Ako správne vybrať dámsky bicykel – inovatívny prístup k cyklistike

Meranie Specialized

Svet bicyklov označený veľkým červeným písmenom „S“ predstavuje niečo viac než len pekne nafarbené rámy. Navyše, pre ženy je toto príznačné písmenko v logu spoločnosti Specialized predovšetkým synonymom pre výraz spokojnosť.

Záujem o ženy cyklistky je v Specializede samozrejmosť a dôkazom nie je len používanie technológií a skúseností v nachádzaní riešenia, ako vytvoriť technicky dokonalé bicykle a doplnky, ale aj v prihliadaní na skutočné potreby žien a ich rôznorodosť v predstavách o tom, čo cyklistika znamená pre každú jednu z nich.


Cieľ je teda jasný a ponuka široká. Nájsť si svoj vysnívaný bicykel, ktorý vyhovuje ich anatómii, vkusu a finančným možnostiam v širokej ponuke, nie je problém.

Bicykle Specialized s označením „wmn“ zvýšia efektivitu jazdy a dodajú istotu najmä vďaka pocitu z dobrej ovládateľnosti, pretože sú navrhnuté a postavené podľa skutočných potrieb žien. A čo ženy potrebujú? Potrebujú byť spokojné.

Na fitnes a do mesta

Cestné bicykle Specialized
Cestné bicykle Specialized

Či už potrebujete bicykel, ktorý vám pomôže zostať v pohybe, alebo chcete niečo pohodlné na prepravu v klasickom športovom dizajne, Sirrus je presne pre vás.

Na fotografii ten fialový – Sirrus Disc Step-Through – vás spoľahlivo dopraví na jogu, posedenie s kamoškami v parku na zmrzline, a pritom má v cene 549 eur už zaradené spoľahlivé kotúčové brzdy, aby ste mohli bez obáv vyraziť s rodinou na dlhší výlet. Klasický dámsky rám nielenže uľahčí nasadanie, ale umožňuje bicyklovať aj v letných šatách.


Modrý Sirrus Sport Disc predstavuje dokonalý bicykel, ak máte športové ambície a radi sa udržujete v kondícii práve jazdou na dvoch kolesách. Pri dosahovaní svojich športových cieľov vám pomôže najmä športová geometria rámu doplnená o ľahkú karbónovú vidlicu, ktorá pohlcuje otrasy a prispieva k pohodliu užívateľky. Cena tohoto modelu je 749 eur a bicykel disponuje aj úchytmi na blatníky.

Ženské modely Sirrus sú dostupné až v deviatich verziách podľa výbavy a materiálu, z ktorého je vyrobený rám. Jednoducho povedané – máte na výber.

Do lesa a na šport

Horské bicykle Specialized
Horské bicykle Specialized

Na rok 2018 spoločnosť Specialized výrazne prerobila svoj produktový rad a k novým modelom na túto sezónu patria aj impozantné a cenovo dostupné horské bicykle – hardtaily Chisel.

Specialized využíva novovyvinutý proces konštrukcie D’Aluisio, ktorý zaisťuje pevnejší a ľahší hliníkový rám navrhnutý na xc jazdenie a pretekanie aj vďaka 29-palcovým kolesám, vidlici RockShox Reba RL 100 mm a pre veľkosť rámu S 90 mm.

Aby si dámy jazdu na tomto bicykli ešte viac spríjemnili, Chisel prichádza s geometriou XC 29, čo je vylepšená predchádzajúca pretekárska geometria skombinovaná s trailovým DNA. Výsledok je nárast stability pri zjazdoch a k tomu pohodlnejší posed pre väčšinu ľudí. A to všetko bez toho, aby sa museli obetovať vlastnosti dôležité pre stúpanie.


Ženský Chisel DSW Expert 29 zdieľa síce rovnaký rám ako pánsky produktový rad Chisel, ale prvky výbavy, ako napríklad sedadlo a gripy, má určené vyslovene pre ženy, rovnako ako vidlica, ktorá je naladená pre ľahších jazdcov. Cena vyobrazeného modelu je 1 799 eur a v ponuke nájdete ešte jeden dámsky Chisel v cene 1 499 eur.

Inovácie neobišli ani klasiku na trailové jazdenie Camber. Dámsky bike Camber FSR Comp 27,5 je vďaka krátkej zadnej stavbe hravý, v teréne spoľahlivý a mimoriadne efektívny aj vo výšľapoch či pri rýchlej jazde na pretekoch.

Špeciálne vyrobená vidlica má ladenie Women’s Rx Trail Tune, ktoré prispôsobuje odpruženie pre ľahších jazdcov. Jeho krikľavoružový rám je neprehliadnuteľný rovnako ako jeho vlastnosti, ktoré na svoju jazdu získate už pri cene 2 499 eur.

Elektromotor v elegantnom dizajne

Elektrobicykle Specialized
Elektrobicykle Specialized

Keď sa zbavíte predsudkov o elektrobicykloch, dokážete si naplno užiť to neopísateľné, čo ponúkajú. Ten pocit slobody a potenciál mať z každej jazdy radosť, aj keď kopce nie sú vašou doménou alebo vás pobolievajú kolená či jednoducho nestíhate. Na to, aby ste vyskúšali elektrobicykle, vlastne nemusíte mať ani žiadny „objektívny“ dôvod, stačí jednoducho chcieť.

Biely Turbo Como 5.0 Low-Entry a žiarivo červený Men’s Turbo Levo Hardtail 29 nás z ponuky elektrobicyklov zaujal najviac. Jeden je mestský bicykel s integrovaným motorom aj batériou, čo robí jeho krivky krajšími a pohyb ladnejším. Druhý je horský, perfektne vyvážený bike na dokonalý pôžitok z rýchlej jazdy v prírodnom teréne.

Vytúžené pohodlie

Celý koncept Body Geometry Fit zameraný na nastavenie bicykla a výber doplnkov presne podľa telesnej stavby a biomechaniky jazdca sa premenováva na Retül. Specialized totiž v roku 2012 kúpil túto spoločnosť zaoberajúcu sa 3D mapovaním a bike fittingom a tento rok dal jej meno službe, vďaka ktorej dokážete predchádzať diskomfortu na bicykli alebo ho eliminovať.

Meranie Body Geometry Fit na nastavenie bicykla
Meranie Body Geometry Fit na nastavenie bicykla

Veža, ktorou budú vybavení vybraní predajcovia značky, dokáže pomocou 3D kamier a špeciálneho nástroja v rukách odborníka skenovať polohu vybraných bodov na tele cyklistu a na ich základe odporučiť veľkosť konkrétneho modelu bicykla spolu s výškou sedla, najvhodnejšiu veľkosť a model tretier či vložky do nich s rôznymi úrovňami opory klenby.

Výsledky si môžete nechať poslať priamo z obrazovky na mail a zaznamenať do databázy. Pri kúpe ďalšieho bicykla či doplnkov tak stačí načítať váš profil a systém sám odporučí najvhodnejšie veľkosti.

Meranie Specialized
Meranie Specialized

O tom, že cyklistika nemusí bolieť v krížoch, pichať v kolene či tlačiť na zadku, sa presvedčíte, keď si necháte „siahnuť“ na telo špecialistu. Túto službu môže využiť skutočne každý, aj hobby cyklista, pretože nájsť správny posed je niečo, čo by ste nemali nechať na nedbalý úsudok, ale na odborníka vo vybraných predajniach, ktoré budú túto službu ponúkať.

Text: Valéria N.
Foto: Filip Nagy

1/1
Zavrieť reklamu