Konopný proteín

20. februára 2018
Konopný proteín. Foto: Shutterstock

Niektoré potraviny z rastlinnej ríše nám úžasne pomáhajú budovať zdravšie, silnejšie, lepšie fungujúce telo a myseľ. Jednou z nich sú nepochybne konopné semiačka a ich proteín.

Korene užívania konopných semiačok na liečebné účely siahajú niekoľko tisíc rokov do minulosti. V tradičnej čínskej medicíne ich nazývali Huo Ma Ren a odporúčali ich trpiacim na zápchu, tráviace ťažkosti a celkovo ako tonikum proti predčasnému starnutiu.

Konope a aminokyseliny

Aminokyseliny sú stavebné kamene proteínov a zároveň nášho tela. Hneď po vode tvoria proteíny najväčšiu časť ľudského organizmu.

Naše svaly, väzy, šľachy, žľazy, nechty, vlasy a aj telesné tekutiny nevyhnutne potrebujú na svoju tvorbu proteín. Dokonca aj kvalita kostí by bola pri nedostatku proteínu výrazne znížená.

Nelúpané konopné semiačka môžu tvoriť podstatný zdroj bielkovín ako pre vegána, tak aj pre bežne sa stravujúcich ľudí.


V 100 gramoch obsahujú 26 gramov proteínu, 36 gramov tukov (Omega-6: 20 g, Omega-3: 7 g), 31 gramov sacharidov, z nich až 29 gramov tvorí vláknina, vodu, minerálne látky a vitamíny.

Lúpané konopné semiačka sú na tom z hľadiska proteínu v porovnaní s nelúpanými ešte lepšie. V 100 gramoch sa nachádza 35 gramov proteínu, 47 gramov tukov, 12 gramov sacharidov, z ktorých podstatnú časť predstavuje vláknina, 6 g tvorí voda, vitamíny a minerály.

Konopné semiačka sú výnimočné nielen tým, že obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ale aj svojím bielkovinovým profilom. Totiž 66 % z celkového množstva obsiahnutých bielkovín tvorí globulárny proteín – edestín, mnohými vedcami považovaný za najjedlejšiu a ľahko stráviteľnú formu proteínu.

Konopné semienka sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny. Foto: Shutterstock
Konopné semienka sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny. Foto: Shutterstock

Edestín podporuje imunitu

Edestín je rastlinný globulín. Čo je to globulín a načo nám je? Takmer všetky protilátky, enzýmy, hormóny a hemoglobínové molekuly sú globulárne proteíny a môžu byť tvorené z proteínu edestínu.

Globulíny sú delené do troch základných skupín: alfa, beta a gama globulíny. Alfa a beta globulíny sa podieľajú na prenose informácií a
materiálov z jednej časti tela do druhej (stavba nových tkanív, rast svalov, liečenie zranení).

Gama globulíny tvoria prvotnú imunitnú odpoveď proti infekciám. Preto sú nazývané aj ako imunoglobulíny. Gamaglobulínové protilátky ničia mikróby ako nanobaktérie, vírusy, baktérie, toxické plesne, zostarnuté tkanivo a toxíny. Keďže konopný proteín je najlepší zdroj materiálov na tvorbu globulínu (edestín), jeho zaradením do stravovania si zaistíme dostatok globulínových rezerv na podporu imunitného systému a imunitnej odpovede.

Albumín – nielen transportér živín

Zvyšnú tretinu alebo približne 33 % obsahu proteínu v konope tvorí albumín. Albumín je dôležitou, početne zastúpenou zložkou krvnej
plazmy a naše telo ho syntetizuje v pečeni. Je nevyhnutný pre komunikáciu bunky s okolím a výmenu živín s jej vonkajším prostredím, tvorbu hormónov, enzýmov a krvného farbiva hemoglobínu, transport voľných mastných kyselín, medi, zinku, horčíku a vápniku.

Pokles koncentrácie albumínu môže byť príznakom vážnych zápalových procesov prebiehajúcich v organizme. Nedostatok albumínu v krvi často indikuje podvýživu, nízky príjem proteínov alebo oslabenú funkciu pečene. Doplňovaním albumínu z kvalitného rastlinného zdroja, akým sú konopné semiačka alebo konopný proteín, pomáhame nášmu telu vo všetkých vyššie popísaných procesoch a ďaleko viac.

Bez alergií a plní sily

Proteíny edestín a albumín sú hypoalergické, preto len zriedkavo nájdete niekoho s alergiou na konopné semiačka alebo proteínový konopný prášok. Nemôžeme to ale tvrdiť aj o iných zdrojoch bielkovín ako sóji, vajciach a mliečnych výrobkoch, ktoré patria medzi
najčastejšie alergény. Dve kopcovité lyžice lúpaných semiačok dodajú až 160 kalórií a pekných 10 g proteínu. U proteínového
konopného prášku s obsahom bielkovín 50 % je to približne 130 kalórií a 15 gramov proteínov na 30 gramov (tri polievkové lyžice).
Semiačka sú výborným zdrojom:

  • lecitínu, potrebného pre zdravú pečeň a funkciu mozgu,
  • aminokyseliny arginínu,
  • esenciálnych mastných kyselín omega 6 a omega 3 – takmer v ideálnom pomere 3:1,
  • alkalizujúcich živín, vápnika, vitamínov D a E, železa, horčíku, medi, mangánu, fosforu,
  • vlákniny.
Konopné semienka sa hodia aj na šalát. Foto: Shutterstock
Konopné semienka sa hodia aj na šalát. Foto: Shutterstock

Konope je ideálnou náhradou nielen živočíšnych bielkovín ale aj tepelne spracovaných rastlinných bielkovín ako je sója a strukoviny.

Konope je, na rozdiel od bežne dostupného živočíšneho proteínu, čistým a surovým zdrojom bielkovín. Jeho semiačka nepotrebujú tepelnú úpravu, aby boli zbavené škodlivých baktérii, čiže všetky vitamíny a enzýmy v nich ostávajú nedotknuté.

Tip Vitariána:

Ako zaradiť konopné semiačka a proteínový prášok do stravovania?

Recept na nízkosacharidový smoothie:

  • 1 avokádo
  • 30 gramov konopného prášku
  • 1 lyžicu konopných semiačok
  • 6 – 7 lúpaných kakaových bôbov
  • 0,5 l konopného, mandľového alebo iného rastlinného mlieka
  • 1 lyžicu mesquitu
  • prášok zo stévie na dosladenie
  • podľa želanej chuti
  • 30 sekúnd v mixéri Vitamix


Text: vitarian.sk
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu