Cyklovýlet na Záhorí? Prevezte sa slovenskou púšťou s vôňou borovíc

Cyklovýlet Záhorie. Foto: Miro Pochyba

Oblasť Záhoria je naozaj jedinečná. Nájdete tu jedinú slovenskú púšť, výnimočné borovicové lesy, kultúrne pamiatky, ale aj výborné cyklotrasy popri rieke, pomedzi lesy a dedinky.

Viete, ako vznikol názov Záhorie? Je to vlastne celkom logické. Táto oblasť Slovenska sa nachádza za horami – najmä za Malými Karpatmi.


Záhorie je zaujímavé aj preto, lebo susedí s Rakúskom aj s Českou republikou, od ktorých ho oddeľuje hraničná rieka Morava. My sme sa na bicykloch vybrali do konkrétnych miest. Preskúmali sme Kúty a Šaštín-Stráže a ich okolie.

Čo na nás spravilo najväčší dojem? Bolo toho viac, krásna cyklotrasa okolo rieky Moravy, ale aj výnimočné prostredie v chránenej krajinnej oblasti Záhorie. Možností na príjemné bicyklovanie je tu naozaj veľa.

Nastúpte do vlaku aj s bicyklom

Na Záhorie vlakom jednoducho a ekologicky. Za cieľové stanice sme si zvolili Kúty a Šaštín-Stráže.

Na cyklovýlet po Záhorí sme sa aj s bicyklami prepravili vlakom. Foto: Miro Pochyba
Na cyklovýlet po Záhorí sme sa aj s bicyklami prepravili vlakom. Foto: Miro Pochyba

Cestovať s bicyklom vo vlaku je naozaj jednoduché a pohodlné. Priamo na vlakovej stanici si viete za výhodnú cenu zakúpiť lístok pre seba aj pre bicykel.

Kúty sa nachádzajú na hlavnej trase medzi Bratislavou a Českou republikou, kde denne premáva veľké množstvo vlakových spojení. Do Kútov sa však dostanete aj z Trnavy a z Galanty po trase, ktorá spája Kúty a Šaštín-Stráže. Alebo ak už budete mať bicyklovania dosť a nebudete vládať, môžete sa z tohto miesta odviezť jednoducho vlakom domov. Nám sa tento spôsob cestovania naozaj osvedčil.

Na železničnej stanici v Kútoch Foto: Miro Pochyba
Na železničnej stanici v Kútoch Foto: Miro Pochyba

Vidiecka idylka s nenáročným terénom

Ak sa na stanici Kúty rozhodnete, že je čas nasadnúť na bicykel, do Šaštína-Stráží to máte približne 11 kilometrov po hlavnej ceste.

Môžete sa však vybrať aj krajšou, pokojnejšou odbočkou cez dedinku Kuklov alebo si spraviť okruh cez Borský Svätý Jur. Záhorie je typické rovinatým terénom, krásnou prírodou a starými mlynmi. Tak počítajte – koľko ich na výlete uvidíte?

V meste Šaštín-Stráže sa nachádza Bazilika Sedembolestnej Panny Márie, ktorá je jedným z najvýznamnejších chrámov na Slovensku. Hovorí o tom aj jej čestný titul bazilika minor. Je to pútnické miesto, ktoré každoročne navštívi až niekoľko desiatok tisíc veriacich.

Bazilika Sedembolestnej Panny Márie je jedným z najvýznamnejších chrámov na Slovensku. Foto: Miro Pochyba
Bazilika Sedembolestnej Panny Márie je jedným z najvýznamnejších chrámov na Slovensku. Foto: Miro Pochyba

Ak budete mať skutočne šťastie, do týchto posvätných priestorov vstúpite celkom sami. V absolútnom tichu majestátneho kostola si budete môcť vychutnať impozantnú architektúru, ako sa to podarilo nám.


Budova chrámu je napojená na pavlínsky kláštor a celý tento komplex je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Bazilika Sedembolestnej Panny Márie každoročne navštívi až niekoľko desiatok tisíc veriacich. Foto: Miro Pochyba
Bazilika Sedembolestnej Panny Márie každoročne navštívi až niekoľko desiatok tisíc veriacich. Foto: Miro Pochyba

Pieskové pláže ako pri mori

Aj keď sa v Šaštíne-Strážach hneď za bazilikou nachádza rybník, určite sa vám za vodou oplatí šliapať do pedálov ešte o kúsok ďalej. Len o necelý kilometer ďalej sa nachádza obľúbené jazero Gazárka.

O tom, že je táto rekreačná oblasť stále ,,in“, svedčia malé, ale udržiavané chatky na brehu jazera, bufety a vodné bicykle, ktoré si môžete počas sezóny prenajať. Je to ideálne miesto na relax a dokonca aj na kúpanie. Veď pieskovú pláž len tak hocikde na Slovensku nenájdete, však?

Piesková pláž na Gazárke. Foto: Miro Pochyba
Piesková pláž na Gazárke. Foto: Miro Pochyba

Gazárka alebo Šaštín-Stráže sú navyše aj veľmi strategickým miestom, ak by ste v chránenej krajinnej oblasti Záhorie chceli stráviť niekoľko dní.

Lesy sa rozprestierajú hneď za mestom a priamo od Gazárky sa začína niekoľko náučných chodníkov pre turistov aj cyklistov. Odporúčame veľmi peknú trasu, ktorá vedie cez les na Tomky, alebo druhú do Lakšárskej Novej Vsi, odkiaľ zas môžete pokračovať do Plaveckého Mikuláša.

Zrazu sa ocitnete v púštnej krajine – áno, u nás na Slovensku. Piesok a borovice však vládnu celému regiónu Záhoria.

Gazárka je stále populárna rekreačná oblasť. Foto: Miro Pochyba
Gazárka je stále populárna rekreačná oblasť. Foto: Miro Pochyba

Pre deti, ale aj náročnejších cyklistov

Záhorácke cyklotrasy nie sú náročné. Vedú rovinatou oblasťou, cesty pre cyklistov sú pohodlné a vystavané na spevnenom povrchu. Preto sú obľúbené najmä rodinami s deťmi.

Záhorácke cyklotrasy nie sú náročné, pretože vedú po rovine. Foto: Miro Pochyba
Záhorácke cyklotrasy nie sú náročné, pretože vedú po rovine. Foto: Miro Pochyba

Ak patríte k náročnejším cyklistom, nevešajte hlavu. Záhorie je prepojené aj s dlhšími cyklotrasami. Medzi najvýznamnejšie z nich patrí Záhorská cyklomagistrála, ktorá vedie z Bratislavy cez Šaštín-Stráže a cez Holíč a Skalicu do Senice a prepája najzaujímavejšie miesta tejto oblasti.

Alebo sa môžete napojiť na Malokarpatskú či Kopaničiarsku cyklomagistrálu. Možno však zatúžite ako my po troche romantiky a vydáte sa popri lužných lesoch po Moravskej cykloceste.


Uprednostňujete cyklotrasy mimo cestnej premávky? Tak aj preto sa vyberte práve tadiaľto.

Z Kútov to nie je ďaleko, vyštartovať môžete z Brodského, z Moravského Svätého Jána, ale aj zo severnejšieho miesta, napríklad z Holíča. Po Moravský Svätý Ján vedie cesta popri rieke. Potom sa odpája a z dôvodu ochrany tohto prostredia pokračuje ďalej cez dedinky.

Nádherná cyklotrasa okolo rieky Moravy. Foto: Miro Pochyba
Nádherná cyklotrasa okolo rieky Moravy. Foto: Miro Pochyba

Ak budete prechádzať po hrádzi rieky Morava, budete sa nachádzať predsa len o niečo ďalej od koryta. Je to preto, lebo hladina zvykne raz či dva razy do roka stúpať a zaplavuje okolité polia a lesy až po hrádzu. Potom sa zasa voda stratí a rieka zmizne medzi stromami.

V čerstvej zeleni lužných lesov sa však nedá sťažovať. Na druhej strane rieky môžete obdivovať malé rakúske rybárske domčeky s veľkými sieťami.

Súčasť niečoho väčšieho

Zaujímavosťou, na ktorú pri bicyklovaní natrafíte, sú dobre zachované betónové bunkre. Vystavali ich počas vojny, ale nakoniec ich vlastne nevyužili. Moravská cyklocesta je zároveň jedným z úsekov dlhšej cyklotrasy EuroVelo 13. Je to Cesta Železnej opony, ktorá vedie pozdĺž bývalej nepriechodnej hranice „železnej opony“, ktorá oddeľovala západnú a východnú Európu.

Moravská cyklocesta je jedným z úsekov dlhšej cyklotrasy EuroVelo 13. Foto: Miro Pochyba
Moravská cyklocesta je jedným z úsekov dlhšej cyklotrasy EuroVelo 13. Foto: Miro Pochyba

Je to najdlhšia európska EuroVelo cyklotrasa a vedie cez dvadsať krajín od Barentsovho mora na severe až po Čierne more na juhu. Vy sa však Moravskou cyklocestou dostanete pohodlne domov alebo aj naspäť do Bratislavy.

Preprava bicykla vlakom

Cestovanie vlakom aj s bicyklom je na Slovensku veľmi výhodné. Na rozdiel od lístka pre cestujúcich, ktorý si môžete kúpiť vopred cez internet, lístok na bicykel sa kupuje vždy na stanici.

Jednorazový lístok na prepravu bicykla stojí 1,50 €, jednodňový 2,50 €, týždenný 6 € a ak práve idete vyťaženým spojom, môžete si v osobnej pokladnici zakúpiť na bicykel aj miestenku za 1 €.

Železničná stanica Kúty. Foto: Miro Pochyba
Na železničná stanica Kúty. Foto: Miro Pochyba

Ak cestujete traja a viacerí, svoju cestu s bikom ohláste vopred na info@slovakrail.sk, aby ste sa mohli odviezť pohodlne všetci spolu. Vo vnútroštátnej preprave povinná rezervácia týchto miest neplatí, zaručuje však prepravu bicykla v požadovanom vlaku.

Na úseku Bratislava – Kúty je možná preprava bicyklov vo všetkých vlakoch okrem EC 130 EC 131, EN 476 a EN 477.

Ako sa dostať do Kútov a Šaštína-Stráží

Do Kútov jazdia z Bratislavy tri druhy vlakov. Najrýchlejšie sa sem dostanete priamym denným dvojhodinovým spojením vlakov kategórie EC s odchodom zo ŽST Bratislava-hlavná stanica od 6:10 h do 20:10 h.

EC sú medzištátne vlaky vyššej kategórie. Môžete však využiť aj spojenie vlakmi kategórie Os, teda osobné vlaky, ktoré obvykle stoja na všetkých zastávkach a staniciach.

železničná stanica Šaštín-Stráže. Foto: Miro Pochyba
železničná stanica Šaštín-Stráže. Foto: Miro Pochyba

Ďalej sú tu vlaky REX, ktoré spájajú viacero regiónov. Oproti rýchlikom majú obvykle väčší počet zastávok. No a naspäť z Kútov je to podobne, pričom vlaky kategórie EC s odchodom zo ŽST Kúty jazdia každé dve hodiny od 6:59 h do 20:59 h.

Zo ŽST Kúty sa dostanete aj na smery Česká Republika (Brodské, Brno, Praha) a Šaštín-Stráže, Senica, Trnava a na smer Skalica.

Na trati Bratislava – Kúty môžete v ŽST Zohor v období od 28. apríla do 14. októbra prestúpiť počas sobôt a dní pracovného pokoja na cyklovlak. Premáva na trase Záhorská Ves – Zohor – Plavecké Podhradie.

Na www.zssk.sk získate bližšie informácie o cestovaní vlakom.


Text: Martina Strihová
Foto: Miro Pochyba

1/1
Zavrieť reklamu