Aplikácie, ktoré vám pomôžu na cyklovýlete

BBB 2017-Zomershoot Vogezen. Foto: Michiel Rotgans

Či už sa chystáte na krátku jazdu alebo dlhý cyklistický výlet, prvé čo zbalíte je určite smartphone alebo váš tablet. A v takomto prípade môže byť vaše moderné zariadenie oveľa užitočnejšie, než si viete predstaviť.

Strava

Začneme s najpopulárnejšou aplikáciou Strava. Pre mnohých je to základná cyklistická aplikácia. Sleduje a zaznamenáva jazdu, poskytuje vzdialenosť, rýchlosť a dokonca aj tep, v prípade, že máte Bluetooth smart hrudný pás.

Vaše časy sú zobrazené na rebríčku, aby ste sa vedeli porovnať s ostatnými na rovnakej trase. Taktiež má veľa funkcií, ktoré vám umožňujú komunikovať so sociálnymi skupinami, môžete sa pridať do klubov, či zdolávať spoločné výzvy.

https://www.strava.com/mobile

Google maps

Medzi základné aplikácie pri cykloturistike patria mapy. Google maps je najobľúbenejšia aplikácia, ktorá vám pomáha nájsť správnu trasu.

Najideálnejšie je mapu využívať, ak máte pripojenie na internet. Bez neho totiž nedokáže nájsť vašu polohu a poskytnúť potrebné informácie. Google maps vie fungovať aj bez internetu, ale obmedzene. Jednoducho sa len uloží naposledy nahraná mapa. Google

MapsAndroid | iOSGoogle Street ViewAndroid | iOS

Maps.me

Veľkou konkurenciou Google maps je Maps.me. Snaží sa zabezpečiť to, čo Google maps nedokáže poskytnúť, a to je práca s mapou v offline režime.

Pri prvom spustení Maps.me vás aplikácia požiada, aby ste stiahli časť sveta podľa regiónu a taktiež vašu aktuálnu polohu. Všetky funkcie budú pracovať offline.

Jediný problém je ten, že mapy nezobrazujú topografické údaje, teda farebné vyobrazenie výšok. Je to čiastočne kompenzované malým výškovým profilom vytvoreným spoločne s cyklistickými a pešími trasami.


Maps.MeAndroid | iOS

Bike Citizens

Je to bezplatná navigačná aplikácia vytvorená pre cyklistov, ktorá pracuje offline. Poskytuje overenú databázu máp po celom svete.

Pri navigácii využíva hlasové pokyny, vďaka čomu môžete svoj telefón jednoducho umiestniť na držiak a nemusíte sa naň neustále pozerať.

Taktiež vám ponúka rôzne tipy pri návšteve miest, sleduje rýchlosť, vzdialenosť aj čas. Mapa Bike Citizens závisí od OpenStreetMapy, ktorá neustále napreduje.

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.bikecityguide

Windy

Pred tým ako vyrazíte na cyklotúru, je viac než potrebné skontrolovať počasie. Aplikácia Windy dokáže vizualizovať takmer každý faktor počasia. Ak sa chystáte robiť vlastné prognózy alebo chcete detailný prehľad o tom, čo vidíte, dajte aplikácii dátové spojenie a tá vám poskytne všetky informácie, ktoré potrebujete.

Windy pro : Android | iOS

Užitočné appky pre cyklistov. Foto: Shutterstock
Užitočné appky pre cyklistov. Foto: Shutterstock

Rain Alarm

Šikovná bezplatná aplikácia vás upozorní, ak sa blíži dážď. Funguje na aktuálnych informáciách v reálnom čase. Je presnejšia a spoľahlivejšia ako predpoveď počasia.

Dokáže upozorniť na akýkoľvek druh zrážok, bez ohľadu na to, či ide o dážď, sneženie alebo krupobitie. Ide o veľmi jednoduchú a prehľadnú aplikáciu.

https://play.google.com/store/apps/details?id=de.mdiener.rain.usa

Beanhunter

Po dlhej ceste sa chce každý cyklista niečím občerstviť a nabrať sily. Aplikácia Beanhunter nájde najbližšie bistro vo vašom okolí.

K jednotlivým podnikom môžete pridávať fotografie, či zdieľať svoje skúsenosti a odporúčať dané bistro. Aplikáciu Beanhunter vám poskytne aj otváraciu dobu jednotlivých podnikov.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.beanhunter

Booking.com

Ak sa chystáte na dlhý cyklovýlet, kde je potrebné niekde prespať, zvoliť si môžete aj stanovanie, no pri nepriaznivom počasí je lepšie vyhľadať ubytovacie zariadenie. O to sa postará aplikácia Booking.com, ktorá ponúka najširšiu škálu hotelov a penziónov po celom svete. Zobrazí ceny a aj to, či je daná izba práve voľná.

Booking.comAndroid | iOS


V našej ponuke máme veľa doplnkov, ktoré pomáhajú a zároveň spríjemňujú cyklistom jazdu, vďaka čomu si môžu výjazdy užiť o čosi viac. Určite by som každému odporučil, aby si do svojej výbavy zaobstaral držiak na smartphone, vďaka ktorému je orientácia v teréne jednoduchšia,“ hovorí Pavol Krnáč, dlhoročný predajca bicyklov a cyklistických doplnkov a majiteľ Sk-Profibike.

Pre cyklistických nadšencov, ktorí využívajú bicykel ako dopravu alebo zábavu, nie je nikdy na škodu mať nejaké voľne dostupné aplikácie, ktoré pomôžu zlepšiť jazdu, predchádzať nebezpečenstvu, či nájsť miesto, ktoré hľadáte.

Foto: Shutterstock a Michiel Rotgans

1/1
Zavrieť reklamu