Aký bicykel kúpiť? Vyberte si, aký sa k vám hodí

Trh je doslova zaplavený najrôznejšími typmi bicyklov. Tak ako si vybrať ten správny? Nechajte si poradiť a rozhodnite sa správne.

Pri výbere bicykla je veľmi dôležité zamyslieť sa, v akom teréne, resp. na akých cestách budete prioritne bicyklovať, plus, dôležitý je tiež váš vkus a zdatnosť.

Ak bude väčšina vašich výjazdov na asfaltovom povrchu v športovom tempe, odporúčame poobzerať sa po cestných bicykloch s klasickými cestnými riadidlami – baranmi. Avšak, veľa ľudí uprednostňuje vzpriamenejší posed, ktorý im ponúka napríklad cestný bicykel s rovnými riadidlami, takzvaný fitnes alebo krosový, či trekingový bicykel.


Pre horský bicykel sa rozhodnete vtedy, ak sa vaše bicyklové výlety budú viazať na nespevnené cesty a lesné chodníčky. Treba si však uvedomiť, že horský bicykel je tak trochu jednostranná voľba – jeho najlepšie využitie je naozaj až v náročnejšom členitom teréne. Ak váš najťažší terén budú predstavovať rozbité poľné cesty, stojí za zváženie siahnuť po už spomenutom krosovom či trekingovom bicykli.

Ak bývate vyslovene na rovine a máte radi jednoduchosť, určite si zamilujete singlespeedy (tiež nazývané festky alebo fixky), ktoré dajú vášmu jazdeniu v meste šmrnc so športovou obratnosťou.

Dámske mestské bicykle sú presne tie, na ktorých vyrazíte štýlovo na nákupy či na kúpalisko. Ak však plánujete zdolávať kopce a nie ste práve trénovaný cyklista, bude pre vás pravdepodobne lepšie zvoliť bicykel s väčšou paletou prevodov, prípadne elektro bicykel.

Okrem toho, v akom teréne budete jazdiť, je tiež dôležité ujasniť si, na čo budete svojho nového dvojkolesového miláčika využívať. Ak pre vás bude napríklad aj dopravným prostriedkom (prečo nespojiť cestu do práce so športovou aktivitou?), je vysoko pravdepodobné, že budete potrebovať aj niečo, v čom si odveziete nejaké veci. Môže to byť ruksak, taška cez plece alebo nosič na bicykel.

Najpohodlnejší spôsob je určite nosič – ak si ním chcete bicykel vybaviť, musíte na to myslieť už pred kúpou, nie na každú zadnú stavbu sa totiž nosič dá namontovať. Dosť však bolo všeobecného úvodu, poďme sa pozrieť na zúbky jednotlivým druhom bicyklov.

Cestný bicykel

Rýchly a ľahký bicykel, na ktorom si najľahšie zlepšíte kondíciu.

Cestný bicykel. Foto: Shutterstock
Cestný bicykel. Foto: Shutterstock

Cestné bicykle sú ľahké, rýchle a určené na športové jazdenie. V posledných rokoch ich počet na našich cestách znova postupne rastie – ich rýchlosť totiž prináša zábavu, a keď si na ňu zvyknete, ťažko sa jej budete vzdávať.

Na cestnom bicykli si môžete dovoliť jazdy na dlhšie vzdialenosti a je dosť možné, že hltaniu kilometrov načisto prepadnete. Je to totiž návykové.

Tenké a ľahké kolesá vám pomôžu premiestňovať sa rýchlejšie, ich nevýhoda je však v tom, že môžu byť náchylnejšie na defekty a rozbité cesty s hromadou výtlkov sú v mnohých prípadoch poriadnym „kostitrasom”. Tieto bicykle totiž nemajú žiadne odpruženie.

Ak sa rozhodnete pre cestný bicykel a plánujete ho využívať nie len na športové aktivity, ale aj ako dopravný prostriedok, určite zainvestujte do veľmi dobrej zámky – cestné bicykle priťahujú pozornosť a ani zlodeji nimi nepohrdnú.

Cestný bicykel nie je veľký kamarát s nepriaznivým počasím. Ak vám po ceste zaprší, musíte počítať s tým, že domov sa veľmi čistý nevrátite, blatníky na cestných bicykloch nebývajú.


Výhody: ľahký, rýchly
Nevýhody: väčšie riziko defektu, diskomfort na rozbitých cestách

Krosový bicykel

Vynikajúca voľba pre tých, ktorí potrebujú všestranný bicykel a nechcú ísť do žiadneho extrému.

Vynikajúci bicykel pre tých, ktorí potrebujú všestranný bicykel a nechcú ísť do žiadneho extrému. Foto: Shutterstock
Vynikajúci bicykel pre tých, ktorí potrebujú všestranný bicykel a nechcú ísť do žiadneho extrému. Foto: Shutterstock

Krosový bicykel je pravdepodobne najpraktickejší druh bicykla, aký na trhu môžete objaviť. Ak je vašou prioritou dostať sa z bodu A do bodu B, prípadne chcete so sebou odviesť aj nejaký menší náklad, ste na správnej adrese.

Podobné krosovým sú trekingové bicykle, ktoré sú často už skladané s blatníkmi, takže pri daždivom počasí nebudete mať vzorkované oblečenie zo všetkých strán.

Oba tieto druhy bicyklov majú väčší priemer kolies a širšie plášte ako čistokrvný cestný bicykel. Zároveň však užšie ako bývajú štandardne na horských bicykloch – to znamená, že na asfalte nebudete síce takí rýchli, ako na cestnom bicykli, nebudete však takí pomalí, ako na horskom.

Jazda na takýchto bicykloch býva komfortná nielen vďaka univerzálnym plášťom, ale aj kvôli tomu, že posed je vzpriamenejší ako na cesťáku – výhoda pre tých, ktorí sa nestotožňujú s pretekárskym jazdením.

Trekingové a krosové bicykle sú pre vás ideálne vtedy, ak si radi cez víkend vyrazíte do prírody bez ambícií lámať rýchlostné rekordy, alebo ak chodíte s deťmi na zmrzlinu alebo k vode. Toto by mohol byť váš verný spoločník.


Výhody: univerzálny, pomerne rýchly na pevnom povrchu, možnosť primontovať zadný nosič bez narušenia estetického dojmu
Nevýhody: ťažkopádnejší v porovnaní s cestným bicyklom, menej obratný v ťažšom teréne

Cestovný bicykel

Tento druh bicykla je určený a upravený pre cykloturistky, ktoré vyznávajú život na dvoch kolesách a spoznávanie diaľok. Je určený tým, ktoré vyžadujú spoľahlivosť pod zvýšenou záťažou.

Cestovný bicykel. Foto: Shutterstock
Cestovný bicykel. Foto: Shutterstock

Cestovné bicykle majú geometriu rámu – aj dámskeho, ktorá poskytne komfortnú jazdu a stabilnú manipuláciu pri zaťažení s batožinou. To je jeho hlavnou úlohou. Na ráme nájdete veľké množstvo montážnych bodov na pevné uchytenie nosičov, brašien, blatníkov a košíkov na fľaše.

Materiál rámu a vidlice je najspoľahlivejší – 100 rokov osvedčená oceľ, najčastejšie chrómmolybdénová označená ako CrMo.

Vidlica je väčšinou neodpružená, pre svoju pevnosť a bezúdržbovosť, ktorú oceníte na odľahlých miestach dovolenkovej destinácie, kde nie je cykloservis práve na každom kroku.

Kolesá sú prevažne 28″, no používajú sa aj menšie 26″ pre ľahšiu dostupnosť náhradných dielov v tretích krajinách. Z tohto dôvodu sa na nich využíva ako prevodový systém viacrýchlostný náboj, napríklad Rohloff alebo Nexus. Takto sa zaručí dlhá bezúdržbovosť a niekoľkonásobná životnosť reťaze.

Cestovné bicykle často obsahujú v predných nábojoch dynamo, ktoré, okrem funkcie osvetlenia bicykla, dodáva aj energiu GPS, mobilom alebo záložným zdrojom. Na cestách ste preto absolútne zabezpečené aj v lone prírody.

Výhody: dostatočne robustný, pohodlný, schopný niesť ťažký náklad
Nevýhody: vyššia hmotnosť, menej lákavý pre oči

Singlespeed

Vďaka jedinému prevodu sú singlespeedy, v prípade absencie voľnobežky často nazývané aj furtošľap, festky či fixky, takmer absolútne bezúdržbové a v meste obratné. A stále sú predovšetkým veľmi in!

V jednoduchosti je krása. Obľúbené príslovie našich predkov, ktoré v prípade singlespeedov platí bez výnimky.

Nemusíte si robiť ťažkú hlavu s prevodmi, takže z toho zároveň vyplýva, že singlespeed je ideálny na jazdenie po rovine, zvlášť v meste. Ak na ňom budete chcieť vyšliapať kopce, budete potrebovať vcelku silné stehná, ale ide to.

Furtošľapy sa vyvinuli z dráhových bicyklov. Niekedy sa takto robili aj malé detské bicykle, trojkolky, bicykle na krasojazdy či pre šport zvaný „kolová”. Nemajú voľnobežku, takže, ak sedíte na bicykli a hýbete sa, musíte stále pedálovať.

Ak pedálujete dozadu, tak začnete cúvať. Tieto bicykle často nemajú brzdy a zastavíte alebo spomalíte tak, že budete nohami brániť pedálom otáčať sa dopredu. Treba sa to však naučiť, inak vás bicykel vyhodí zo sedla. Určite pomôže, ak si naň namontujete aspoň prednú brzdu, vďaka ktorej sa pri spomaľovaní a zastavovaní budete cítiť bezpečnejšie.

Takéto bicykle preto nie sú úplne vhodné pre začiatočníkov, ale ak máte už niečo najazdené, môže byť takýto bicykel rýchla zbraň vo vašich rukách. Alebo nohách? Aj vďaka tomu sú veľmi obľúbené u cyklo-kuriérov, ktorí oceňujú aj ich spoľahlivosť – na takomto bicykli sa nemá veľmi čo pokaziť.

Výhody: jednoduchý, takmer bezúdržbový
Nevýhody: festka nie je vhodná pre začínajúcich cyklistov (s voľnobežkou a brzdami však áno), namáhavé jazdy do kopca

Fitnes bicykel

Fitnes je vlastne kombináciou športu a pohodlia. Je pomerne všestranný, výborný pre udržanie kondície, rovnako na cesty do školy či práce.

Bicykle známe ako fitnes sú akýmsi spojením horského a cestného bicykla. Vo všeobecnosti na prvý pohľad vyzerajú ako spojenie tenšieho rámu horského bicykla s rovnými riadidlami, skombinovaný s pevnou vidlicou a tenkými kolesami cestného bicykla.

Jeho hlavnou výhodou je, že ste pomerne rýchli, no váš posed zostáva komfortný a vzpriamenejší. Rovné riadidlá zase prispievajú k stabilite v meste a v kľučkovaní v premávke okolo áut a nerovností ciest.

Jednotlivé modely bicyklov v kategórii fitnes sa však značne líšia. Nájdete tu také, ktoré majú „klasické“ brzdy ako na cestnom bicykli, ale aj kotúčové. Rozdiel môže byť aj v počte prevodov alebo vo využití. Niektoré svojím určením pripomínajú rekreačné bicykle, takže počítajú s montážou nosičov, niektoré sú ladené viac kondične so športovou geometriou a odľahčeným rámom.

Jednou z najväčších výhod fitnes bicykla je už spomínaná univerzálnosť. V porovnaní s cestným bicyklom je komfortnejší vďaka vzpriamenému posedu, no tým pádom menej aerodynamický a teda pomalší. Ak ale uprednostňujete športové využitie pred rekreačným, je to pre vás lepšia voľba oproti krosovému či trekingovému.

Výhody: pomerne rýchly, všestranný na šport, optimalizovaný pre pohodlie
Nevýhody: ak vás chytí športové jazdenie viac ako rekreačné, zistíte, že na dlhšie vzdialenosti to chce cestné plášte a barany a zrejme začnete uvažovať nad cestným bicyklom

Horský bicykel

Horské bicykle sú určené do náročnejšieho prírodného terénu. Môžu byť pomalé a ťažšie, ale to je daň za robustnejšiu stavbu a odpruženie.

Horský bicykel. Foto: Shutterstock
Horský bicykel. Foto: Shutterstock

Tento druh bicyklov je u nás aj po rokoch, ktoré uplynuli od jeho uvedenia na slovenský trh, hádam najpopulárnejšia voľba. Je to hlavne vďaka veľmi odolnému rámu a pocitu, že s ním prekonáme všetky prekážky.

Veľkou výhodou horského bicykla skutočne je, že sa na ňom môžete vybrať v ústrety dobrodružstvám do akéhokoľvek terénu. Zväčša sú limitom skôr schopnosti jazdca, ako bicykla.

Výhoda komfortu v členitom teréne sa však úplne stráca na asfaltových cestách, špeciálne pri dlhých vzdialenostiach. Na nich je horský bicykel so svojimi širokými plášťami s výraznejším dezénom zúfalo pomalý oproti doteraz zmieňovaným typom bicyklov.

Ale ak horský bicykel chcete silou-mocou a plánujete výlety aj po cestách, stojí za zváženie poobzerať sa po náhradných plášťoch s hladkým dezénom.

Ak na svojom horskom bicykli naopak plánujete objavovať skutočne náročný, členitý terén, či jazdiť v bikeparkoch, zvážte celoodpružený bicykel.


Výhody: tuhý rám, všestrannosť využitia v prírode
Nevýhody: pri nízkej cenovej kategórii vyššia hmotnosť, pomalý na asfalte

Mestský bicykel

Klasický jednoduchý bicykel, ktorý odvezie vás aj váš nákup. A budete sa na ňom cítiť ako dáma.

Mestský bicykel. Foto: Shutterstock
Mestský bicykel. Foto: Shutterstock

Je nad slnko jasnejšie, že mestský bicykel je určený do mesta, prípadne na dedinu. Je však dôležité uvedomiť si, že jeho využitie je značne limitované – mestský bicykel je určený výlučne na pokrývanie krátkych vzdialeností v rovinatých oblastiach.

Jeho veľkou výhodou je jednoduchosť a tvar rámu, ktorý uľahčuje nasadanie a vysadanie. Toto je veľká výhoda predovšetkým pre staršie dámy alebo menej zdatné cyklistky.

Väčšina mestských bicyklov má zakrytý prevodník a reťaz, aby ste do mesta mohli vyraziť aj v letných šatách, navyše bývajú dodávané s klasickými platformovými pedálmi, takže ani s obuvou si nemusíte robiť ťažkú hlavu – pokojne môžete zvoliť eleganciu od hlavy až po päty.

Dámy určite poteší, že sa väčšinou dodávajú so všetkými doplnkami, ktoré potrebujete, takže pri jeho kúpe už nemusíte uvažovať, či ste na niečo nezabudli. Krásne a praktické košíky na prevoz nákupu, zvonček, svetlá, stojan, zadný nosič a blatníky. Navyše sa u nich myslí na komfort, čo je najlepšie vidno na širokých a extra mäkkých sedadlách.

Mestský bicykel býva veľmi odolný, takmer nezničiteľný a veľmi pohodlný. Jeho nevýhodou však je, že je ťažký a v kopcoch pomalý.


Výhody: praktický, elegantný, nezničiteľný
Nevýhody: ťažký, pomalý

Elektrobicykel

Nemusíte byť športovec, aby ste držali svižné tempo – elektrobicykel vám pomôže.

Elektrobicykel. Foto: Shutterstock
Elektrobicykel. Foto: Shutterstock

Ak sa potrebujete presúvať na dlhších vzdialenostiach, prípadne máte pred sebou aj nejaké tie kopce, nemusíte mať nabúšené stehná, aby ste to zvládli aj na bicykli. Elektrobicykel je skvelá voľba pre všetkých, ktorí chcú bicykel využívať ako dopravný prostriedok, ale nechcú sa pri tom priveľmi zadýchať.

Elektrický bicykel má výhodu v tom, že jeho maximálna rýchlosť je obmedzená a vďaka tomu je stále považovaný za bicykel a nepotrebujete k nemu vodičský preukaz. Väčšina elektrobicyklov je robená tak, že motor vám iba pomáha pedálovať.

Niektoré modely majú asistovaný štart, čo znamená, že sa rozbehnú za vás, no potom už musíte zapojiť nohy. Na túto pomoc si zvyknete veľmi rýchlo a je šanca, že na klasický bicykel už ani nepomyslíte.

Elektrobicykle sa vyrábajú v rozmanitých modeloch: horské, krosové, mestské, celoodpružené a dokonca aj skladačky. Nevýhodou je, že elektrobicykel má limitovaný dojazd, takže si vždy musíte zvážiť, ako ďaleko sa vyberiete – na západe sú už pomerne bežné dobíjacie stanice pre elektrobicykle, u nás si však ešte musíme poradiť zväčša sami. Pedálovať elektorbicykel s vybitou baterkou je celkom fuška.

Výhody: nevyžaduje kondíciu, vhodný aj pre starších ľudí
Nevýhody: vyššia váha citeľná pri nosení domov po schodoch, na kolese s pohonom sa ťažko a zdĺhavo opravuje defekt

Skladací bicykel

Bicykel – vlak – električka, so skladačkou si nakombinujete svoju cestu ako len chcete.

Skladačka. Foto: Shutterstock
Skladačka. Foto: Shutterstock

Skladací bicykel nie je určený na prekonávanie dlhých trás. Je však veľmi šikovný v meste a vďaka malým kolesám sa preštrikuje aj na preľudnených uliciach.

V poslednej dobe je veľkým hitom alternatívnej mestskej dopravy, pretože ho môžete kedykoľvek poľahky zložiť a odviezť si ho ako pomerne malú batožinu v akomkoľvek dopravnom prostriedku. Svoju cestu do práce tak môžete nakombinovať k absolútnej spokojnosti – z domu vyrazíte na vlak, z vlaku na električku a dlhú nudnú prechádzku mestom ku kancelárii vymeníte za zábavný a oveľa rýchlejší prejazd na bicykli.

Veľkou výhodou je, že si nemusíte lámať hlavu nad skladovacím priestorom. Zložený sa vám v pohode zmestí aj pod kancelársky stôl, takže ani zlodejom pred budovou nedáte priveľmi šancu. Na druhej strane, malé kolesá majú horšiu prejazdnosť cez výtlky a jazda na rozbitej ceste nie je nič, po čom by človek túžil.


Výhody: ľahko skladovateľný, možnosť prepravy v MHD
Nevýhody: pomalší ako bicykle s veľkými kolesami, nevhodný na dlhé vzdialenosti

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu