5 chýb, ktorým sa určite vyhnite pri jarnej cyklistike

Jarná cyklistika. Foto: Shutterstock

Jarná cyklistika je pre mnohých zanietencov tou najpríjemnejšou z celého roku.

Ak aj vy máte v úmysle využiť toto obdobie k intenzívnejším jazdám na bicykli, dajte si pozor na:

1. Správne vrstvenie

Iba fakt, že je na jar oveľa viac slnka, nemusí automaticky znamenať, že pri pobyte vonku je potrebné rapídne likvidovať vrstvy.

Deň, ktorý sa ráno javí ako teplý a bez vetra takým v poobedných alebo večerných hodinách už vôbec nemusí byť. Pri vrstvení určite uvažujte rozumne, ale vždy je lepšia možnosť nejakú vrstvu zhodiť ako nemôcť odieť.

Problematické môžu byť stúpania a následné zjazdy, kedy sa vaše telo prudko rozohrieva a potom schladzuje. Najlepšia možnosť je pri stúpaní odľahčovať  a pri klesaní, naopak, na seba jednu vrstvu nahodiť.

2. Skrehnuté končatiny

Návleky na nohy, ruky alebo tretry sú pri zimnej cyklistike skvelými doplnkami, vďaka ktorým vaše končatiny zostávajú v suchu a teple.

Keď sa jar rozbehne do plných obrátok, možno vám už nepôjde nutne o udržiavanie tepla, avšak vtedy tieto doplnky oceníte po „vodeodolnej stránke“. Veľmi dobre vieme, že špeciálne apríl vie byť poriadne daždivý. Povinnou výbavou je aj v tomto období bunda do dažďa, ktorú ľahko uskladníte a vôbec vás nezaťaží. Návleky koniec koncov takisto.

3. Uši napospas vetru

Cez pokožku hlavy uniká veľké množstvo tepla. Aj keď by sa to niekedy nezdalo, jarný vietor môže byť dosť nepríjemný a nemusí urobiť dobre vašim ušiam či dutinám. Vynikajúcou voľbou je počas veterných dní čelenka alebo nákrčník, ktorým si zakryjete iba uši, ak vám napríklad prekáža vrstva pod prilbou.

4. Oči bez kvalitnej clony

Jar so sebou môže priniesť aj krásne slnečné dni s čistou oblohou, ktoré si priam pýtajú, aby človek nasadol na bicykel a vybral sa na cyklovýlet. Aj keď po mesiacoch šera a zamračenej oblohy slnko určite všetci uvítame, pribaľte si do taštičky na bicykel aj kvalitné slnečné okuliare.

„Pri výbere vhodných slnečných okuliarov stavte jednoznačne na osvedčenie ich 100% UV ochrany. Dôležitý je aj dizajn rámu, ktorý vám musí dobre sedieť na koreni nosa. Výhodou je rám s možnosťou výmeny skiel, na ktorom si podľa intenzity svetla zvolíte jeho priepustnosť aj počas jazdy. Dnešné prepracované modely mávajú aj ďalšiu „vychytávku“ – sklá, ktoré s meniacou sa intenzitou svetla samé stmavnú,“ odporúča Pavol Krnáč, dlhoročný predajca bicyklov a cyklodoplnkov a majiteľ SK-Profi Bike.

A hlavne: nech vás neprekvapí počasie

Taktiež dobre vieme, že jarné mesiace bývajú nevšedné aj tým, že prinášajú všehochuť všetkého, čo ponúka počasie počas celého roka. Premeny od snehu, cez dážď či vietor až po dúhu či ostré slnko môžeme pokojne zažiť aj v jednom dni. Práve preto sa hlavne na dlhšie jazdy na bicykli vhodne pripravte na každú alternatívu.

Využite jarné obdobie na cyklistiku a dobre sa ňou pripravte na leto. Byť v kondícii sa oplatí celoročne! Ak sa náhodou ešte stále lúčite so zimnou cyklistikou, tipy ako prejsť plynulo do tej jarnej nájdete tu.


Text: Natália Olexová
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu