Vykročte zdravou nohou – ako po Vianociach opäť žiť zdravo

28. decembra 2017
Vykročte do nového roku zdravo. Foto: Shutterstock

Málokto sa počas sviatkov udržal na uzde – na väčšinu z nás sa nalepilo nejaké to kilečko navyše. Čo s tým?

Vianoce, Silvester, Nový Rok… Pre mnohých najkrajšie sviatky roka sú už dávno za nami. Ako ste si ich užili? Plné stoly dobrôt, po ktorých nám počas roka ani nenapadne siahnuť, sa zrazu usmievajú tak lákavo, že sa ani nenazdáme a vystierame ruku s myšlienkou: „Dám si len jeden na ochutnanie.” A tak nakoniec „ochutnávame“ celý večer…

Naša hlava a telo si rýchlo zvykli na dobroty od výmyslu sveta a ako ich teraz presvedčiť na zdravší životný štýl? Máme pre vás niekoľko tipov…

Vlašské orechy sú in

Máte radi orechy? Potom sa poobzerajte po dobrom zdroji vlašských orechov. Prečo? Nielenže dokonale zasýtia, ale sú vynikajúcim zdrojom omega 3 mastných kyselín. Hrsť 14 vlašských orechov môže dokonca zlepšiť aj zdravie vašich ciev. Ich pozitívne účinky súvisia najmä s obsahom alfa-linolenovej kyseliny (ALA).

Čo teda s nimi? Dajte si ich ako desiatu, alebo olovrant.

Servítkový test

Zlou správou januára je, že Silvestrom to často nekončí – plesová sezóna plná rôznych párty dáva našim novoročným predsavzatiam zabrať. Príliš veľa mastných jedál, ktoré sú na týchto rôznych spoločenských akciách obľúbené, nie sú pre váš zdravý novoročný jedálniček vôbec vhodné. Aby ste zistili, ako na tom ponúkané jedlo je, využite veľmi rýchly servítkový test – ak jedlo zanechá na servítke škvrny po oleji, radšej mu odolajte.

Oblečte sa náležite

Nikto nemá rád pocit tesne obopnutých nohavíc alebo sukne po výdatnej porcii chutného jedla. Práve pre to sa väčšinou na vyššie spomínané spoločenské akcie obliekame pohodlne – najlepšie do niečoho s voľnejším pásom. Problém je, že takto ste sa nevedome zbavili ideálnej mierky toho, či ste to s jedlom už náhodou neprehnali.

A preto, ak úzke oblečenie nie je súčasťou vášho párty šatníka, nečudujte sa, že vám vaše voľné dovolí si na plese vychutnávať bufet viac ako by ste si želali. Nemáte mierku – a to doslova.

Vykročte do nového roku zdravo. Foto: Shutterstock
Vykročte do nového roku zdravo. Foto: Shutterstock

Čudujte sa

Nedostatok spánku po prehýrenom víkende v kombinácii s januárovým entuziazmom vášho šéfa môže byť vcelku vražedná kombinácia. Ak na vás dopadá nálož stresu, ktorá môže kedykoľvek explodovať, skúste vziať do praxe netradičnú metódu a čudujte sa. Ide totiž o to, že ak k veciam zaujmete postoj úžasu a čudovania sa, dokáže to spomaliť vaše vnímanie času a pomôže zredukovať stres. A to za tie úžasom vypúlené oči stojí, no nie?

Dajte si poldeci…
… zákusku.

Hmm, pravdepodobne si znova prečítate podnadpis a začiatok odseku a premýšľate nad tým, čo tým chcel „básnik” povedať. Nebojte sa, vysvetlíme.

Je nespochybniteľné, že jedlo si užívame tým viac, čím ho je menej. V skutočnosti, najväčšie potešenie nám prináša prvý kúsok. S každým ďalším naše potešenie klesá a jeme už len pre pocit sýtosti.

Samozrejme, ľahšie sa to napíše ako vykoná, takže skúste svoje dezerty servírovať obrazne v poldecákoch – prinesiete si maximálny pôžitok s minimom kalórií. Už žiadne torty, ktoré si „vychutnávame” s vidličkou 10 minút.

Zdravé náhrady

Máte hroznú chuť hryzkať a pojedať a obštipkávať veľa, veľa, veľa? V pohode, doprajte svojmu telu psychický relax rozplynutý v množstve jedla. Akurát ho trochu oklamte.

Namiesto čipsov, cukríkov, koláčikov siahnite po zdravej alternatíve – nachystajte si veľa zeleniny nakrájanej na mini kúsky a tú hryzkajte pokojne aj počas celého filmu! Výborne sa hodí aromatický stonkový zeler. Na osladenie skúste čučoriedky alebo jablko. K tomu si pripravte zdravý jogurtový alebo avokádový dip a tejto dobroty si doprajte veľa, viac, najviac, …

Siahnite po tekvici

Tekvica jednoznačne patrí medzi takzvané „superpotraviny“. Je „nadupaná“ vitamínmi a je taktiež bohatá na vlákninu, takže sa po jej zjedení budete cítiť sýti oveľa dlhšie. Je vhodná na polievky aj na pečenie. A dôležitá vec – semienka nevyhadzujte!

Tekvica aj semienka - obe sú zdravé. Foto: Shutterstock
Tekvica aj semienka – obe sú zdravé. Foto: Shutterstock

Tekvicové jadierka sú bohaté na rastlinné steroly, ktoré pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Odporúčaná denná dávka je 25 až 50 gramov, čo predstavuje asi hrsť surových tekvicových semienok dvakrát denne. Takže, máte ďalší tip na zdravú a výživnú desiatu, prípadne posýpku šalátu.

Tekvicové semienka sú jedným z najbohatších zdrojov aminokyseliny tryptofán, ktorá má výrazný vplyv na hladinu serotonínu – hormónu šťastia.

Buďte pozitívni

Zdá sa vám to už ako otrepaná fráza? Neberte ju však na ľahkú váhu.

Byť pozitívny má veľmi široký záber a v kontexte sviatočného času to skúste posunúť do inej roviny – buďte vďační. Každý nový deň buďte vďační za možnosť prežiť ho naplno, buďte vďační za zdravie, za svoju rodinu, priateľov. Vďačnosť je totiž studnicou optimizmu a pozitívny prístup je jedným zo základných kameňov
dlhovekosti.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu