Na čo nezabudnúť, keď si naše dieťa sadá po prvýkrát na bicykel?

Bicyklovanie s deťmi

Nám rodičom prirodzene najviac záleží na našich deťoch a špeciálne na tom, aby boli vždy v bezpečí. To platí aj pri športových činnostiach. Keďže má dnešná generácia viac pohnútok k tomu, aby trávila čas doma, určite je potrebné venovať špeciálnu pozornosť práve aktivitám na čerstvom vzduchu.

Nepremeškajte chvíľu, kedy má dieťa chuť hýbať sa a podporte jeho snaženie naučiť sa niečo nové. Jednou z takýchto aktivít môže byť aj bicyklovanie. Na čo by sa malo dbať, keď si naše dieťa sadá na bicykel?

Vhodná voľba

Najlepšou voľbou je začať s bicyklom bez pedálov. Na ňom dieťa rýchlo pochopí princíp udržiavania rovnováhy. Postupne nadobudne istotu vo vlastnej koordinácii rúk a nôh a bude sa trénovať v ovládaní vlastných pohybov. To všetko vzhľadom k rýchlosti, akú si bude samo voliť.

Nezabudnite však na jednu podstatnú vec, ktorú ovplyvníte iba vy a tou je správna veľkosť bicykla. Nejde iba o tento druh bez pedálov, ale aj o ostatné typy bicyklov. Aj keď z neho rýchlo „vyrastie“, dieťa by sa malo učiť bicyklovať na bicykli, ktorý je primeraný jeho výške a dĺžke jeho nôh.

Ochranné vybavenie

S učením sa na prvom bicykli, musíme dieťa pripraviť aj na to, že pri strate balansu sa môže aj doudierať. Je to prirodzená súčasť bicyklovania, avšak je nutné dieťa na takéto situácie dobre vybaviť.

Základom je detská cyklistická prilba, bez ktorej jednoznačne dieťa na bicykel ani nepúšťajte. Pamätajte na to, že aj keď vaše dieťa ešte nevie bicyklovať rýchlo, nie je na ihrisku či cyklochodíku samo a menšia neistota či stret s iným cyklistom môže znamenať pád.


„Prilbu starostlivo vyberajte a najlepšie je, keď si ju samo dieťa môže pri kúpe vyskúšať. Detská prilba by mala priliehať k hlave a zakrývať čelo do jeho prvej tretiny. Optimálne upnutá prilba by nemala odstávať pod bradou, ani po bokoch hlavy. Pri páde musí prilba zostať na svojom mieste, nemôže byť preto zapínanie povolené,“ odporúča Pavol Krnáč, dlhoročný predajca bicyklov a cyklistických doplnkov a majiteľ Sk-Profi Bike. O tom, čo všetko je potrebné pri výbere prilby zohľadňovať sa dočítate tu.

Detská cyklistická prilba
Detská cyklistická prilba

Pri úplných začiatkoch môžete dieťaťu zadovážiť aj chrániče kolien a lakťov. Najmä ak viete, že vaše dieťa nie je úplne pohybovo zdatné. Pomôže mu to nebáť sa menších zaváhaní a žiadne odreté koleno ho nedemotivuje pri ďalšom učení.

1/1
Zavrieť reklamu