Ako si vybrať nafukovací paddleboard?

21. mája 2018
Shark Touring

V minulých rokoch sme v Českej republike a na Slovensku zaznamenali raketový nárast obľuby paddleboardingu alebo skrátene SUPu. S vývojom nafukovacej technológie sme sa ruka v ruke so zvýšením kvality dočkali zníženia cien na akceptovateľné hladiny.

Ponuka je na českom trhu veľmi veľká a riadky nižšie majú za úlohu uľahčiť výber aj úplnému začiatočníkovi.

V prvej časti sa budeme venovať rozdielom vo výrobných technológiách. Dôležité je zohľadniť konštrukciu dosky podľa toho, kto a kde bude nafukovací paddleboard používať.

Konštrukcia nafukovacích paddleboardov sa delí na 4 základné druhy. Základom je vždy dropstitch. Dropstitch sú tisíce povrázkov, ktoré prepájajú palubu a dno. Vďaka tomu sa nafukováním z plaváku nestane valec, ale zachová si „placatý“ tvar, ako bežný surf.

Paddleboardy na mori
Paddleboardy na mori

SINGLE LAYER konštrukcia (tiež ECO alebo light) – jedná sa, ako názov napovedá, o jednovrstvovú konštrukciu. Nevýhodou tejto technológie je kratšia životnosť a nižšia pozdĺžna tuhosť. Výhodou je nízka cena a váha.

Táto technológia nie je vhodná pre ťažších jazdcov a do pôžičovní. Doporučiť sa dá ľahkým užívateľom s nízkým rozpočtom, ktorí si dajú pozor na ostré predmety na brehu. Veľmi obľúbenou značkou, ktorá ponúka Single Layer konštrukciu je ZRAY. Predovšetkým modely Zray X1 a X2 spĺňajú požiadavky ľahších jazdcov a žien.


DOUBLE LAYER konštrukcia – veľmi pevná a tuhá konštrukcia. Jedná sa o dve vrstvy PVC, ktoré sa pri bežnom používaní nedajú preraziť. Táto technológia je obľúbená aj u majiteľov pôžičovní. Vďaka vysokej pozdĺžnej tuhosti je táto technológia vhodná pre ťažkých jazdcov.

Nevýhodou DOUBLE LAYER je vyššia hmotnosť. Medzi veľmi kvalitné paddleboardy vyrobené touto technológiou patria produkty značky STX. Najobľúbenejším paddleboardem STX je model Freeride 10´6´´, ktorý je vďaka svojmu výtlaku 270 litrov a šírke 32 palcov ideálnym rodinným plavákom. V balení nájdete aj 3dielne duralové pádlo. Všetko je zabalené v praktickom batohu.

Paddleboardy STX v akcii
Paddleboardy STX v akcii

FUSION (nebo také MSL, ESD) konštrukcia – táto technológia kombinuje výhody oboch predchádzajúcich. Jedná sa o dve vrstvy PVC, ktoré nie sú lepené ťažkým a neekologickým lepidlom, ale lisované za tepla. Vďaka tomuto postupu sa ušetrí cca 20% váhy paddleboardu.

Jedná sa o veľmi pevnú konštrukciu a pozdĺžna tuhosť je dokonca vyššia než u klasickej Double Layer. Fusion tech bola v predchádzajúcich sezonach doménou prémiových značiek s cenami bežne presahujícimi 30tis. Kč. Tento rok zoženiete MSL/Fusion aj od výrobcov ako je SHARK SUPS alebo COASTO za cenu skoro polovičnú.

NSP touring
NSP touring

3SL konštrukcia – technológia vyvinutá značkou Body Glove. Jedná sa o kombináciu Single a Double layer s pozdĺžnymi stringermi. Dvojité výstuhy sú iba v miestach, kde môže dôjsť k predretiu a pozdĺžnu tuhosť SUPu dodávajú špeciálne neprieťažné pozdĺžne pruhy – stringery.

Na tohtoročnú sezónu prišlo k zľavneniu plavákov od tohto amerického výrobcu. Najobľúbenejší model Cruiser s výtlakom 260 litrov bude dostupný už za 18990 vrátane pádla a bohatého príslušenstva.

Pokiaľ výrobca neuvádza technológie a jedná sa paddleboard s cenou do 13tis. Kč, s veľkou pravdepodobnosťou sa jedná o SINGLE LAYER konštrukciu.

Plaváky (300 litrov) s váhou medzi 12-13 kg sú pravdepodobne vyrobené klasickou Double Layer konstrukciou. Popis jednotlivých technológií je všeobecný a u jednotlivých výrobcov sa môže trošku líšiť.

Prémiové značky napríklad používajú ochranný pásik v mieste spojenia vrstiev paluby/dna a bokov. Túto vychytávku nájdete napríklad pri SUPe AQUADESIGN Rolling 11´.

Tvar paddleboardu

Dalším parametrom pri výbere paddleboardu je jeho tvar.

Allround – najpredávanejší tvar paddleboardu. Už podľa názvu je jasné, že sa jedná o dosku „na všetko“. Tento plavák je určený predovšetkým na dovolenkovanie. Má dostatečnú stabilitu a jeho veľkosť sa vyberá podľa váhy používateľa.

Rozmery sa najčastejšie pohybujú v rozmedzí – dĺžka 300-335 cm a šírka 75-85 cm.  Výtlak pre užívateľov do 70 kg stačí cca 200 litrov. Pre ťažších užívateľov je vhodnejší výtlak 250-300 litrov, tieto rozmery majú spravidla hrúbku 15 cm – 6´´.  Táto hrúbka zaistí nielen väčší výtlak, ale i pozdĺžnu tuhosť, takže bude SUP rýchlejší.

Pokiaľ uvažujete o tom, že na plaváku budete voziť aj ďalšieho člena rodiny, mal by mať výtlak väčší než 270 litrov. Ideálnym rodinným allroundom je napríklad Gladiator G10,8 PRO vyrobený technológiou MSL s výtlakom 296 litrov s Carbonshaft pádlom v balení zdarma.

Rodinné plaváky
Rodinné plaváky

Wave – tieto plaváky sú viac prehnuté, tým sa stávajú viac obratné a dajú sa na nich zjazdovať morské vlny. Ako sme už písali vyššie, od nafukovacieho plaváku sa nedá očakávať rezanie vlny ako na surfe, ale pre zoznámenie sa s wave paddleboardingom úplne vystačí.

V českých podmienkach sú tieto paddleboardy vhodné pre ľahkých jazdcov  – ženy alebo deti.  Málokto volí tento tvar ako jedinú dosku v rodine, ale ako druhú alebo tretiu. Na pokojnej hladine ho osedlajú deti alebo manželka a v morskom príboji wave board skrotí nebojácny otec. Príkladom takého boardu je SUP francúzskej značky LOKAHI, model W.E.Rider 9´5´´ s výtlakom 190 a hrúbkou 10 cm, ktoré sa do vlny zareže skoro ako pevná doska.


Touring – tieto plaváky sú vhodné na dlhšie výjazdy na pokojnej vode. Sú rovné, dlhé a majú užšiu špičku, vďaka tomu si lepšie držia smer a sú rýchlejšie. Touringy sú kompromisom medzi Allround a Race boardy.  Rozmery týchto plavákov sa pohybujú okolo dĺžky 330 cm a šírky 75 cm. Hrúbka 15 cm/6´´ je vhodná pre rýchlostne založených ťažších jazdcov.  Napríklad SUP O2 Touring 12´ od kultového výrobcu NSP patrí k tomu najrýchlejšiemu na vode.

Shark veľryba
Shark veľryba

Race – medzi nafukovačkami zatiaľ okrajová záležitosť, ale s vývojom nafukovacej technológie sa už začína presadzovať medzi karbonovými špeciálmi.


WindSup – kombinácia paddleboardu a začiatočníckeho windsurfingového plaváku. Väčšina wind paddleboardov vychádza z tvaru Allround. Úplnou nutnosťou je pri windsupe stredová plutva. Bez tej sa začiatočník nerozíde a pokiaľ áno, nebude schopný stúpať proti vetru. Perfektným riešením pre turistov je nafukovacia plachta Arrows Irig alebo Kona Air Rig.

WindSUP
WindSUP

Pre deti a začiatočníkov nebolo zoznámenie sa s windsurfingom najjednoduchšie. Váha celého oplachtenia je 1,5-2 kg podľa veľkosti. Plachta je zbalená do úhľadného vrecka, ktorý sa Vám vojde do batohu s nafukovacím paddleboardem. Ďalšou variantou je pevné oplachtenie od STX. Komplet je zbalený do väčšieho balenia, ale pocit pri jazde sa veľmi blíži k „pravému“ windsurfingu. V ponuke najväčšieho predajcu paddleboardov v ČR nájdete aj cenovo zvýhodnené komplety windSUPu s oplachtením už od 16983 Kč.

Vybaľovanie paddleboardu
Vybaľovanie paddleboardu

Nevyhnutnou súčasťou výbavy paddleboardistov je pádlo. Niektorí výrobci prikladajú k paddleboardu pádlo zdarma. Pokiaľ nechcete nechať nič náhode a chcete byť najrýchlejší, nezostáva vám nič iné ako sa poobzerať po niečom dynamickejšom.

Základné a najlacnejšie pádla sú vyrobené z hliníku (duralu) a plastu. Sú ťažké a mäkké. Výhodou je ich ľahká nastaviteľnosť a možnosť zloženia do batohu k Vašemu SUPu.


Ďalšou variantou je sklolaminát. Glassfiber pádla už majú dostatečnú tuhosť, ale s váhou to stále nie je žiadna sláva.

Najlepší materiál pre výrobu ľahkých a tuhých vecí je samozrejme carbon. Carbon dodá pádlu dostatočnú dynamiku a tú najnižšiu možnú váhu. Nevýhodou je náchylnosť k poškodeniu listu o dno – teda nepožičiavať deťom na hranie.

Najmenšiu váhu ponúkajú nerozoberateľné karbónové pádla, ale k nafukovaciemu paddleboardu doporučujeme o niečo málo ťažšie rozoberateľnú variantu. V ponuke pádiel nájdete aj kombináciu vyššie napísaných technológií. Napríklad na divokú vodu je vhodná kombinácia karbónu/skla a plastového listu.

 

Pokiaľ si stále neviete rady, najjednoduššie je navštíviť niekterú z testovacích akcií. Paddleguru Mára pravidelne obchádza vodné plochy po celej Českej republike a rád vám zdarma zapožičia SUP na vyskúšanie. Márov program môžete sledovať na informačnom SUP webe www.paddleboardguru.cz. Daľšou variantou je zapožičanie paddleboardu v klasickej pôžičovni. Na www.snowboardel.cz nájdete cenník a podmienky vypožičiavania. Pokiaľ sa rozhodnete pre kúpu, cenu za požičanie Vám odčítame z ceny paddleboardu.

1/1
Zavrieť reklamu