Liečivá sila kúpeľov v Rajeckých Tepliciach pohladí dušu

Kúpele Aphrodite v Rajeckých Tepliciach. Foto: Shutterstock

Oddych a relax v rajskom prostredí medzi Malou Fatrou a Súľovskými skalami. Kúpele Rajecké Teplice sú výnimočné malebnou prírodou v okolí, antickou architektúrou, svojimi termálnymi liečivými prameňmi a históriou.

Vývery termálnych prameňov, vybavenosť kúpeľov, prírodné prostredie a klíma umožňujú, aby sa v kúpeľoch Rajecké Teplice liečili pacienti s chorobami z povolania, nervovými chorobami a chorobami pohybových ústrojov. Miestne prírodné zdroje však umožňujú liečbu viacerých ochorení, alebo vám dopomôžu príjemne si oddýchnuť a zrelaxovať vaše telo a dušu.

Pitné kúry

Hostia kúpeľov Aphrodite v Rajeckých Tepliciach môžu teraz vyskúšať blahodarné účinky prírodnej liečivej vody nielen pri kúpaní, ale aj prostredníctvom pitných kúr. Voda zo vzácneho liečivého prameňa, ktorý vyviera priamo v kúpeľnom parku, prispieva k detoxikácii tela, čím pomáha predchádzať civilizačným ochoreniam.

Liečivá voda je hydrogénuhličitanovovápenato-horečnatá, stredne mineralizovaná, s veľmi nízkym obsahom sodíka. Odporúčaný denný príjem pri pitných kúrach je 1 až 1,5 litra a účinky spočívajú v tlmení zápalových procesov tráviaceho traktu. Kúra je vhodná pri vredovej chorobe, gastritíde, cukrovke, zápalových chorobách močových ciest, nedostatku horčíka v organizme a chronickom strese.


Prítomnosť prírodného CO2 vo vode prispieva k lepšiemu vstrebávaniu minerálov. Nízky obsah sodíka je vhodný aj ako prevencia srdcovocievnych chorôb.

Táto liečebná procedúra historicky existovala v kúpeľoch Rajecké Teplice už v 19-tom storočí. V publikácii z roku 1895 sú uvedené lekárske správy „o dosahovaní prekvapujúcich výsledkov pitných kúr pri chronických ochoreniach obličiek a žalúdočných ťažkostiach“.

Vedenie kúpeľov sa rozhodlo ich obnoviť na základe odborného balneologického posudku, ktorý uvádza, že táto prírodná liečivá voda je vhodná na pitné kúry v rámci vnútornej balneoterapie. Vzácny liečivý prameň BJ-22 vyviera z hĺbky 104 m priamo v kúpeľnom parku v Rajeckých Tepliciach a má osvedčenie o vhodnosti využívania na pitné kúry.

Popri doterajšom blahodarnom pôsobení termálnej prírodnej liečivej vody zvonku, prostredníctvom klasických kúpacích procedúr, tak pribudla pre hostí kúpeľov Aphrodite v Rajeckých Tepliciach aj forma vnútorného pôsobenia. Napiť sa „živej vody“ môžete už pri príchode, vyviera z fontánky, ktorá sa nachádza priamo vo foyeri Kúpeľného domu Aphrodite.

Jej dlhodobé pitie významne prispieva ku kvalitnému a zdravému životu.

Kúpele Rajecké Telplice vám ponúkajú vnútorné aj vonkajšie bazény. Foto: Kúpele Rajecké Telplice.
Kúpele Rajecké Telplice vám ponúkajú vnútorné aj vonkajšie bazény. Foto: Kúpele Rajecké Telplice.

Blahodarný liečivý kúpeľ

Kúpele Aphrodite okrem tohto zdroja využívajú viacero kúpeľných prameňov na plnenie bazénov a poskytovanie vodoliečebných procedúr, ako je napr. perličkový, uhličitý, alebo hydromasážny kúpeľ. Svoje výnimočné fyzikálne a chemické vlastnosti získava liečivá voda vďaka geologickej stavbe horninového podložia tvoreného dolomitmi a vápencami, ktoré odovzdávajú tepelnú energiu zo zemského jadra.

Účinok kúpeľa spočíva v zmiernení bolestí pohybového systému, relaxácii svalstva, zlepšení prekrvenia a metabolizmu svalov, šliach a kĺbov, drenáži lymfatického systému, ale aj detoxikácii a aktivácii imunity.

Špeciálnou a mimoriadne obľúbenou procedúrou je omladzujúci striedavý Turecký kúpeľ v horúcej a studenej vode. Striedanie tepelných podnetov spôsobí uvoľňovanie a sťahovanie cievneho systému ako aj spomalenie a zrýchlenie srdcovej činnosti. Takýto blahodarný kúpeľ výrazne zlepšuje elasticitu a zdravie cievnej steny.


Text a foto: Spa Aphrodite Rajecké Teplice

1/1
Zavrieť reklamu