Vyskúšali sme cvičenia vo vzduchu

23. júla 2018
Cvičenie Flyfit v Nitre. Foto: Miro Pochyba

Hľadáte cvičenie, ktoré vám vyformuje postavu a zlepší držanie tela? Alebo sa potrebujete zbaviť bolestí chrbta? To všetko dokáže Flyfit a navyše sa pri ňom aj poriadne zabavíte. Ako to vieme? V Nitre sme si ho vyskúšali na vlastnej koži.

Viete, prečo je Flyfit jedno z najzdravších a najúčinnejších cvičení? Lebo precvičujete hneď niekoľko vecí naraz. Aj keď sa pri cvikoch zameriate na konkrétnu oblasť, vždy sú v pozore svaly celého tela.

Asi najlepšie by sa dal Flyfit svojimi účinkami prirovnať k power joge  ̶  je to kvalitný funkčný tréning, ale má aj čosi navyše. Pretože sa cvičí vo vzduchu na špeciálnej sieti hammock, musíte neustále udržiavať rovnováhu, a tak – hoci si to ani neuvedomíte – zapájate vnútorné stredové svalstvo (core), ktoré je potrebné na správne držanie tela.

Ponorte sa do seba

Cvičenia vo vzduchu sú špeciálne tým, že sa musíte vrátiť do svojho stredu. Hneď ako myšlienkami ujdete k práci alebo k iným povinnostiam, stratí sa aj fyzická rovnováha. Tento tréning vás núti skoncentrovať myseľ, vnímať svoje telo, kontrolovať každý pohyb, teda ,,byť prítomný“.

Navyše, polohy dolu hlavou vám prinesú aj adrenalín a zvýšia hodnoty endorfínov. Okrem silových cvikov s váhou vlastného tela vás na každej hodine čaká aj veľa strečingu a na záver hodiny obľúbená krátka relaxácia v hojdajúcej sieti. Môžete čakať, že  budete odchádzať so širokým úsmevom na tvári.

Akrobacia výrazne rozširuje pohybové schopnosti, posilňuje najmä ruky a brucho a zvyšuje flexibilitu celého tela. Foto: Miro Pochyba
Akrobacia výrazne rozširuje pohybové schopnosti, posilňuje najmä ruky a brucho a zvyšuje flexibilitu celého tela. Foto: Miro Pochyba

Na kruhu alebo na šále?

Vzdušná akrobacia je už o niečo náročnejšia a záleží hlavne na vás, do akej miery sa jej chcete venovať. Na vašom tele to však bude už čoskoro poznať.

Akrobacia výrazne rozširuje pohybové schopnosti, posilňuje najmä ruky a brucho a zvyšuje flexibilitu celého tela.

V kurzoch akrobacie sa učia krásne pózy a neskôr aj zostavy vzdušného tanca. V Nitre cvičia vzdušnú akrobaciu na kruhu (aerial hoop) a na šáloch (aerial silks), tie sú však iné ako hammocku, na ktorom sa cvičí Flyfit.

Vzdušná akrobacia na kruhu. Foto: Miro Pochyba
Vzdušná akrobacia na kruhu. Foto: Miro Pochyba

Pokiaľ by ste sa chceli akrobacii venovať rekreačne, stačí vám trénovať jeden- až dvakrát do týždňa. Ak to však myslíte naozaj vážne, rátajte s tým, že je to náročný výkonnostný šport. Napríklad akrobati v Cirque Du Soleil trénujú aj 8 hodín denne.

Tréningy sú zvyčajne dvakrát do týždňa, no viac hodín strávených vo vzduchu pribúda pri príprave na súťaž či na vystúpenie. Akrobaciu je ideálne dopĺňať strečingom, a pretože každý má inú stavbu tela, trénerky sa snažia poradiť individuálne.

Cvičiť môžu všetci

Možno práve rozmýšľate, či by ste sa na sieť mohli zavesiť aj vy. Obmedzení je len veľmi málo a Flyfit môže cvičiť asi každý.

Ak máte problémy s vysokým krvným tlakom, odporúča sa vynechať polohy dolu hlavou. Flyfit a Flyjogu môžu s vynechaním niektorých cvikov zameraných na brušné svaly cvičiť aj tehotné ženy. Akrobacia by v tomto prípade nebola veľmi vhodná.

Vynikajúce je, že tieto cvičenia upravia po pôrode svaly panvového dna a veľmi príjemne uvoľnia namáhanú chrbticu. Čo sa týka hmotnosti, obmedzenia nie sú žiadne. Hammock udrží až 500 kilogramov, takže FlyFit môžu cvičiť aj ľudia s nadváhou.

Cvičenie v skupine je zaujímavejšie ako doma, jednoduchšie sa motivujete a možno si nájdete aj novú kamarátku.

Precvičíte si aj končeky prstov

Ak ste dlho necvičili alebo sa venujete inej športovej aktivite, prvý tréning bude asi najťažší. Na druhý deň môžete cítiť aj také svaly, o ktorých ste doteraz ani nevedeli. Po akrobacii sa môžete zobudiť aj so svalovicou na prstoch!

Rozdiel medzi Flyfitom a posilňovaním je v tom, že pracujete s váhou vlastného tela, sieť vám poskytne voľnosť, ktorú nebudete mať pri žiadnom inom cvičení. Najväčšou výhodou je, že sa môžete zavesiť dolu hlavou, čo ocení vaša chrbtica.

Flyfit rýchlo formuje postavu, predĺži svaly, zbaví vás bolestí chrbta a zrelaxuje myseľ. Jeho účinky sa dajú pocítiť až prekvapivo rýchlo, už pri cvičení jedenkrát do týždňa. FlyFit  je však taká zábava, že čakanie na ďalšiu hodinu bude pre vás na nevydržanie.

Trénerka Kristína Opálenská

Trénerka Flyfit Kristína Opálenská
Trénerka Flyfit Kristína Opálenská

Flyfit a Flyjoga sú v posledných rokoch veľmi populárne, lebo efekt cvičenia sa dostaví už po prvých tréningoch. Práve preto toto cvičenie nepovažujem len za dočasný boom. Je to plnohodnotné zdravé cvičenie a pre mňa osobne nemá konkurenciu. K akrobacii som sa dostala cez Flyfit. Kúpila som si kruh a keď som ho skúšala prvé razy, myslela som si, že je nemožné, aby som na ňom niekedy dokázala spraviť zostavu.

Začiatky boli ťažké, ale túžba veľká. Do vzdušného tanca som sa zamilovala a teraz si neviem predstaviť život bez neho.


Text: Martina Strihová
Foto: Miro Pochyba

1/1
Zavrieť reklamu