Rajecká dolina – ideálne miesto na beh a oddych

16. júla 2018
Rajecký maratón 2017

Ste vyznávačmi behu a Rajeckú dolinu ste ešte nenavštívili? Potom by ste si mali do svojho bežeckého diára zaznačiť dátum 11. august 2018. V tento deň sa tam totiž koná Rajecký maratón. Hlavným ambasádorom 35. ročníka je najlepší slovenský atlét, majster sveta a olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Matej Tóth.

Rajecký maratón je súčasťou Slovenského pohára v maratóne Bratislava – Rajec – Košice a každoročne sa na ňom zúčastňuje viac ako 1 200 bežcov.


Štart aj cieľ maratónu je na námestí SNP v Rajci. Po štarte sa beží 2-kilometrový okruh mestom a potom sa pokračuje cez Šuju, Fačkov, Čičmany a späť na námestie v Rajci. Povrch trate je asfaltový a pretekári prekonávajú výškový rozdiel 200 m. Bežci si môžu vybrať kategóriu podľa svojich schopností a štartovať tak buď na maratóne, alebo polmaratóne.

Okrem toho sú tu vítaní aj fanúšikovia in-line, ktorí si svoje sily môžu zmerať na In-Line polmaratóne. Od minulého roku je súčasťou tohto podujatia aj Rajecká štafeta (4x 5 km), ktorej trať je totožná s traťou polmaratónu – začína sa na Nám. SNP v Rajci, pokračuje do Šuje a po obrátke v Rajeckej Lesnej končí sa opäť v Rajci.

Organizátori nezabúdajú ani na budúcich „maratóncov“, pre ktorých je pripravený Mz Pneu rajecký beh. Deti do 10 rokov musia zvládnuť trať dlhú 400, deti od 11 do 15 rokov budú súťažiť na dvojkilometrovej trati. Viac informácií nájdete na www.rajeckymaraton.sk.

Súčasťou Rajeckého maratónu je každoročne aj kultúrne podujatie Veľký rajecký deň s bohatým kultúrnym programom. Tento rok bude pódium patriť skupinám Horkýže Slíže, Smola a hrušky, Traky či Marošovi Bangovi.


Na námestí sa bude konať tradičný Rajecký jarmok a po behu si môžete vychutnať dokonalý oddych v susednom kúpeľnom mestečku Rajecké Teplice a dopriať svojmu telu uvoľnenie v termálnej vode Kúpeľov Aphrodite. Miestna voda lieči pohybový a nervový aparát a celkovo prispieva k rekonvalescencii organizmu.

Čičmany
Čičmany

Do Rajca sa oplatí prísť aj na dlhšie, nielen v deň konania pretekov.  Novinkou je nový náučný chodník Okolím Rajeckého hradu, ktorý sa začína pri Mestskom múzeu, pokračuje okolo kúpaliska Veronika až k masívu Dubová. Dozviete sa na ňom zaujímavé informácie o miestnej flóre, faune, histórii mesta Rajec a Rajeckej doliny.

Počas vášho pobytu v Rajeckej doline nevynechajte ani čarovné Čičmany s maľovanými dreveničkami, jedinečné rezbárske dielo Slovenský drevený Betlehem v Rajeckej Lesnej, druhú najrozsiahlejšiu zrúcaninu na Slovensku hrad Lietava či Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach.


Ak máte chuť objavovať Rajeckú dolinu po vlastných nohách, nájdete tu nádhernú 360° vyhliadku z vrchu Kľak (1 351 m n. m.),  zvláštne skalné útvary, napr. Skalný budzogáň, Poluvsiansku skalnú ihlu či Slnečné skaly. Naprázdno neodídu ani bikeri, pretože okolité Strážovské vrchy a Malá Fatra – Martinské hole sú popretkávané cyklistickými trasami.

Kľak, Malá Fatra ZAŽI RAJECKÚ DOLINU
Kľak, Malá Fatra ZAŽI RAJECKÚ DOLINU

Ak máte chuť zažiť niečo nové v oblasti športu, môžete navštíviť miestny golfový rezort Golfpark Rajec a okrem golfu vyskúšať aj FootGolf.

Jednoducho povedané: Rajecká dolina ponúka pestrú mozaiku zážitkov a množstvo unikátnych miest. Viac o nich sa dozviete na webovej stránke Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rajecká dolina www. rajeckadolina.sk. Dovidenia v Rajeckej doline.

1/1
Zavrieť reklamu