Na tréningu bodyART

4. septembra 2018
Cvičenie bodyART. Foto: Miro Pochyba

Cvičenie bodyART nie je iba kvalitným fyzickým tréningom. Je to aj spôsob ako relaxovať, zmierniť napätie a stres, zosúladiť telo, myseľ a dušu. Poďte sa s nami o tom presvedčiť.

BodyART je koncept, ktorý má pozitívne zdravotné účinky na aj mlákou získal niekoľko ocenení.

Jeho zakladateľ Robert Steinbacher, tanečník a psychiku. Vďaka tomu za tréner, ktorý pracoval veľkou telo so zdravotne postihnutými deťmi, ho rozšíril do celého sveta. Inšpiroval sa pri tom aj východoázijským učením a tradičnou čínskou medicínou a spojil dokopy telesný tréning a duševnú relaxáciu. Pedagogička Shiatsu Alexa Le ho ,,už len“ vylepšila energetickými cvičeniami a hlbšími dýchacími technikami. 

Pretože človek, ale to už isto viete, je nielen schránka, ale spojenie tela, mysle a duše.

Porozumieť samým sebe

BodyART je špeciálny v tom, že pomáha ľuďom, aby porozumeli samým sebe. Áno, je to naozaj plnohodnotný funkčný tréning. No na rozdiel od klasického silového tréningu precvičuje celé telo súčasne, nie iba jednotlivé svaly
samostatne.

Mnohé pozície si vyžadujú aj zvýšenú rovnováhu a stabilitu stredu tela (core). Tréningové pozície a dýchacie techniky sa však kombinujú tak, aby ste si aj kvalitne zacvičili, aj duševne zrelaxovali.

Jedným z beneftov spojenia cvičenia a dýchania je, že každý pohyb vykonávate koncentrovane a vedome. Cieľom je, aby vaše telo začalo konečne správne fungovať.

Ako vyzerá hodina bodyART

Priebeh hodiny je prepojený s východnou filozofou a inšpirovaný piatimi elementmi. Začiatok korešponduje s elementom zem, začína sa na zemi a cieľom je mobilizácia a dýchanie. S elementom drevo sa postupne zvyšuje náročnosť, rozsah pohybov a rýchlosť cvičení.

Cvičenie bodyART v Move Academy v Bratislave. Foto: Miro Pochyba
Cvičenie bodyART v Move Academy v Bratislave. Foto: Miro Pochyba

Hlavná časť hodiny je spätá s ohňom a s najväčšou energiou. S elementom kovu sa intenzita začína znižovať a na záver nasleduje voda v podobe uvoľnenia a relaxácie. Pracuje sa so silou, ohybnosťou, koordináciou, rovnováhou, mobilizáciou a čiastočne aj s kondíciou.

A výsledok? Moje svaly naozaj dostali zabrať, ale po skončení hodiny som sa necítila zničená ako zvyčajne, ale naopak uvoľnená.

Vycvičte si vyrovnanú psychiku

Každé cvičenie má pozitívny vplyv na psychiku, ale bodyART má niečo navyše. Vďaka dýchacím technikám som mala dostatok priestoru a času, aby som sa na cvičenie koncentrovala. Tak som sa vyhla rýchlym, automatickým pohybom.

Vďaka tomu, že som sa nerozptyľovala vonkajšími podnetmi – hudbou, krikom trénerky alebo choreografou, mohla som sa zamerať len na seba. Asi som naozaj bola viac ,,v sebe“. Nádych – výdych, sila – relaxácia, napätie a uvoľnenie, všetko sa musí diať v harmónii ako princíp jin a jang.

So stopercentnou istotou môžem povedať, že toto cvičenie je vhodné pre všetkých – od bábätiek až po seniorov, pravdaže každý si musí nájsť svoju skupinu (!) a aj úroveň obtiažnosti. Vďaka tomu sa môžu pripojiť aj úplní
začiatočníci a každý môže mať plnohodnotný tréning.

Každé cvičenie má pozitívny vplyv na psychiku, ale bodyART má niečo navyše. Foto: Miro Pochyba
Každé cvičenie má pozitívny vplyv na psychiku, ale bodyART má niečo navyše. Foto: Miro Pochyba

Čo má bodyART spoločné s powerjogou?

Cvičenia bodyART sa delia na silové, inšpirované jogou a terapeutické. Hoci bodyART môže miestami pripomínať
jogu, rozdiel je v tom, že má viac zdravotný a kondičný charakter.

Pri tomto cvičení sa neporovnáva, ani nepreteká. Pretože niekto môže byť ohybný, ale chýba mu sila, iný má dobrú kondičku, ale nemá potrebnú ohybnosť.

Každý trénuje to, čo potrebuje zlepšiť, aby jeho telo pracovalo správne ako celok. Jednoducho – na hodine sa každý zameriava sám na seba.

Lea Grančič – trénerka bodyART

BodyART je v súčasnosti moja srdcovka. V oblasti ftness a skupinových cvičení sa pohybujem už 22 rokov.

Trénerka bodyART Lea Grančič. Foto: Pospo
Trénerka bodyART Lea Grančič. Foto: Pospo

Hoci ma radia skôr k energickým osobám (lektorom), hľadala som cvičenie, ktoré mi ponúkne rovnováhu. Po prvej hodine bodyART s Robertom Steinbacherom som vedela, že chcem byť lektorkou tohoto konceptu.

Už päť rokov sa snažím aj ostatným sprostredkovať to, čo som vtedy prežila. Jedinečný pocit, v ktorom sa spája príjemná únava, radosť a uvoľnenie, pokoj v duši a prázdna hlava.

Treba to zažiť. Najlepšie na bodyART je, že vás hodina „nezabije“. A hoci niekedy na hodine bojujete sami so sebou a prekonávate svoje hranice, na konci ste vyrovnaní a pokojní.


Text: Martina Strihová
Foto: Miro Pochyba

1/1
Zavrieť reklamu