brokolicu, a zaraďte si ju do pravidelného jedálnička.

Pohyb znižuje riziko srdcovocievnych ochorení. Foto: Shutterstock
Pohyb znižuje riziko srdcovocievnych ochorení. Foto: Shutterstock

10 miliónov …

bitov informácií spracúvajú vaše zmysly každú sekundu. My dokážeme vnímať iba zhruba štyridsať z nich.

Ak sa však napriek tomu cítite vyčerpaná a presýtená informáciami, skúste niektoré z meditačných cvičení. Podľa amerických vedcov, zvyšujú množstvo vĺn v alfa hladine, ktoré upokojujú našu myseľ.

Ak vám meditácie príliš nevoňajú, skúste program zo stránky www.headspace.com, ktorú vytvoril bývalý budhistický mních Andy Puddicombe.

2 602 …

je priemerný počet krokov, ktoré prejdete za jeden deň. Predpokladá sa, že zdravo žijúca žena by mala prejsť okolo 10 000 krokov.

Podľa týchto štatistík, by sa viaceré z nás mali zamyslieť nad svojím životným štýlom a spraviť pár krokov navyše. Ako pomocník poslúži jednoduchá pomôcka, krokomer.

86 miliárd …

krát za sekundu vysiela náš mozog signál. Niet preto divu, že mozgové bunky potrebujú cukor každých dvanásť sekúnd a približne 20 % všetkej potrebnej energie ide práve na ich fungovanie. Zo starnutím sa funkcie mozgu zhoršujú, preto je vhodné ho pravidelne trénovať.

Je dokázané, že ak sa napríklad začnete učiť cudzí jazyk, mozog pracuje aktívne aj v pokročilom veku.

1 400 …

krát za deň presviští krv po celom tele. Jednej krvinke to trvá zhruba 60 sekúnd, a priemerná rýchlosť, akou koluje krv po ľudskom tele, je okolo 30 kilometrov za hodinu.

Dobré návyky ako fajčiarska abstinencia alebo pravidelné meranie krvného tlaku vás udržia v strehu.

Ak vás napriek tomu trápia zúžené cievy, vyskúšajte doplnky výživy na ich posilnenie a rozšírenie, ako napríklad doplnky obsahujúce látku lykopén. Viac ako polovica užívateľov dosiahla výborné výsledky a výrazne sa im zmiernili cievne ťažkosti.

80 miliónov …

buniek na obranu imunity sa vyprodukuje v kostnej dreni každú minútu. Naše telo bojuje každý deň s viac ako miliónom „nepriateľských” buniek. Niektoré druhy hríbov a húb posilňujú imunitu.

Pri problémoch s imunitou vyskúšajte hlivu ustricovú, prastarý liek využívaný aj v tradičnej čínskej medicíne. Okrem podpory tvorby vitamínu D, stimuluje aj tvorbou vzácnych  polysacharidov, ktoré pomáhajú v boji proti chorobám.

Hliva ustricová stimuluje aj tvorbou vzácnych polysacharidov, ktoré pomáhajú v boji proti chorobám. Foto: Shutterstock
Hliva ustricová stimuluje aj tvorbou vzácnych polysacharidov, ktoré pomáhajú v boji proti chorobám. Foto: Shutterstock

60 …

minút z dňa strávime prežúvaním. Je to menej, ako to bolo u našich predchodcov, keďže tí jedli viac surovej stravy.

Antropológovia dokázali, že kvôli skrátenému času prežúvania sú ľudské tváre o 12 % menšie, ako boli v praveku. Samozrejme, to už nevrátime späť, no zvolením správnej stravy posilníme svaly dolnej sánky a budeme o niečo zdravší.

Surová zelenina a ovocie podporujú tvorbu slín, ktoré pomáhajú s prevenciou voči tvorbe zubného kazu. Takisto dlhšie prijímanie potravy klame náš žalúdok a cítime sa nasýtení oveľa skôr.

500 …

úloh denne zvládne naša pečeň. Nielen metabolizuje alkohol, pomáha taktiež so spracovaním vitamínov B, ukladá dôležité látky a reguluje tvorbu hormónov, ale funguje aj ako skladisko toxických látok, ktorým je naše telo každodenne vystavované. Abstinencia, obmedzenie množstva tukov a cukrov je tá správna cesta na udržanie pečene v dobrej kondícii. Určite sa nemusíte báť kofeínu. Ten má v rozumnej miere dokonca priaznivý vplyv na ľudské telo, pomáha totiž odbúravať prebytočné tuky.

Štyri šálky kávy alebo čaju denne nemajú na ľudský organizmus žiadny negatívny vplyv. Ešte stále si myslíte, že vy toho musíte
zvládať počas dňa veľa?

od 2,4 do 170…

Merať rýchlosť sa dá aj pri niektorých pohyboch vo vašom tele. Pri každom nádychu prúdi vzduch vo vašom nose rýchlosťou približne 24 km/h.

Ešte vyššie hodnoty dosahujú ústa. Vzhľadom na veľký otvor sa pri dýchaní ústami v nich pohybuje vzduch rýchlosťou 8 km/h. Aj to je však nič oproti kýchnutiu – vzduch sa nosom preženie rýchlosťou neuveriteľných 170 km/h.

Rýchle je aj šírenie podnetov. Ak sa napríklad popálite, rýchlosť bolesti sa pohybuje v rozmedzí 40 až 50 km/h, no prvotný bolestivý podnet zaregistrujú nervy pri rýchlosti 400 až 600 km/h.

50 %…

žien má v očiach štvrtý farebný receptor, bežné sú pritom tri. Tieto receptory sa nazývajú čapíky. Ich rozloženie na sietnici je nerovnomerné.

Vďaka tomu dokážu tieto ženy lepšie rozlíšiť rozdiely medzi viacerými farbami. Funguje to napríklad tak, že kým väčšina z nás pozerá na dúhu a vidí sedem farieb, šťastné dámy so štvrtým receptor vedia rozoznať až desať farieb. Ešte menší počet žien má dokonca päť farebných receptorov.

Text: Lisbeth S.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu