Extrakt zo zelenej kávy a boj s nadváhou

15. marca 2018
Zelená káva. Foto: Shutterstock

Kým sa káva dostane do šálky vo forme nápoja, prechádza procesom praženia. Zelenú kávu pražia niekoľko minút pri vysokej teplote. Vďaka praženiu získa káva lahodnú chuť a vôňu.

Praženie je zodpovedné za to, že v zrnkách kávy sa zničí niekoľko aktívnych zložiek, ktoré majú blahodarný účinok na naše zdravie a v zelenej káve sú ešte prítomné.

Medzi ne patria aj chlorogénové kyseliny. Tie tvoria až 7,0 – 10,0 % sušiny kávy Robusta. Pri pražení sa zničí až 70 % tohto množstva.

O pozitívnych účinkoch chlorogénových kyselín na ľudský organizmus sa v ostatnom desaťročí publikovalo niekoľko desiatok štúdií a odborných článkov. Tie najdôležitejšie sa zaoberajú vplyvom chlorogénových kyselín na vstrebávanie glukózy v tenkom čreve.


Dokázalo sa, že chlorogénové kyseliny vo veľkej miere znižujú vstrebávanie glukózy do buniek tenkého čreva. Štúdie odkryli aj tú skutočnosť, že dlhodobé užívanie rastlinných výťažkov s obsahom vyššieho množstva chlorogénových kyselín vedie k znižovania hmotnosti tela.

Množstvo kalórií prijatých stravou v prvom rade súvisí s obsahom cukrov v našej strave, najmä preto, lebo náš jedálniček obsahuje oveľa viac cukrov, ako by sme potrebovali. Nemyslíme teraz na jednoduchú glukózu a fruktózu zo zeleniny a ovocia, ani na repný alebo trstinový cukor používaný ako sladidlo, ale na škrob. Je vo veľkom množstve prítomný v chlebe, pečive, cestovinách, v ryži a zemiakoch.

Škrob je dlhý reťazec molekúl glukózy, ktorý sa počas trávenia rozštiepi na množstvo samostatných molekúl glukózy.

Glukóza a fruktóza, či už získaná priamo z ovocia a zeleniny, alebo rozštiepením repného cukru či škrobu, sa v tráviacom procese vstrebáva do organizmu v tenkom čreve.


V závislosti od nášho životného štýlu, časť vstrebanej glukózy náš organizmus využije ako zdroj energie a zvyšok po komplikovaných fyziologických procesoch premieňa na tuky a zabuduje ich ako zásobný zdroj energie do tukového tkaniva. A my priberáme!

Na prevenciu nadváhy a chudnutie sa nám ponúka riešenie, že pomocou chlorogénových kyselín znížime množstvo vstrebávanej glukózy.

Výťažok získaný úplne prirodzenou cestou z bezkofeínovej zelenej kávy, v prvom rade z druhu Coffea canephora robusta, môže obsahovať chlorogénové kyseliny v množstve až 40 – 50 %. Tento výťažok sa užíva 20 – 30 minút pred hlavným jedlom dňa.


Aktívne molekuly chlorogénových kyselín sa dostanú do tenkého čreva a tu na niekoľko hodín uzavrú kanáliky, cez ktoré sa molekuly glukózy z potravy vstrebávajú do buniek tenkého čreva a odtiaľ do krvného obehu.

Ak sa výťažok zo zelenej kávy užíva pravidelne denne počas 2 – 3 mesiacov, v organizme by mohol vzniknúť nedostatok glukózy a energie, ale tento stav nenastane, lebo organizmus zmobilizuje svoje zásoby a postupným odbúravaním uložených tukov si zabezpečuje potrebné množstvo energie.


V klinickej štúdii, publikovanej v časopise Phytothérapie 2006 (4), sledovali 2 skupiny 50 dobrovoľníkov s BMI nad 25,0 (normálny BMI je medzi 18,5 – 24,9) a vo veku medzi 17 až 75 rokov. Prvá skupina (30 dobrovoľníkov) užívala denne 400 mg výťažku zo zelenej kávy Svetol® (obsahuje ho aj Strong Nature Zelená káva Plus) v dvoch kapsulách po 200 mg pred hlavnými jedlami.

Druhá, kontrolná skupina (20 dobrovoľníkov) dostávala placebo. Prvá skupina po 60 dňoch dosiahla 5,7 % zníženie hmotnosti oproti pôvodnej. Priemerná strata hmotnosti v skupine bola 4,97 kg. Kontrolná skupina, ktorá užívala placebo, dosiahla 2,9 % zníženie hmotnosti.

Ako dôsledok zníženia hmotnosti, prvá skupina, ktorá užívala výťažok zo zelenej kávy Svetol®, dosiahla aj zníženie BMI o 1,9 kg/m2 a dosiahla zvýšenie pomeru hmotnosti svalov (MM) oproti hmotnosti tuku (FM) v tele o 4,1 %. Toto schudnutie sa prejavilo na úbytku tukových rezerv. Tieto osoby sa naďalej stravovali pravidelne, ale racionálne, preto u nich nedošlo k úbytku svalovej hmoty.

Chlorogénové kyseliny znižovali výlučne len vstrebávanie glukózy a neovplyvňovali vstrebávanie hodnotných vitamínov, minerálnych látok, aminokyselín a mastných kyselín.


Záver teda znie: výťažky zo zelenej kávy po dlhodobom užívaní majú pozitívne účinky na zníženie telesnej hmotnosti, zníženie BMI (body mass index) a zníženie podielu telesného tuku.

Text a foto: zelena-kava.sk

1/1
Zavrieť reklamu