Šliapnite do pedálov, budete krajšie

Bicyklujte, budete krajšie. Foto: Shutterstock

Každý rok sa opakuje stále ten istý scenár. Po sviatkoch sa postavíte na váhu a skonštatujete, že ďalšie Vianoce to už naozaj s jedlom preháňať nebudete. Ak však pravidelne cvičíte, alebo aspoň z času na čas urobíte niečo pre vaše zdravie, to „kilečko – dve“ pôjdu dole rýchlo.

Kým je vonku pár stupňov pod nulou, môžete zhadzovať kilogramy vo fitku alebo aj doma. Pravidelná zostava na bruško, boky a zadok sú zaručeným receptom. Len nezabudnite, treba vydržať. Môžete k tomu pridať plávanie alebo iné indoorové aktivity – tanec, aerobik, čokoľvek.


Ak sa len odhodlávate a dali ste si novoročný záväzok, že začnete žiť zdravšie, skúste bicyklovanie. Možno to znie zvláštne, ale bicykel je úplne ideálny. Veď si len spomeňte, koľko času ste na ňom strávili, keď ste boli dieťa. Kondičku, ktorú získate bicyklovaním, oceníte aj neskôr pri ďalších športoch a budete sa z nej tešiť.

Bicyklovanie je veľmi šetrný šport, ktorý je priateľský aj k tým menej aktívnym ženám. Spaľuje tuky, šetrí kĺby.

Pohyby pri šliapaní do pedálov sú plynulé, nevyvolávajú extrémne otrasy, a preto nezaťažujú naše kolená. Navyše je bicyklovanie popri behu a inline korčuľovaní tým najlepším spôsobom, ako sa zbaviť nežiaducich kilogramov a vytvarovať si postavu.

Práve pri tejto aktivite totiž spálite veľké množstvo energie. Závisí len od vás, aký terén a rýchlosť si zvolíte.

Ako každý šport, aj bicyklovanie niečo stojí. Preto najprv pouvažujte, aký terén je pre vás najideálnejší. Ak ste začiatočník, zvoľte si menšiu záťaž a prispôsobte tomu aj výber bicykla a cyklistických trás.


Cestný/fitness:

Je určený na bicyklovanie po kvalitnejšom asfalte. Má ľahký rám, väčšinou aj karbónovú prednú vidlicu. Fitness bicykel je ekvivalent cestného, no má pohodlnejší posed a úzke plášte.

Krosový:

Je „kríženec“ horského a cestného bicykla, vhodný na cestu aj do menej náročného terénu. Je ľahký a má pohodlné sedadlo.

Využijete najmä v náročných terénoch, no aj pri rekreačnom bicyklovaní. Vhodnejší je však na trasy mimo cesty.

Bicyklujte, budete krajšie. Foto: Shutterstock
Bicyklujte, budete krajšie. Foto: Shutterstock

Ako sa správne bicyklovať

Do pedálov šliapte vždy prednou časťou chodidla, držte ju mierne naklonenú nadol. Kolená majú smerovať dopredu, rovnobežne s pedálmi. Nehrbte sa, uvoľnite ramená a šiju.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu