7 tipov pre udržanie motivácie

7 tipov pre udržanie motivácie. Foto: Shutterstock

Entuziazmus novoročných predsavzatí už začal trochu upadať? Začínate mať problém s chuťou si obuť tenisky a vybehnúť do ulíc? Nevzdávajte to! Máme pre vás pár tipov, ako nevynechávať tréningy a dosiahnuť svoje ciele.

1 Nachystajte svoju hlavu

Úspech, rovnako ako neúspech, je veľmi často záležitosť nielen fyzického, ale aj mentálneho úsilia.

Obzvlášť vytrvalostní športovci vám potvrdia, že mať silnú vôľu je rovnako dôležité ako talent a odtrénované množstvo hodín. Hľadajte v sebe vnútornú silu a stavajte na nej. Dôverujte si.

Večer, keď si nastavujete budík, povedzte si, že zajtra ráno o tej šiestej naozaj vstanete a vyrazíte na naplánovaný beh pred prácou. Predsa sa naň tešíte! A sami dobre viete, ako sa po ňom budete cítiť neskutočne skvelo! Takže ráno, keď zazvoní budík, už nad ničím iným nepremýšľajte. Rýchlo vstať a hor sa do ulíc!

Keď ráno zazvoní budík, už nad ničím nepremýšľajte. Rýchlo vstať a hor sa von! Foto: Shutterstock
Keď ráno zazvoní budík, už nad ničím nepremýšľajte. Rýchlo vstať a hor sa von! Foto: Shutterstock

2 Vyrazte do „posilky“

Keď vonku skučí ľadový severák a doma pri krbe je tak príjemne, nie je jednoduché navliecť sa do bežeckého a vyraziť von hltať kilometre. Máme pre vás ideálnu alternatívu – zbaľte veci a vyrazte do posilňovne. Že činky nie sú nič pre vás a rastú z toho veľké svaly? Žiadne strachy! Keby budovanie objemnej svalovej hmoty bolo také jednoduché, nebolo by na trhu také veľké množstvo podporných prípravkov.

Výhodou silového tréningu je, že zrýchľuje metabolizmus a zároveň vám pomôže dosiahnuť vaše ciele rýchlejšie. Po intenzívnom silovom tréningu môže váš metabolizmus pracovať v zrýchlenom režime ešte ďalších pár hodín a tento tréning vám zároveň pomôže udržať si svoju svalovú hmotu. Ak sme vás nepresvedčili, začnite aspoň s kondičným plávaním.

3 Na palive záleží

Už sa vám niekedy stalo, že ste natankovali nekvalitný benzín alebo naftu? Rovnako, ako má kvalita paliva veľký význam pre auto, aj
vaše telo pre správne nezlenivené fungovanie potrebuje ten správny zdroj energie.

Ak budete jesť polotovary a potraviny s vysokým obsahom cukru, veľmi rýchlo klesnú vaše zásoby energie a to často vedie k tomu, že vynecháte tréning.

Ak však telu počas dňa dodáte potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktoré energiu uvoľňujú oveľa pomalšie, budete na tréning
nachystaní kedykoľvek.

Spravte si zásoby vločiek, celozrnných potravín a produktov bohatých na bielkoviny a vlákninu. No a namiesto čokoládovej tyčinky (pokiaľ nie je zo 100 % kakaa), ktorú zmaškrtíte na desiatu, si dajte jablko a hrsť orechov.

4 Ste zaneprázdnení? Nevadí!

Kto by v dnešnej dobe mal času nazvyš, všakže? Dnešný človek má taký plný deň, že často nevie, kde mu hlava stojí, a vtrepať niekam ešte tréning dokáže byť nesmierne ťažká úloha.

A práve tu prichádzajú na scénu vysoko intenzívne intervalové tréningy, známe aj ako HIIT (high intensity interval training). Takéto tréningy sú krátke, ostré a prinášajú výsledky – rýchlo.

HIIT - do formy za pár minút. Foto: Shutterstock
HIIT – do formy za pár minút. Foto: Shutterstock

Ak viete, že máte len 30 minút, ktoré môžete stráviť cvičením, dajte si radšej poriadne do tela takýmto spôsobom. Zároveň je to oveľa efektívnejšie, ako napríklad 60 minút vo vlažnom tempe na bežeckom páse.

5 Spite sladko, spite dostatočne

Plesová sezóna, oslavy, koncerty, víno s kamoškou. Áno, zabávať sa treba. Ale všetko s mierou. Ak chcete nový život, v ktorom budete viac fit ako vaše staré ja, dbajte na to, aby ste si počas noci dobre pospali. Hlavne cez zimu, keď si vonku virózy a bacily robia žúr.

Váš neprerušovaný spánok by mal trvať minimálne 6 hodín, aby malo vaše telo dostatok času na vyprodukovanie potrebného množstva regeneračných hormónov, vďaka ktorým je silnejšie a zdravšie, pripravené na ďalší tréning.

6 Buďte spoločenskí

Práve sa nachádzame v hádam najspoločenskejšom období roka, tak to náležite využite – choďte von, stretnite sa s priateľmi a známymi, užite si trochu zábavy a oddychu a hlavne, užívajte si komplimenty na vašu adresu – predsa len, po toľkej drine je na vás pekne vidieť, že na sebe pracujete.

No povedzte sami, nepočúva sa to dobre? Okrem toho, že je to vynikajúci spôsob zvyšovania si sebavedomia, zároveň to funguje aj
ako výborná motivácia.

Nabudúce, keď sa vám nebude chcieť ísť na tréning, práve spomienka na obdiv vašich kamarátov a známych vás bude poháňať vpred!

7 Zabávajte sa

Nepredstavuje si tréning ako povinnosť, ako neobľúbenú domácu prácu, ktorú musíte spraviť. Každý týždeň si vyhliadnite aspoň jeden tréning taký, ktorý bude perfektná zábava, ktorá vás bude baviť a pri ktorej sa trebárs aj zasmejete. Skúste tanečné hodiny, balet, bedminton, výlety s vaším štekajúcim miláčikom, jazdu na koni, sánkovanie…

Kreativite sa medze nekladú, jednoducho si vyberte vždy niečo, pri čom si dáte do tela a ani to nebudete vnímať ako tréning. A keď dopredu viete, že to bude super zábava, určite spravíte všetko preto, aby ste to nezmeškali…

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu