Okuliare na ochranu očí pred UV žiarením nestačia

18. júla 2018
BBB 2017 Zomershoot Vogezen. Foto: Michiel Rotgans

Už od útleho detstva sa učíme, že UV žiarenie je pre našu pokožku škodlivé a preto by sme mali používať rôzne ochranné krémy. Zabúda sa však upozorňovať na ochranu očí. Ultrafialové lúče sa podieľajú aj na zhoršovaní zraku v staršom veku, či tvorbe rôznych očných ochorení.

Základná ochrana

Slnečné okuliare sú hádam najznámejšou ochrannou pomôcku očí pred slnečným žiarením. Je však potrebné vybrať si skutočnú kvalitu, ktorá vám zabezpečí 100% UV ochranu.

Slnečné okuliare BBB fullview
Slnečné okuliare BBB fullview

„Ak chcete okuliare využívať aj počas športu, oceníte nerozbitné vymeniteľné polykarbonátové sklá, bočnice prichytené priamo na sklo a nastaviteľné pogumované nosníky. „ odporúča Pavol Krnáč, dlhoročný predajca bicyklov, cyklistických doplnkov a majiteľ Sk-Profi Bike.

Kontaktné šošovky

Kontaktné šošovky vybavené UV filtrom dokážu chrániť presne tú časť rohovky, ktorá je najviac náchylná na svetlo. Žiarenie dokáže preniknúť do vnútra oka a pri dlhodobom pôsobení poškodiť zrak. Najideálnejšia ochrana očí je práve kombinácia špeciálnych šošoviek, kvalitných slnečných okuliarov a pokrývky hlavy so šiltom.

Kvalitná šiltovka

Ochranu vašim očiam poskytne aj klobúk alebo čiapka s dlhým šiltom. Pri rôznych aktivitách je vhodná šiltovka z kvalitných materiálov. Práve kombinácia mikrovlákna a sieťoviny pomáha odvádzať nadbytočnú vlhkosť. Napríklad pri cyklistike je dôležitý krátky šilt optimalizovaný na nosenie s prilbou.

Šiltovka Castelli
Šiltovka Castelli

Odraz slnečných lúčov

 

Odraz slnečných lúčov od vodnej hladiny alebo piesku znásobuje vplyv UV žiarenia na oči. Preto je dôležité venovať pozornosť ochrane očí najmä na pláži, pri vode alebo vo vysokohorskom prostredí. Aj odraz lúčov od asfaltovej cesty nepriaznivo pôsobí na váš zrak.

Chráňte sa počas celého dňa

Je všeobecne známe, že slnečné lúče sú najsilnejšie v čase medzi desiatou hodinou rannou a druhou hodinou popoludní. Z hľadiska prenikania lúčov do očí sú však najnebezpečnejšie ranné hodiny po východe slnka a večerné hodiny pred západom. Lúče prenikajú dokonca aj cez mraky, čo znamená, že oči je potrebné chrániť počas celého dňa.

Vitamíny

Pestrá strava je veľmi prospešná aj pre váš zrak. Foto: Shutterstock
Pestrá strava je veľmi prospešná aj pre váš zrak. Foto: Shutterstock

Pestrá strava je veľmi prospešná aj pre váš zrak. Listová zelenina a ovocie je bohaté na vitamíny A, C a E. Žlté papriky a mango obsahuje veľké množstvo luteínu, ktorý je považovaný za antioxidant. Aj zeaxantín v brokolici, kukurici, pomarančoch a vajciach pôsobí na váš zrak pozitívne.

Slnečné okuliare určite pomôžu chrániť váš zrak. Aby ste však mali oči v bezpečí, je potrebné  kombinovať ich aj s inými ochrannými prostriedkami. Každým rokom sú lúče agresívnejšie a preto  je nutné dbať na kvalitnú ochranu.


Foto: Michiel Rotgans, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu