Ako byť fit? Nájdite si svoju cestu

14. mája 2018
Nájdite si svoju cestu. Foto: Shutterstock

Nevidíte v tréningu také výsledky, aké by ste chceli? Možno sami sebe hádžete polená pod nohy. Vyskúšajte týchto päť tipov, aby ste sa dostali späť do hry.

Nie každý deň je nedeľa, hovorí staré múdre príslovie. To, že nie vždy sa nám podarí vyraziť na naplánovaný beh alebo do fitka je jednoducho fakt. Bodka. Možno aj vstaneme s dobrými úmyslami, aj si na seba natiahneme bežecké oblečenie, ale skôr, ako si stihneme naplno uvedomiť, čo vlastne robíme, ležíme späť v posteli a svoj tréning odkladáme na neskôr. Na inokedy.

Ako sa vyhrabať z tohto kolotoča prokrastinácie? Ako v sebe znovuobjaviť nevysychajúcu studňu motivácie?

Prestaňte sa porovnávať

Sú vaše účty na sociálnych sieťach zaplavené ľuďmi, ktorí donemoty prezentujú svoj úžasne zdravý životný štýl? Áno, zdá sa, že celý svet zachvátilo šialenstvo a každý o tom musí vedieť. Je síce pravda, že niektoré príspevky našich kamarátov a známych, napríklad perfektne vyzerajúci zeleninový šalát alebo inšpiratívny citát, nás môžu niekedy motivovať, ale, bohužiaľ, často si len uvedomíme, ako za svetovým trendom zaostávame.

A preto je načase začať sa starať sami o seba bez toho, aby sme si robili starosti z toho, koľko „likov“ náš životný štýl dokáže získať. Treba si uvedomiť, že každý z nás má svoju vlastnú cestu. Inú cestu.

Prestaňte sa porovnávať. Foto: Shutterstock
Prestaňte sa porovnávať. Foto: Shutterstock

Keď niekoho sledujete vo fitku, prípadne na sociálnych sieťach, s obdivným povzdychom, ešte stále neviete nič o jeho osobnom živote a či je skutočne šťastný. Preto sa naplno koncentrujte na seba, na svoj tréning, na svoj život, na svoje šťastie a na to, čo chcete dosiahnuť.

Aj vy na ulici stretávate ľudí v športovom oblečení na ceste z fitka? V jednej ruke šejker, v druhej ruke proteínová tyčinka a ponáhľajú sa do obchodu po chia semienka, ktoré si dajú do svojho perfektne výživného a diétneho smoothie obedu. No, ono na tom nie je nič zlé. Ale taktiež nie je nič zlé na tom, dať si na obed kuracie stehno. Nenechajte sa strhnúť módnou vlnou. Držte sa výživných a zdravých jedál, ktoré máte radi.

Choďte za hlasom srdca

Plavková sezóna sa blíži a vy si trháte vlasy od zúfalstva pri pohľade do zrkadla. A tak si poviete, že začnete chodiť do fitka.

Ale ak to robíte len preto, aby ste si mohli dovoliť zjesť viac tých krásne usmiatych koláčikov, čo vás vždy zlákajú pri ceste z práce, nie ste na dobrej ceste. Cvičiť len preto, aby ste schudli, bohužiaľ, nie vždy prináša želaný efekt.

V prvom rade je dôležité, aby vás šport, ktorý ste si vybrali, bavil. Vtedy vám nebude pripadať ako otravná povinnosť. Vyhýbať sa tomu, čo nás nebaví, je absolútne normálna a prirodzená ľudská vlastnosť. A sami nám určite dáte za pravdu, že svoj cieľ dosiahnete oveľa ľahšie vtedy, ak sa budete venovať niečomu, čo vás baví a prináša vám radosť.

Ak si poviete, že budete chodiť do fitka, ale cvičenie je pre vás nutné zlo, je pravdepodobné, že si budete hľadať výhovorky a zámienky, ako sa tréningu vyhnúť. Nepomôže ani drahá ročná permanentka.

Stretnete ženy, ktoré nedajú dopustiť na čisté behanie alebo posilňovanie. Ale opäť nezabúdajte, že každý sme iný. Vám môžu vyhovovať úplne iné športové aktivity ako všetkým vašim kamarátkam. A tak choďte za hlasom srdca a užívajte si to, čo vás baví a napĺňa. To je základný kameň vášho zdravého životného štýlu.

Učešte svoje návyky

Všetci vieme, že vynechávanie raňajok, prepchávanie sa sladkosťami a nočné vyjedanie chladničky nie je nič, čo by nám prospievalo. Málokto však vie, že zbaviť sa zlozvykov, ktoré dokážu narobiť poriadnu paseku, vôbec nemusí byť také ťažké. Stačí spraviť zopár malých úprav a tie vyústia do veľkých zmien vo vašom každodennom živote.

Dobré, zdravé návyky sú veľmi jednoduchý spôsob, ako zlepšiť svoj životný štýl bez toho, aby ste ho museli celý od základov „prekopať“. Napríklad, také každodenné cvičenie má neoceniteľne pozitívny vplyv na naše zdravie a tiež nám môže pomôcť držať na uzde stres, prípadne zlepšiť kvalitu spánku.

Nie je však dobré cvičiť tesne pred spaním, pretože môžete mať problém zrelaxovať sa a vypnúť sa z nabudenia, ktoré prebudila fyzická aktivita. Kvalitný spánok je veľmi dôležitý, pretože nám pomáha pracovať v optimálnom režime vo všetkých aspektoch nášho života. Málo spánku, prípadne nekvalitný spánok môže viesť k zmene nálad, neschopnosti koncentrácie a k náchylnosti priberať.

Takže, skúste sa v poobedných hodinách vyhýbať kofeínu, večer sa uvoľnite teplým kúpeľom a pred spaním už nepoužívajte zariadenia ako notebook, počítač, tablet.

Cvičiť a behať choďte radšej ráno alebo poobede, ale nie večer. Foto: Shutterstock
Cvičiť a behať choďte radšej ráno alebo poobede, ale nie večer. Foto: Shutterstock

Plánujte

Niekedy zabúdame, že náš jedálniček môže mať obrovský dopad na zdravie. Ak sa chcete stravovať zdravo a stále sa vám nedarí, skúste plánovanie.

Možno sa vám to zdá pritiahnuté za vlasy, ale keď si vždy na začiatku týždňa napíšete plán, čo budete počas nasledujúcich siedmich dní jesť, pomôže vám to držať sa nastaveného režimu. Samozrejme, ak budete mať „zlý“ deň, neprežívajte to. Hoďte to za hlavu a pokračujte ďalej vo svojom pláne. Jeden deň výpadku tu a tam vás nezabije. Dôležitá je vytrvalosť a stálosť.

Nejde ani tak o to, čo ste jedli dnes, ale o to, ako ste sa stravovali celý mesiac. A ak si radi cez víkend vyrazíte na nejakú tú párty, je dobré mať po ruke pestrec mariánsky alebo artičoky, ktoré vám pomôžu detoxikovať pečeň a uľaviť od nepríjemného nadúvania.

Nastavte svoju myseľ

Hoci už naši predkovia tvrdili „si tým, na čo myslíš“, moderná veda si uvedomuje viac ako kedykoľvek v minulosti, že naše myšlienky vo veľkej miere ovplyvňujú náš život.

To, ako myslíme, vytvára náš svet. Naše myšlienky sa stávajú činmi, a ak na niečo myslíme, je veľmi pravdepodobné, že túto myšlienku prevedieme do reality. Naše myšlienky tak do istej miery predpovedajú našu osobnú budúcnosť.

A prečo sa myšlienky transformujú na činy? Pretože naše podvedomie rozumie myšlienke a pracuje na tom, aby ju uskutočnilo.

Naše myslenie ovplyvňuje všetky aspekty nášho života a šport so zdravým životným štýlom nie sú výnimkou. Ak si teda budete myslieť, že niečo nedokážete, pravdepodobne máte pravdu – je dosť možné, že zlyháte, ak si to myslíte už dopredu. Podvedomie bude totiž pracovať na tom, aby to uskutočnilo. Nedokáže rozoznať, že to je presný opak toho, čo v skutočnosti chcete.

Držte negatívne myšlienky v šachu

  • Buďte reálni. Ak ste nikdy nebehali, nemôžete očakávať, že hneď „z fleku“ bez problémov odbehnete 5 kilometrov! Ak budete mať od seba veľké nereálne očakávania, je to cesta do pekla. Dovedie vás tak akurát k negatívnym myšlienkam neschopnosti a zlyhania. Preto si vždy dávajte realistické ciele. Vždy majte na mysli svoje skúsenosti a momentálne možnosti.
  • Niekedy sa môže stať, že si vaše telo vypýta pauzu, zvoľnenie alebo zaťaženie inej svalovej skupiny. Môže to prameniť z celkovej únavy, pretrénovania, alebo to môže byť dokonca predzvesť choroby. Preto vždy počúvajte svoje telo a snažte sa mu porozumieť. A keď ho počúvnete a dáte si voľno alebo spomalíte, neberte to ako zlyhanie! Jeden alebo dva dni voľna počas týždňa, alebo dokonca celý týždeň voľna každých osem týždňov môže byť v konečnom dôsledku veľkým prínosom pre váš tréning.
  • Nie je hádam väčšie rozčarovanie, ako keď si dáte realistický cieľ a nepodarí sa vám ho splniť. Ale nezúfajte. Stáva sa to nám všetkým! Je na vás, ako sa k tomu postavíte. Mali by ste si uvedomiť, že neúspech je len spätná väzba. Správnym prístupom dosiahnete to, že si zo svojho neúspechu vezmete cennú skúsenosť a znova sa môžete pokúsiť o dosiahnutie svojho cieľa. Nenechajte sa demotivovať.

Upriamte sa na to, čo chcete dosiahnuť, a krok za krokom sa vyberte na svoju vlastnú cestu životom.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu