Žijete podľa svojich predstáv? 5 dôležitejších návykov, ktoré vám zaručene pomôžu žiť efektívnejšie

20. júna 2018

Aj vy si tak často pomyslíte, že keby ste len mali viac času? Žijeme uponáhľaný život a máme toho veľa. Ale je to naozaj tak? Naozaj je práve toto ten hlavný problém?

Každý máme presne toľko isto času ako ostatní. Naozaj svojich 24 hodín využívame efektívne? Alebo sme iba obeťami okolností, ktoré sme si sami nenaplánovali a v skutočnosti ani nechceme? A potom radšej klameme sami seba tým, že predsa musíme…

Nielen time management, ale hlavne management energie!

Mnoho ľudí rieši manažment času a presné plánovanie, aby toho stihli v práci, či živote čo najviac. Avšak čo môže byť ešte dôležitejšie je, že oveľa menej a paradoxne práve tých úspešných (zdravých, silných a prácou naplnených ľudí, či lídrov) rieši oveľa ťažšiu otázku efektivity, a teda manažmentu energie.

Svoje dni a svoj život dokážeme riadiť len vtedy, ak máme dostatok energie. A koľko energie máme, to závisí len na nás.

Tak ako pri jedle, tak aj v konaní a činnostiach je oveľa dôležitejšia kvalita, ako kvantita. Na managemente vlastnej energie však treba pracovať. A to tak, že začneme pracovať na budovaní nášho vedomia a zavádzať pravidelné pozitívne návyky. No a ktoré sú to tie najdôležitejšie návyky, ktorým treba venovať pozornosť?

Na managemente vlastnej energie treba pracovať a pravidelne zavádzať pozitívne návyky. Foto: Shutterstock
Na managemente vlastnej energie treba pracovať a pravidelne zavádzať pozitívne návyky. Foto: Shutterstock

Základom toho, aby ste mali dostatok energie zdolať všetky výzvy dňa, je výber stravy. Zlé trávenie a potraviny, ktoré nemajú výživovú hodnotu, nás oberajú o energiu potrebnú pre mozog a motiváciu, o schopnosť sústredenia a eliminácie reaktivity a stresu.

5 najdôležitejších návykov, ktoré mi prinášajú veľký efekt za optimálnu môjho času, energie  a peňazí.

1. Výber stravy, aby nás o energiu neoberala, ale podporovala

Spomenieme si iba troch základných zlodeji energie, ktorým by sme sa v našej strave mali vyhnúť.

Prvou skupinou je cukor, koncentrované sacharidy a fruktóza. Obsahujú ich klasické pečivo, bežné cereálie, sladké nápoje, sladkosti, keksíky, slané pochutiny…

Na efektívny nízko sacharidový prístup sa špecializuje celý POWERLOGY. Cieľom je znížiť príjem nepotrebných a nekvalitných sacharidov a nahradiť ich práve vysoko kvalitnými tukmi, ktorá zabezpečia nie len sýtosť a stabilitu energie, ale aj pozitívny vplyv na hormonálne procesy v tele.

Aby nás strava o energiu neoberala, ale podporovala. Foto: Shutterstock
Aby nás strava o energiu neoberala, ale podporovala. Foto: Shutterstock

Druhou skupinou, ktorú potrebujeme vylúčiť, aby sme nekonzumovali zbytočný „odpad“, ale kvalitnú stravu, sú spracované potraviny a neželaná chémia v jedle. Éčka, dochucovadlá, konzervanty, soľ, palmový olej, umelé sladidlá… Čítajte etikety toho čo kupujete a vyberajte minimálne spracované potraviny čistého zloženia.

A tretím bodom, ktorý je treba si vyriešiť, sú individuálne intolerancie na vybrané potraviny alebo nesprávne kombinácie a úprava jedál a ich následný vplyv na metabolizmus. Možno aj vás dlhodobo trápi nejaký zdravotný problém alebo napríklad akné a neviete si s tým poradiť… Môže byť za tým práve vaša neznášanlivosť určitého druhu potravín.

Je pravdou, že ešte nemáme dostatočne rozvinutú diagnostiku, a tak je na individuálnej zodpovednosti každého vnímať vplyv najproblematickejších látok ako lepok, laktóza a kazeín na svoje trávenie. Rovnako dôležité je však zamyslieť sa nad varením a úpravou potravín pre elimináciu škodlivých látok, oxidácie tukov, alebo iných metabolitov spôsobujúcich zápaly, alebo rakovinotvorné impulzy.

2. Pohyb! Prirodzený plus tréning

Ak sedíte dlhšie ako 45 minút, tak vám potom asi super večerný tréning k zdraviu nemusí pomôcť. Pritom sa stačí len postaviť a 10 minút sa poprechádzať a ponaťahovať.

K prirodzenému tréningu si treba vybrať ešte vedomý a adekvátny tréning svalov a kondície pre funkčné telo. Nechoďte však hneď do extrémov, ale zvoľte si správnu dávku. Keď s niečím začínate, tak si najskôr nastavte proces adaptácie, inak to môže byť kontraproduktívne. Ide o náš pocit a zdravie, nie o to, aby sa na niekoho podobali.

K prirodzenému tréningu si treba vybrať ešte vedomý a adekvátny tréning svalov a kondície pre funkčné telo. Foto: Shutterstock
K prirodzenému tréningu si treba vybrať ešte vedomý a adekvátny tréning svalov a kondície pre funkčné telo. Foto: Shutterstock

Najefektívnejším je intervalový alebo silový tréning, ktoré majú za krátky čas veľký vplyv na svaly, metabolické procesy a vašu inzulínovú citlivosť, ktorá je kľúčová pre vaše zdravie. Obľúbené športy sú však jedným z najlepších riešení, lebo keď vás niečo baví, nebudete sa do toho musieť nútiť. Ak ale trénujete denne, dajte si pozor na chronické kardio a pretrénovanosť a dbajte aj na dostatočnú regeneráciu a  spánok, lebo inak môžete neskôr ľutovať.

3. Kvalita spánku a vedomý štart dňa

V súčasnosti sú kvalitný spánok a zaspávanie asi jedným z najväčších problémov životosprávy. Ľudia sú v strese a celú noc podvedome rozmýšľajú, čo všetko treba na ďalší deň spraviť. Nevieme vypnúť mozog!

Ďalším problémom je ranná rutina a nevedomý štart dňa, kedy nás budí budík a hneď sa nám dvíha kortizol a rovno letíme k hygiene, káve a chystaniu sa do práce.

A asi najhoršie je, keď hneď ráno kontrolujeme Facebook, Instagram, e-maily , či mobil. Mobil ráno, mobil večer, mobil pri hlave, mobil v hlave.

Čo je asi najhoršie je, keď hneď ráno kontrolujeme Facebook, Instagram, e-maily , či mobil. Foto: Shutterstock
Čo je asi najhoršie je, keď hneď ráno kontrolujeme Facebook, Instagram, e-maily , či mobil. Foto: Shutterstock

Vedeli ste, že keď posledné 2 hodiny pred spaním večer pozeráte na obrazovky, tak je vaše kvalita spánku výrazne negatívne ovplyvnená? Nečudujte sa potom, že aj keď ste spali 8 hodín, tak sa budíte rozbití. Zamyslite sa nad vašou večernou a rannou rutinou. Čo tak byť o krok vpred a povenovať sa pozitívnej vizualizácii dňa, ktorý vás čaká?

4. Dostatok Vitamínu D3, magnézia a probiotík

Doplnky výživy sú vždy kontroverznou témou. Ale v súčasnosti existujú vybrané kvalitné doplnky, ktoré sa naozaj oplatia a majú efekt. V zimnom období od októbra do apríla je pre nás skutočne veľmi dôležité brať kvalitný vitamín D3 v dávke 5000UI. Vitamín D3 má toľko dôležitých funkcií, že by ich bolo ťažké vymenovať.

Dôležitý je aj stav mikrobiómu tráviaceho traktu, ktorý môžete posilniť prebiotikami a probiotikami.

5. Otužovanie otuží aj myseľ

Všetci odborníci sa zhodnú na tom, že otužovanie má silný pozitívny efekt pre zdravie a imunitu. Avšak ak sa do toho ponoríte hlbšie, tak prídete na oveľa viac súvislostí a ďalších benefitov ako sú tréning mysle, koncentrácie a práce s vlastným strachom.

Otužovanie nie je len zdravé, je to aj tréning mysle, koncentrácie a práce s vlastným strachom. Foto: Shutterstock
Otužovanie nie je len zdravé, je to aj tréning mysle, koncentrácie a práce s vlastným strachom. Foto: Shutterstock

Na Slovenksu  prebiehajú vynikajúce kurzy otužovania a vedomého dýchania metódy Wima Hofa. Vďaka víkendovému workshopu a praktizovaniu tejto metódy znížite váš počet dní PN za rok na jednociferné číslo a výrazne zlepšíte vašu schopnosť adaptácie na stresové faktory pracovného prostredia.

Myšlienka na záver!

Ak si myslíte, že máte slabú pevnú vôľu, tak sa naozaj k ničomu neprinútite. Skúste na týždeň zmeniť prístup a priznajte si, že človek ako bytosť má len také schopnosti a pevnú vôľu ako si postupne vytrénuje. Skúste si definovať jeden z odporúčaných návykov a hoci v malej dávke 20 minút realizovať každý deň. Zrazu možno zistíte, že aj iné činnosti vám idú ako po masle.

A nezabúdajte, že ak chcete zmeniť niečo vo vašom živote k lepšiemu, tak najprv potrebujete zmeniť niečo vo vašom jednom dni. Orientujte sa na preklopenie reaktívneho vyčerpávajúceho pracovného dňa na pozitívny pracovno-rodinno-vzťahovo-športový POWER deň.

1/1
Zavrieť reklamu