Amarant je bezlepková pseudoobilnina, ktorú sa oplatí jesť

25. februára 2018
Amarantová múka. Foto: Shutterstock

Takmer každý používa pšenicu a produkty z nej vyrobené. Málokto však vie, že existuje jej oveľa zdravšia alternatíva, a tou je obilnina zvaná amarant.

Amarant, alebo tiež láskavec, je pseudocereália z Latinskej Ameriky, známa aj pod názvom „kiwicha”. Patrí medzi nepravé obilniny a bol pestovaný už starými Maymi, Aztékmi a Inkami. Pre svoju vysokú výživovú hodnotu a nenáročnosť pri pestovaní je nazývaný plodinou tretieho tisícročia.

Amarant je svojimi vlastnosťami dôležitý ako prevencia pre všetky vekové kategórie. Zvláštny význam má pre malé deti, pretože lyzín podporuje tvorbu mozgových buniek.


Pre športovcov je užitočný vďaka obsahu minerálov, vitamínov, nasýtených mastných kyselín a kvalitných bielkovín podporujúcich rast svalovej hmoty. U staršej generácie podporuje regeneráciu buniek a významne ovplyvňuje látkovú výmenu.

Pri porovnaní s bežnými cereáliami ako pšenica, ovos, jačmeň, žito, ryža, kukurica, je zrno amarantu bohatšie na bielkoviny, vlákninu, kvalitné oleje, minerály a vitamíny.

Amarantová kaša. Foto: Shutterstock
Amarantová kaša. Foto: Shutterstock

Amarant neobsahuje lepok

Použitie výrobkov z amarantu je mimoriadne vhodné pre pacientov s celiakiou, pacientov s potravinovou alergiou a prikrmovanie dojčiat. Je to totiž prirodzene bezlepková potravina.

Slúži pri prevencií a liečbe porúch metabolizmu tukov, zvýšenej hladiny cholesterolu a ich komplikácií ako je ateroskleróza ciev, mozgová mŕtvica, ischemická choroba srdca, srdcový infarkt, angína pektoris, a tiež ako doplnok stravy pre vysoký stupeň vlákniny a nenasýtených mastných kyselín.

Amaranth sa používa ako doplnok k redukčnej diéte obéznych pacientov pre vysoký obsah zložených cukrov, vlákniny, kvalitných bielkovín aj vhodným zložením tukov.

Amarant má vysoký obsah bielkovín

V porovnaní s bežnými cereáliami až 18,5 %. Bielkovina amarantu je svojou kvalitou podobná bielkovine živočíšnej, ale neobsahuje nasýtené mastné kyseliny a cholesterol.

Cenné je vyvážené zloženie vzácnych esenciálnych aminokyselín, predovšetkým lyzínu a tryptofánu. Preto je vhodné doplniť stravu o amarant v prípade vegetariánov, športovcov a chorých – teda tam, kde je nutné vzhľadom na nekompletnú stravu, alebo veľkú fyzickú záťaž, zaistiť dobrú výživu bielkovinami.

Amarant obsahuje minerály

Vápnik, horčík, draslík, železo a vitamíny typu B (B1 a B2), antioxidant E a vitamín C.

Zrno amarantu je 3 x bohatšie na vlákninu než zrno pšenice. Znižuje hladinu cholesterolu, znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka, blahodarne pôsobí pri prevencií a liečbe zápchy.

Vzhľadom na to, že škrob s malými zrnkami veľmi dobre viaže vodu, je možné použiť amarant ako múku pri liečbe hnačiek a zápalových ochorení čriev.

Pseudoobilnina amarant. Foto: Shutterstock
Pseudoobilnina amarant. Foto: Shutterstock

Amarantový olej

Je najbohatším rastlinným zdrojom vzácneho SQUALENU. Táto látka významne podporuje imunitný systém a regeneračné schopnosti
organizmu pri strese a rádioterapiách. Je silným antioxidantom pôsobiacim vnútorne a navonok, podporuje tvorbu užitočného cholesterolu HDL, dodáva bunkám potrebnú energiu. Preventívna odporúčaná dávka squalenu na deň je cca 50 mg. Pri 20 % podielu odtučnenej amarantovej múky v našich výrobkoch obsahuje 100 g výrobku 10 mg squalenu, teda približne 1/5 odporúčanej dennej dávky.

Pufované amarantové výrobky

Termín pufovanie vychádza z anglického slova puffed, teda opuchnutý – čo napovedá, že ide o proces, pri ktorom dochádza k napuchnutiu základnej suroviny. To môže byť pšenica, ryža, žito a ďalšie obilniny.

Základnou výrobnou surovinou je zvlhčená pšenica a ryža, ktorá sa dávkuje do formy stroja na pečenie. Pre niektoré druhy pufovaných výrobkov je to koniec cesty, ale na trhu dnes už nájdeme chlebíčky a snacky s pestrou škálou príchutí, ktoré sa dochucujú v špeciálnych prístrojoch.

Pufovanie podľa výrobcov zachováva nielen všetky výživové hodnoty, ale aj príjemnú špecifickú chuť obilnín, na rozdiel od množstva výrobkov vznikajúcich inou formou tepelnej úpravy.

Amarant pri redukčných a diabetických diétach

Zastúpenie cukrov v zrne amarantu je unikátne, amarant takmer neobsahuje jednoduché cukry. Vďaka obsahu zložitých cukrov – škrobu amylopektinu, a tým nízkemu glykemickému indexu, je vhodný pri diabetickej diéte u pacientov s cukrovkou, nespôsobuje rýchle vyplavovanie inzulínu do krvi a tým znižuje ukladanie tukov v organizme, výhodné pre obéznych pacientov s redukčnými diétami.

Poznáte spoločnosť Amaranth?

Od svojho vzniku sa zaoberá výrobou výhradne bezlepkových potravín. V súčasnej dobe vyrába extrudované výrobky rôznych tvarov a príchutí, s trvanlivosťou do 12 mesiacov. Amarant sa tu využíva v širokom a pestrom spektre podôb. Navyše, medzi novinky prichádza aj chlieb a pečivo bez lepku s prídavkom amarantovej múky.

Text: amaranth.sk
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu