Vyrobte si doma pravé kvalitné gelato

12. septembra 2018
Vďaka domácej výrobe zmrzliny máte pod kontrolou svoje zdravie a všetky použité ingrediencie. Foto: Shutterstock

Len málokto v horúcom lete dokáže odolať chladivej sladkej lahôdke. Ale ak ste niekedy ochutnali kvalitnú domácu zmrzlinu, tá z obchodu alebo zo stánku vám už nikdy nebude stačiť.

Vďaka domácej výrobe zmrzliny máte pod kontrolou svoje zdravie a všetky použité ingrediencie.

Ak ste ju ešte doma nepripravovali, určite premýšľate, ako na to. V podstate existujú dve možnosti, no len jedna z nich vedie k pravému krémovému gelatu. Takže poporiadku.

Zmrzlinu si môžete vyrobiť aj bez použitia špeciálneho prístroja. Potrebujete k tomu len kvalitný mixér. Do mrazničky dáte zamraziť ovocie. Napríklad banány zmrzline dodajú príjemnú krémovosť.

Mrazené ovocie potom dohladka rozmixujete vo vysokovýkonnom mixéri. Môžete si namixovať aj rôzne druhy chutných zmesí do nanukových formičiek. Ale nebude to presne to, na čom si pochutnávate v zmrzlinových kornútkoch.

Skutočnú zmrzlinu v najvyššej kvalite a s dokonalou chuťou si vyrobíte, len keď použijete kvalitné ingrediencie a prístroj na výrobu domácej zmrzliny.

Od ručnej kľučky po automatiku

Začalo sa to v roku 1845, keď si Nancy Johnsonová z USA nechala patentovať geniálny prístroj. Založila ho
na osvedčenom princípe ľadu, soli a dvoch vo vnútri uložených nádob, no pridala efektívnu miešaciu lopatku a kľučku.

Vďaka nej bola výroba zmrzliny ešte stále namáhavá, pretože ručný pohon zmrzlinu počas mrazenia premiešaval a zabránil jej tuhnutiu na stranách nádoby, ale Nancyina lopatka, ktorá slúžila súčasne aj ako stierka, fungovala výborne.

Vedeli ste, že tieto nostalgické výrobníky zmrzliny na ručný pohon sa predávajú dokonca ešte dnes?

Ak budete zmrzlinu vyrábať trikrát do roka

Niektoré výrobníky zmrzliny stále fungujú na princípe nádoby a lopatky, ktorá mieša zmes chladiacu sa na stranách nádoby. Sú lacné a ľahko dostupné, no ich nevýhodou sú plastové komponenty, ktoré obsahujú chemikálie ako BPA a rýchlo sa kazia. Nedokážete v nich vyrobiť dve príchute naraz a sú vhodné skôr na sorbety a smotanové zmrzliny a pre ľudí, ktorí majú na zmrzlinu chuť trikrát do roka, a väčšie investície do prístrojov, ktoré z komory vytiahnu len príležitostne, sa im nevyplatia.

Ak kvalitnú zmrzlinu milujete

Pre skutočných milovníkov zmrzliny sú určené prístroje s vlastnou chladiacou jednotkou. Vďaka nej dokážu vyrobiť zmrzlinu kedykoľvek bez predchádzajúceho chladenia nádoby a ingrediencií.

Vďaka domácej výrobe zmrzliny máte pod kontrolou svoje zdravie a všetky použité ingrediencie. Foto: Shutterstock
Vďaka domácej výrobe zmrzliny máte pod kontrolou svoje zdravie a všetky použité ingrediencie. Foto: Shutterstock

Jedná sa o drahšie prístroje, preto si pri ich kúpe dajte pozor na výkon. I vo vysokej cenovej kategórii sa totiž nájdu také, ktoré šľahajú zmrzlinu 40 minút a robia pri tom obrovský hluk.

Pri výbere sa zamerajte na vysokovýkonné prístroje, ktoré dokážu vyrobiť takmer 2 litre zmrzliny už za 20 minút.

Dajte si pozor, či je nádoba, v ktorej sa zmrzlina vyrába, odnímateľná. Nie je to katastrofa, ak sa vybrať nedá, ale značne vám to skomplikuje čistenie. Odnímateľnú nádobu môžete ľahko prepláchnuť pod tečúcou vodou.

Rýchlo a bez námahy

Od doby, keď sa muselo kvôli výrobe zmrzliny točiť kľučkou, už našťastie uplynulo dosť času. Dnes sa môžete spoľahnúť na prístroje, ktoré nie sú len vysokovýkonné a rýchle, ale i automatické. Tie vám prácu uľahčia ešte viac.

Dokážu ovládať potrebnú teplotu chladenia, časovo obmedzeného skladovania alebo rýchlosť miešania. Môžete z nich podávať zmrzlinu okamžite, na rozdiel od prístrojov z nižších kategórií, z ktorých zmrzlinu musíte nechať stuhnúť v mrazničke.

Skutočnú zmrzlinu v najvyššej kvalite a s dokonalou chuťou si vyrobíte, len keď použijete kvalitné ingrediencie a prístroj na výrobu domácej zmrzliny. Foto: Shutterstock
Skutočnú zmrzlinu v najvyššej kvalite a s dokonalou chuťou si vyrobíte, len keď použijete kvalitné ingrediencie a prístroj na výrobu domácej zmrzliny. Foto: Shutterstock

Navyše, v automatických prístrojoch môžete vyrábať nielen zmrzliny a ovocné sorbety, ale i mrazené jogurty a ďalšie chladené pochúťky. Len málokto v horúcom lete dokáže odolať chladivej sladkej lahôdke. Ale ak ste niekedy ochutnali kvalitnú domácu zmrzlinu, tá z obchodu alebo zo stánku vám už nikdy nebude stačiť.

Aj zmrzlina môže byť vegánska

V domácich prístrojoch na výrobu zmrzliny si môžete vyrobiť napríklad nasledujúcu úžasne lahodnú zmrzlinu bez mlieka a vajec.

Na noc namočených 100 g kešu orieškov vložte do Vitamixu a zalejte 1 litrom vody. Pridajte 180 až 220 g xylitolu, 50 g kakaového masla, 60 g sušeného sójového mlieka a 1 lyžicu sójového lecitínu.

Všetky ingrediencie dohladka rozmixujte, kým sa nezohrejú na teplotu asi 40°C a nevytvoria homogénnu zmes podobnú pudingu.

Zmes môžete dochutiť hotovými príchuťami, džemom, kúskami kakaových bôbov alebo čerstvým ovocím. Potom ju vložte do kvalitného prístroja na výrobu zmrzliny a je to!


Text: vitarian.sk
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu