3 praktické tipy, ako posilniť metabolizmus a zlepšiť športový výkon

Tréning metabolizmu. Foto: Shutterstock

Prečo trénovať metabolizmus? Zrýchlenie a posilnenie metabolizmu je nielen základom chudnutia a posilnenia tela, ale aktívni ľudia môžu vďaka tomu posunúť svoju vytrvalosť a odolnosť v športe na vyšší level.

Ak sa chceme v športe skutočne zlepšovať, nestačí nám iba trénovať kondíciu a posilňovať svaly a šľachy. Tajnou pomôckou na zlepšenie sa napríklad v behu alebo cvičení je tréning metabolizmu. Prečo, tomu sme sa venovali už v predchádzajúcom článku.

Tréning metabolizmu je jedným z najsilnejších faktorov, pokiaľ naozaj chcete zvýšiť vašu odolnosť a posúvať hranicu výkonnosti.

Nie preto, aby sme boli lepší ako ostatní, aby sme vyhrali nejaké súťaže, ale skôr preto, aby sme lepšie získali kontrolu nad sebou samými. Ako na to?


Ujasnite si svoj cieľ. Pretože ak sa rozhodnete, že svoj metabolizmus dáte do poriadku, môžete najskôr pocítiť pokles energie. Lenže celkový efekt na vaše telo bude práve opačný. Platí tu pravidlo „ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku“. V praxi to znamená aj to, že pred tréningom vydržíme bez sacharidov, po tréningu sacharidy doplníme.

Predstavte si, že vaše bunky sa takýmto spôsobom vlastne učia pracovať na plné obrátky v ťažších podmienkach – akoby v núdzovom režime – čiže pracujú efektívnejšie.

A tak vám prinášame tri základné tipy, ako posilniť svoj metabolizmus:

1. Sacharidy, paradoxne, na raňajky vynechajte

Určite ste už počuli, že sacharidy by sme mali jedávať na raňajky a doobeda, aby sme energiu z nich dokázali cez deň využiť. Nemusí to byť tak celkom pravda.

Vyskúšajte, paradoxne, z rána buď jemne hladovať, alebo prijímať len minimum sacharidov a orientovať sa na príjem zdravých a ľahšie stráviteľných tukov. Snažte sa to potiahnuť až do 16 až 17-tej hodiny poobede. Závisí to aj od toho, aký druh tréningu cez deň máte.

Ráno skúste buď hladovať alebo sa celkovo do poobedie orientovať na príjem zdravých tukov. Foto: Shutterstock
Ráno skúste buď hladovať alebo sa celkovo do poobedie orientovať na príjem zdravých tukov. Foto: Shutterstock

2. Trénujte na prázdny žalúdok

Pred tréningom nejedzte. Ak zvyknete trénovať poobede, alebo večer, tak od obeda už nejedzte nič alebo iba trošku horkej čokolády nad 80%, kávu alebo čaj. Pred tréningom sa vyhnite sacharidom, ovociu a ťažšie stráviteľnému proteínu.

Áno, zo začiatku to pôjde ťažšie, ale ak to predýchate a rozbehnete, tak to už pôjde. Jedlo aj so svojou dávkou sacharidov si ušetrite na regeneráciu približne hodinu po vašom vytrvalostnom výkone.

Nebojte sa, že po tréningu sa musíte rýchlo najesť a doplniť energiu. Postačia vám aj tekutiny alebo vlastný super “jonťák“ z kokosovej vody, morskej soli, citrónu a malého množstva medu.

Ak potrebujete pred tréningom niečo zjesť, kúsok kvalitnej horkej čokolády vás výborne povzbudí. Foto: Powerlogy
Ak potrebujete pred tréningom niečo zjesť, kúsok kvalitnej horkej čokolády vás výborne povzbudí. Foto: Powerlogy

3. Aspoň pol dňa hladujte alebo pojedajte.

Platí to najmä v pracovné dni, kedy nemáme čas na tréning. Môžeme však stále trénovať metabolizmus, a to tak, že pol dňa nebudeme jesť.

Niekomu viac vyhovuje vynechať večeru, ale oveľa úspešnejšie sa javí vynechať raňajky alebo si dať doobeda a na obed len niečo malé a menej sacharidové. Môže to byť napríklad na raňajky kúsok horkej čokolády s hrsťou orechov alebo kvalitným orechovým maslom a na obed polievka a šalát s mozzarelou alebo tuniakom.

K raňajkám si môžete dať napríklad lyžičku orieškového masla. Foto: Powerlogy
K raňajkám si môžete dať napríklad lyžičku orieškového masla. Foto: Powerlogy

Tip na záver:

Ak chcete dokonale ovládnuť svoj metabolizmus, môžete sa inšpirovať článkami na tomto blogu: www.dusanplichta.com


Foto: Powerlogy, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu