Pranie môže veciam prospievať

1. februára 2018
Pranie bundy. Foto: Shutterstock

Údržba odevov a obuvi z moderných funkčných materiálov či kože nepredstavuje žiadny problém. Stačí, ak zvolíte vhodnú techniku, a nič nemôžete pokaziť.

Kúpili ste si membránovú či páperovú bundu, kožené lyžiarske rukavice alebo turistické topánky a neviete, ako z nich odstrániť nečistoty alebo ich uložiť na „letný spánok“? Nezúfajte, v skratke sme zhrnuli pár tipov, ktoré vám pomôžu v pravidelnej či posezónnej starostlivosti o základné kúsky vašej športovej výbavy.

Vrchný membránový odev

Pri starostlivosti o odevy s membránou a aj iné špeciálne športové odevy predovšetkým dodržiavajte odporúčania výrobcu.

Nezabúdajte, že okrem vhodného prípravku je rovnako dôležité správne zvoliť teplotu vody, typ prania, výšku otáčok, odstreďovania či techniku sušenia. Určite sa vyhnite používaniu klasického pracieho prachu, prostriedkom s bieliacim efektom a aviváži a uprednostnite špeciálne prípravky, ktoré sa rozpúšťajú pri nízkych teplotách a zachovávajú si vlastnosti funkčných materiálov.

Ako prať vrchnú membránovú vrstvu oblečenia. Foto: Shutterstock
Ako prať vrchnú membránovú vrstvu oblečenia. Foto: Shutterstock

Hrubé nečistoty a fľaky napríklad na manžetách a golierom najprv zaperte ručne so žlčovým mydlom a následne odev vyperte v tekutom pracom prostriedku na všetky typy technického oblečenia s membránou (najčastejšie Gore-tex®, eVENT®, Windstopper…), ktorý eliminuje pachy, optimalizuje priedušnosť membrány a zachováva vodoodpudivosť, pretože nenaruší povrchovú úpravu materiálu DWR.

Efektívny spôsob, ako počas prania obnoviť impregnáciu vrchného materiálu odevov, je použiť tekutý prostriedok, ktorý sa predáva ako 2 v 1 – prací prostriedok s impregnačnou funkciou.

Odevy s výplňou z peria

Zimné bundy (či spacáky) s výplňou z peria alebo jeho imitácie, napr. z primaloftu, síce skvele zahrejú, ale s ich udržiavaním môže byť problém, najmä ak neviete, ako na to. Pri ich praní je totiž potrebné dodržiavať isté pravidlá, aby ste mali istotu, že sa nezničia a nestratia svoj tvar.

Ak teda výrobca neodporúča výlučne profesionálne čistenie a bundu sa rozhodnete prať doma, okrem toho, že odporúčame siahnuť po prostriedku určenom špeciálne na pranie „páperových“ vecí, nezabudnite na nasledovné: na odeve perte všetky zipsy a každý kus samostatne. Zvoľte čo najšetrnejší prací program (na jemné tkaniny) pri teplote ideálne do 30 stupňov.

Najdôležitejšie je, aby sa výplň počas prania „nezhrčila“ a s tým vám pomôžu tri obyčajné tenisové loptičky hodené do bubna práčky spolu s bundou (niektoré prášky sa predávajú v balení s loptičkami), ktoré zabránia tomu, aby sa počas prania vytvorili zhluky páperia.

Po opratí potrebuje bunda na schnutie minimálne 24 hodín, pretože páperie vo vnútri môže zadržiavať vlhkosť, aj keď povrchová látka je už suchá. Bundu nevešajte, ale položte ju na sušiak vodorovne, a z času na čas ju natraste a otočte, aby sa výplň vo vnútri rovnomerne rozložila a bunda vyzerala ako nová.

Ak výrobca odevu dovoľuje použiť sušičku na nízku teplotu, hoďte loptičky aj do nej.

Funkčné oblečenie

Na pranie bezmembránového športového oblečenia (flís, coolmax, softshell či rôzne strečové materiály) by vám teoreticky mohli vystačiť aj „bežné“ tekuté pracie prípravky. Aj tu si však treba dávať pozor, aby neobsahovali látky ako bielidlá, rozjasňovače, zmäkčovače a najmä aviváž. 

Ak nechcete riskovať, že vaše oblečenie stratí používaním nevhodného prípravku svoje vlastnosti, je vhodnejšie rovno siahnuť po prostriedkoch na funkčné textílie. Ich výhodou je rýchlejšie a lepšie rozpúšťanie počas prania pri nízkej teplote a krátkom cykle a odev si preto dlho zachováva schopnosť odvádzania vlhkosti, teda priedušnosť.

V prípade, že ste fanúšikom prírodných materiálov ako merino vlna, používajte jemné pracie balzamy s označením „natural“, ktoré sú určené na prírodné vlákna.

Koža a syntetická „koža“

Najčastejšími materiálmi používanými na výrobu turistickej a zimnej športovej obuvi sú syntetika, koža alebo kombinácia týchto dvoch materiálov.

Viete, ako si oprať napríklad turistické topánky? Foto: Shutterstock
Viete, ako si oprať napríklad turistické topánky? Foto: Shutterstock

Na zabezpečenie odolnosti proti poveternostným podmienkam a rýchlemu opotrebovaniu je nevyhnutné sa o obuv príkladne starať. Pred tým, ako podniknete akékoľvek kroky so špeciálnymi prípravkami (a po každom použití), obuv poriadne vysušte. Najlepšie pri izbovej teplote s pokrčenými novinami vloženými vo vnútri. Následne odstráňte kefkou hrubé nečistoty a až potom použite prípravky na dočistenie a ošetrenie podľa druhu materiálu, z ktorého sú topánky vyrobené.

Čistiace prípravky na syntetické materiály sú zväčša vo forme aktívnej peny. Kožu môžete po očistení vlhkou handričkou ošetriť ochrannými prostriedkami na báze vosku alebo ochranným balzamom na kožu, ktorý nielenže bráni usadzovaniu nečistôt a impregnuje, ale najmä chráni a zachováva mäkkosť kože. Takýto vyživujúci prípravok nezabudnite pravidelne používať aj na kožené lyžiarske rukavice.

Doplnková starostlivosť

Nastriekať odev a obuv impregnačným sprejom je takmer bežná prax. Čo vlastne dosiahneme impregnáciou?

Voda do naimpregnovaného materiálu nevsiakne, ale skĺzne dolu po jeho povrchu. Odev a obuv je zvyčajne od výroby naimpregnovaná, no každým použitím sa impregnácia postupne stráca, a preto je dôležité impregnovať znovu.

Trendom posledných rokov sú nanotechnologické ekologické spreje, ktoré poskytujú povrchu nepriepustnú ochranu. Nanotechnologické produkty sa však neodporúčajú použiť na lakovanej koži.

Šetrná, no účinná „kozmetika“

Rovnako ako vaša pleť, aj športový odev a obuv potrebujú dokonalú očistu a ochrannú vrstvu.   

Grangers Clothing Wash Repel 2 v 1

Jedinečný prostriedok, ktorým odev počas jedného prania zároveň vyčistí aj naimpregnuje. Odporúčané na Gore-tex, eVent a všetko nepremokavé priedušné oblečenie. 

Grangers Clothing Wash Repel 2v1
Grangers Clothing Wash Repel 2v1

29,99 €/1 000 ml 

Grangers Down Wash Kit

Vysokovýkonný čistiaci prostriedok na všetky odevy a spacie vaky plnené perím a syntetickými vláknami. Súprava obsahuje tri pracie loptičky na rovnomernú distribúciu výplne počas prania. 

Grangers 1k Down Wash Kit
Grangers 1k Down Wash Kit

17,99 €/300 ml + loptičky 

Grangers Paste Wax

Mäkký impregnačný vosk pre maximálnu výživu a ochranu všetkej koženej obuvi. Je ideálny do situácií, keď je vodoodpudivosť mimoriadne dôležitá.  

Grangers 1k Paste Wax
Grangers 1k Paste Wax

7,99 €/100 ml 

Grangers Extreme Repel

Vysokoúčinná impregnácia v spreji, ktorá obnovuje DWR úpravu aplikovanú väčšinou výrobcov technického oblečenia. Ideálna na všetky membrány a softshell. 

Grangers 1k extreme repel
Grangers 1k extreme repel

14,99 €/275 ml 

Grangers Odour Eliminator

Sprej rýchlo eliminuje pachy vo všetkých typoch obuvi a je mimoriadne účinný na páchnuce sandále či prilby.  

Grangers Odour eliminator
Grangers Odour eliminator

8,99 €/100 ml 

Viac prípravkov nájdete v predajniach a na stránke www.exisport.com.

Text: Valéria N.
Fotoisifa/Shutterstock
 

1/1
Zavrieť reklamu